Subota 27 Studeni 2021
Srijeda, 19 Listopad 2011 18:57

Amortizeri

Napisao
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)
Amortizeri Amortizeri

Tri najvažnije stvari, osim ispravnosti podvozja vozila, za sigurnu vožnju jesu: gume, kočnice i amortizeri, koji i jesu tema ove stranice. Dobar dio vozača, miješa amortizere sa oprugama i to uglavnom, kada vozilo visi na jednu bočnu ili prednju odnosno zadnju stranu.

Opruge su te, koje diktiraju visinu i tvrdoću vozila, dok amortizeri imaju sasvim drugu funkciju. Naime, sama riječ amortizer, može dovesti laika u dilemu, da li se radi o oprugama, amortizerima ili zajedničkoj kombinaciji. Bolje nazive za amortizere imaju Englezi (čita se šok apsorber) ili Nijemci (čita se štos demfer). I jedan i drugi naziv, jasno govore, da se radi o apsorbciji šoka, koji se prenosi, rastezanjem ili stiskanjem opruge, uslijed neravnina puta.

Funkcija amortizera jest, sprječavanje opruge, da uslijed neravnina puta nekontrolirano vibrira, uslijed čega bi kotači vozila prilikom vožnje po takvom terenu bili više u zraku nego na cesti, te tako negativno utjecali na stabilnost vozila i zaustavnog puta.

Primjer, vozilo nalijeće na ispupčenje na cesti. Kotač se u naletu odbija prema gore. Opruga ga punom snagom isprešava prema dolje, udara u asfalt i radnja se ponavlja tako reći u nedogled. Jasno, da kod takve vožnje, kao što rekosmo, kotači vozila provode više vremena u zraku nego na cesti. Ukoliko na vozilu imamo ispravne amortizere, oni će usporiti istezanje zadnjih opruga, te će prebačaj tereta biti daleko manji, u kojem će slučaju i zadnje kočnice moći obaviti svoju funkciju. Ako objedinimo ova tri primjera, vidimo, da sigurnost vožnje uvelike ovisi o ispravnosti amortizera.

Pored ovoga, vjerujem da je veliki broj vozača osjetio nesigurnost pri vladanju vozilom u smislu zanošenja i nestabilnosti a što se uglavnom povezuje sa mogućim greškama i pohabanosti donjeg postroja vozila.Opisani rad amortizera, odnosi se samo na uljne amortizere. Na tržištu se nude i plinski amortizeri (ponekad standardno ugrađeni na vozilo) čija je funkcija slijedeća. Takvi amortizeri, otežavaju brzu reakciju opruga na neravnine u oba smjera, znači gore i dolje. U ovakvom slučaju, dobivamo puno tvrđu , nekomforniju vožnju ali zato puno sigurniju jer imamo maksimalno prianjanje kotača uz kolnik. Jedno međurješenje, koje se nudi jest, kombinacija uljno plinskih amortizera, koji imaju nešto blaže plinsko punjenje, te su vrlo pogodni za vozače srednje kategorije. Ovakvi amortizeri izuzetno pogoduju našim uvjetima vožnje, brzi automobili, neiskusni vozači (bez zamjerke) i loše prometnice.

Za sigurnu vožnju, specijalno u našim uvjetima, bilo bi dobro izmijeniti amortizere nakon pedesetak tisuća kilometara. Kod izmijene amortizera, nikako nije preporučljivo kupovati proizvode nepoznatih proizvođača, kao i NO NAME proizvoda ili bez garancije, dok se popravak amortizera preporučuje samo u rijetkim slučajevima nemogućnosti nabavke tvorničkog proizvoda. No, kao i za ostale dijelove i za amortizere vrijedi pravilo puno manjih cijena, nego kod proizvođača vozila.

Zadatak ublaživača vibracija ili amortizera jest da gotovo sasvim priguši vibracije karoserije pri vožnji.Važno je da pojedini opružni elementi automobila pored samih opruga i gume i opruge sjedala budu međusobno pravilno usaglašeni: svaka opruga ima svoju frekvenciju titranja; a različitim frekvencijama opruga i amortizera moraju konstruktori osigurati da se pojedini opružni elementi medu sobom ne naglašavaju nego prigušuju.

Nekadašnji automobili su imali tame amortizere koji su trenjem otežavali titranje karoserije. Danas su u upotrebi gotovo svuda samo hidraulični (tekućinski) amortizeri. Njihov osnovni sastavni dio je klip koji se pomiče u ulju, pri čemu protočni otpor ulja prigušuje hod klipa.Obično je hidraulični amortizer izrađen kao teleskopski amortizer: uljem napunjen cilindar je pričvršćen na nosaču kotača ili osovini. U cilindru se giba klip, čija šipka prolazi kroz brtvilo i brtvilni nosač i pričvršćena je na karoseriju. Kroz protočni otvor i ventil u klipu se pri gibanju klipa može samo ograničena količina ulja pretakati s jedne na drugu stranu klipa, iz jednoga u drugi dio radnoga cilindra. Budući da je prostor iznad klipa manji od prostora pod njim, ne može primiti sve ulje koje klip istisne pri hodu prema dolje. Suvišno ulje otječe kroz podni ventil u prostor za izjednačenje, koji okružuje radni cilindar amortizera.Pri vraćanju klipa prema gore iz prostora iznad klipa u donji prostor ne pritječe dovoljno ulja. Ulje koje nedostaje pritječe u donji prostor iz prostora za izjednačenje, koji je obično pod tlakom.Hidraulični amortizeri se pri velikim opterećenjima jako ugriju. Pri tome se ulje u amortizeru počinje pjeniti.

Francuz de Carbon je oko 1948. godine razvio amortizer s plinskim jastukom, koji je od ulja odvojen klipom. Amortizere s plinskim tlakom po sistemu de Carbon - koje nazivamo jednostavno plinski amortizeri, iako to nije najbolji naziv - razvijali su dalje i oni su znatno rasprostranjeni. Glavna prednost tih amortizera je u tome da plinski jastuk rastezanjem nadoknadi smanjeni volumen kada se ulje ohladi i stegne i obratno. Plinski amortizeri mogu vrlo dugo trajati, samo ako izdrži vrlo opterećeno brtvilo na klipu koji razdvaja plin i ulje. Zahvaljujući novim materijalima i tehnologiji plinski amortizeri su izdržljivi.U usporedbi s običnim hidrauličnim amortizerima ističu se amortizeri s plinskim tlakom time što se dobro hlade i nisu osjetljivi na položaj pri ugrađivanju.

Google oglas

Istaknuti oglas