Ponedjeljak 29 Studeni 2021
Četvrtak, 27 Listopad 2011 11:54

Dizel motor

Napisao
Ocijeni sadržaj
(3 glasova)
Primjer dizel motora (Peugeot 504) Primjer dizel motora (Peugeot 504)

Dizel motor nema svjećice, a za gorivo upotrebljava plinsko ulje.

Paljenje u dizelskom motoru uzrokuje visoka temperatura jako stisnuta zraka u cilindrima. Uslijed visokog tlačenja zrak se ugrije na temperature koje su više od temperature paljenja plinskog ulja. Plinsko ulje ne dolazi u cilindre pomiješano sa zrakom, nego ga pod visokim pritiskom u cilindre uštrcava posebna mlaznica. Kada dođe u dodir s užarenim zrakom, plinsko ulje se samo zapali. Svaka mlaznica uštrca u cilindar točno odmjerenu količinu goriva koje dovodi pumpa pod visokim pritiskom koju pokreće motor. Količinu uštrcanog goriva, a to znači i snagu motora u određenom trenutku podešava vozač papučicom akceleratora (gasa).

Prednosti dizel motora su: bolja iskorištenost goriva (a time i manji troškovi), dulji vijek trajanja i niži troškovi održavanja.
Nedostaci su: skuplja izrada, veća težina, nešto bučniji prazan hod, neprijatan miris ispuha i sporija ubrzanja.

Dok je kod običnog benzinskog motora omjer kompresije oko 9:1, kod dizelskih motora je potreban omjer kompresije do 22:1, da bi se u cilindrima stisnuti zrak mogao dovoljno ugrijati za samozapaljenje dizelskog goriva.
Prostor za izgaranje u dizel motoru je manji nego u benzinskom motoru jednake radne zapremine, ali zbog velike kompresije mnogo je povoljnija potrošnja goriva. Gorivo se uštrcava pumpom koja se okreće s polovicom okretaja koljenastog vratila. Mlaznice (dizne) kojih ima u svakom cilindru po jedna u pravom trenutku uštrcaju pravu količinu goriva i to po redoslijedu paljenja u cilindrima.

Četiri takta u dizel motoru smjenjuju se ovako:1. Usisni takt: čisti zrak se usisava u cilindar.2. Kompresijski takt: prije nego što klip dođe u gornju mrtvu točku, mlaznica uštrca gorivo i ono se zapali. 3. Radni takt: plinovi koji se šire pritisnu klip prema dolje.4. Ispušni takt: klip u gibanju prema gore istiskuje plinove u ispuh.
Automobilski dizel motori obično imaju svjećicu (žarnicu), koja olakšava pokretanje hladnog motora na taj način da prije pokretanja žari toliko dugo da se zrak u cilindrima ugrije na dovoljno visoku temperaturu da bi se plinsko ulje spalilo.

Galerija slika

Google oglas

Istaknuti oglas