Subota 27 Studeni 2021
Petak, 05 Travanj 2019 19:46

Kako odabrati gume?

Napisao
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)
Deklaracija na auto gumi Deklaracija na auto gumi

Što znače oznake na gumama i kako ih čitati?

Najčešća greška kupaca je misliti da je guma najbolja ako ima razrede AA i što manju buku. Gume su stvar kompromisa puno komponenti i najčešće jedna komponenta isključuje drugu. Što to znači?
Npr. nizak otpor kotrljanja znači da će guma dugo trajati. A gume koje dugo traju nemaju dobro prijanjanje. Sportski nastrojeni vozači koji žele maksimalne performanse i kupuju najbolje gume ne mogu očekivati da će pronaći gumu koja traje i ima super prianjanje. Oznaka potrošnje na gumi će vjerovatno biti D,E ili F.
Ista stvar je sa ponašanjem na kiši, sportske široke gume sa velikim blokovima gume na gaznoj površini će imati lošiju ocjenu od uskih, jeftinih guma.

Isti model gume ima različite ocjene u dvije razne dimenzije. Zašto?

Guma mijenja karakteristike u zavisnosti od širine i visine profila. Mjerenja se rade za svaku dimenziju.

Mjerenje i davanje ocjena je ostavljeno proizvođačima guma i oni sami sebe ocjenjuju. Naravno da si gledaju kroz prste i daju više ocjene.

Koja je razlika u potrošnji goriva između guma oznake A i oznake G?

potrosnja goriva

Automobil koji je opremljen sa četiri A pneumatika i koji se kreće brzinom od 80 km/h – on troši 7,5% manje goriva u usporedbi sa G pneumaticima. Rezultati se mogu mijenjati u ovisnosti o vrsti automobila ili klimatskih uvjeta, ali razlike u performansama postoje. U životnom vijeku gume uštedjeti ćete oko 80 lit goriva na manjem otporu kotrljanja.

Usporedite kočenje na mokrom tlu

stupnjevi kocenja

Ovaj dijagram ocjenjuje kočenje u mokrim uvjetima.

Performanse se ocjenjuju od ocjene A (najsigurniji pneumatik, najkraći zaustavni put) do ocjene G (najmanje siguran, najduži zaustavni put). Za 4 dužine auta kraći zaustavni put. Za automobil, opremljen sa četiri A pneumatika, koji se kreće brzinom od 80 km/h, zaustavni put može biti do 18 m ili 30%( kraći od G pneumatika.

Usporedite razinu buke

Ovaj dijagram prikazuje razinu buke u decibelima (dB) koju proizvodi guma. Piktogram s 3 crtice prikazuje u kakvom je položaju pneumatik prema budućim Europskim graničnim vrijednostima. Buka pneumatika izvan automobila ne mora odgovarati onomu što čujete unutar automobila.

Na percepciju buke utječe ton i frekvencija. neke gume mogu biti tiše, ispod 67 dB, ali je vrsta zvuka iritantna pa se čine glasne.

buka gume

3 crne crtice = visoka razina buke ali je u skladu s trenutnim EU propisima

2 crne crtice = prosječna razina buke, između budućeg ograničenja i 3 dB ispod

1 crna crtica = niska razina buke, više od 3 dB ispod budućeg ograničenja

Napomena SUV vozačima

Popularnost SUV-ova raste i puno vozača prvi puta vozi SUV. Velike, široke gume su znatno glasnije od auto guma. Naviknite se na to. (Izvor: Molydon)

Sličan sadržaj

Više u ovoj kategoriji: « Kotači

Google oglas

Istaknuti oglas