Subota 27 Studeni 2021
Četvrtak, 18 Prosinac 2014 15:50

Pokusna vožnja 1931 godine - Nikola Tesla

Napisao
Ocijeni sadržaj
(2 glasova)
Nikola Tesla Nikola Tesla

Za testiranje izabran Pierce-Arrow Eight iz kojeg je bio izvađen njegov motor s unutarnjim izgaranjem, a kvačilo, mjenjačka kutija i transmisija do stražnjih kotača ostavljeni su netaknuti.

Ostao je i 12-voltni akumulator, ali je na transmisiju priključen električni motor od 80 konjskih snaga.

Pierce-Arrow bio je opremljen specijalno izrađenim električnim AC motor predviđen za 1 800 okretaja u minuti. Sam je motor bio dug 102 cm i imao je promjer od 76 cm, bio je bez četkica i hlađen zrakom pomoću prednjeg ventilatora i imao je dvostruki kabel koji je bio proveden ispod ploče s instrumentima, ali nije bio priključen.

Na stražnji dio automobila ugrađena je 1,83 m duga antena. U obližnjoj hotelskoj sobi Tesla je sastavio svoj uređaj. Donio je 12 posebnih vakuumskih cijevi u kovčegu nalik na kutiju.

Savo je rekao da su cijevi bile „neobičnog oblika”, iako su u međuvremenu barem tri identificirane kao ispravljačke cijevi 70L7-GT. One su bile priključene na uređaj koji se nalazio u kućištu dimenzija 61 x 30,5 x 15 cm. U njemu se nalazio elektronički sklop s 12 vakuumskih cijevi, žicama i različitim otpornicima. Dvije šipke promjera 6 mm i dužine 7,6 cm očito su služile kao konektori za kabele motora.

Kad su se vratili do automobila Tesla je ugurao dvije kontaktne šipke i pogledao na voltmetar i rekao „Sada imamo napajanje.”

Vozač Petar Savo toga je dana dugo vozio taj automobil bez goriva, 80 kilometara po Buffalu i po prirodi oko njega. Pierce-Arrow je postigao najveću brzinu od 145 km/h, uz jednaku nečujnost motora. Tesla je na kraju vožnje rekao da je njegov uređaj samo prijamnik za „zagonetno zračenje, koje dolazi iz etera” i koje je „dostupno u neograničenim količinama”.

Video sadržaj

Filmek o Nikoli Tesli

Google oglas

Istaknuti oglas