Ponedjeljak 29 Studeni 2021
Četvrtak, 14 Ožujak 2013 19:21

Vožnja desnom i lijevom stranom

Napisao
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)
Kojom stranom ceste se vozi Kojom stranom ceste se vozi

Termini vožnja desnom stranom (RHT) ili vožnja lijevom stranom (LHT) odnose se na zakonitosti dvosmjernog prometa koji govore vozi li se desnom ili lijevom stranom ceste. Danas oko 67% ljudi svijeta vozi desnom stranom, a ostatak lijevom. Oko 72% duljine prometnica na svijetu odnosi se na vožnju desnom stranom, a oko 28% lijevom.

Isto vrijedi i za vozila; LHD je skraćenica za "voziti kontrolama sa lijeve strane", a RHD za "voziti kontrolama sa desne strane". Što to znači? Gledajući pozicijiu volana i mjesta vozačkog sjedala iz kabine određujemo LHD (vozač sa lijeve strane kabine) i RHD (vozač sa desne strane kabine). Mnogi ljubitelji oldtimer vozila ne brinu previše s koje strane je njihova vozačka pozicija, već uživaju u raritetnom primjerku svog vozila bez obzira na tu činjenicu.

Obično to znači da za vozila koja voze desnom stranom ceste vrijedi suprotan položaj volana, tj. mjesto za vozača na lijevoj strani kabine (LHD), ali nije tako svugdje na svijetu.

Takva pozicija omogućuje vozaču da tijekom vožnje ima najdulji mogući pogled / pregled ceste koja je ispred njega. Također isto vrijedi i pomaže tijekom manevra pretjecanja.

Veći dio zemalja dozvoljava vožnju vozilima sa obje strane vozačke pozicije, bez obzira kojom se stranom prometnice vozi.  U prilogu ovog članka informativna mapa svijeta na koja prikazuje u kojoj se državi svijeta vozi desnom ili lijevom stranom.  Crvena boja - vožnja desnom, a plava vožnja lijevom stranom prometnoce. Izvor: wikipedia

Google oglas

Istaknuti oglas