Srijeda 22 Rujan 2021
Nedjelja, 26 Siječanj 2014 10:34

BMW serija 3 (E21)

Napisao
Kokpit BMW trojke Kokpit BMW trojke

Nakon što su početkom 70-tih godina prošloga stoljeća Bavarci odlučili kako će označavati svoje nove modele, odnosno klase automobila, 1975 godine je došao red na novi broj koji će označiti model srednje klase i zamjenika uspješne serije ´02. Došao je red na prvu BMW-ovu trojku. 

Kodne oznake E21, novi BMW je na minhenskom Olimpijskom stadionu predstavljen u srpnju 1975 godine.

Iako su kritike na sam dizajn uglavnom bile vrlo dobre, stražnji dio je izazivao polemike, pa su ga već u prvoj godini BMW-ovi dizajneri uljepšali crnom rebrastom plastikom između stražnjih svjetala. Inače, glavnu riječ kod dizajna vodio je Paul Bracq koji je još prije premijere otišao u Peugeot.

Sam koncept pratio je stil prethodnika, pa je kupcima i dalje bila dostupna jedino izvedba s dvoja vrata. To je bilo vrijeme kada se još smatralo da jedan automobil srednje klase ne može biti sportski ako ima četvora vrata.

Kako je bilo i ostalo uobičajeno za BMW, i prva trojka je stvarana za vozače i pokoju vozačicu koji su tražili obiteljski automobil sa sportskim predznakom – atraktivan izgled, snažni motori, tvrđe podešeno podvozje, vrlo dobra upravljivost.

Tada u ovoj klasi dvoja vrata nisu značila da se tu radi o kupeu, već su limuzine s dvoja vrata bile sasvim uobičajene. Klasičan stražnji dio s visokom linijom krova donio je prostor za glave na stražnjoj klupi, a uz međuosovinski razmak od 256 cm. (435 cm. ukupno) bilo je tu i sasvim dosta mjesta za koljena. U unutrašnjosti je dominirala središnja konzola koja je blago bila okrenuta prema vozaču. Trend koji je u BMW-u pokrenula prva petica koju godinu ranije i koji će se nastaviti u sljedećim desetljećima. 

Paleta motora je za ono vrijeme bila široka. Početna izvedba bio je model oznake 316 (90 KS, 160 km/h, 14 s.), a zatim su slijedili 318 (98 KS, 165 km/h, 12 s.), 320 (109 KS, 170 km/h, 11 s.) i 320i s Boschovim direktnim ubrizgavanjem goriva (120 KS, 185 km/h, 10 s.).

Ta generacija motora nalazila se i u seriji ´02, a kako je novi model bio ipak teži, bilo je onih koji su od njega tražili više agilnosti, točnije više snage. Naravno, to su htjeli i u BMW-u, pa krajem 1977 godine ponudu nadopunjuju 6-cilindarskim modelom 323 (143 KS, 200 km/h, 8.5 s.).

Najjača izvedba bila je opremljena i disk-kočnicama na stražnjim kotačima. Ostali modeli su imali bubanj kočnice. Radi lakšeg raspoznavanja slabijih (316/318) od jačih (320/323) modela u BMW-u su odlučili one jače opremiti duplim parom prednjih svjetala. 

Nakon četiri godine i nekih 600.000 proizvedenih primjeraka Bavarci obnavljaju trojku i uspijevaju na nju još više skrenuti pozornost potencijalnih kupaca.

Redizajn je donio tada uobičajenu zamjenu kromiranih dijelova s plastičnima, nešto bogatiju opremu (el. prozori), te još širu paletu (novorazvijenih) motora.

U to vrijeme svijetom je vladao drugi val velike naftne krize, pa se u BMW-ovoj ponudi našao novi osnovni model, 315. U biti, to je isto bio 1.6-litraš, samo sa snagom reduciranom na nešto štedljivijih 75 konja (160 km/h, 14 s.). Zbog boljeg okretnog momenta (143 umjesto prijašnjih 125 Nm) ista izvedba motora, ali s 90 KS (316) pokazala je i bolje performanse nego prije.

Ostatak ponude činili su 318i (105 KS), te dva 6-cilindraša – novi 320 (122 KS) i stari 323i (143 KS). Najveća razlika kod najjače izvedbe bio je mjenjač koji je dobio stupanj više (pet). Naravno, 323 je s toniranim staklima i el. retrovizorima u seriji bila i najluksuznija trojka. Pod dodatnim luksuznijim opcijama našli su se 13-colni aluminijski naplatci, ručni šiber, sportska Recaro ili komfornija kožna sjedala, kožni volan i glava ručice mjenjača, 3-stupanjski automatski mjenjač,...

U BMW-u su ponudom motora i širokim opcijama zadovoljili veliku većinu kupaca, a oni nešto dubljeg džepa koji su htjeli biti posebniji mogli su odabrati neku od Alpininih izvedbi (preko 200 KS). 

Iako je prethodnik imao i trovratnu Touring izvedbu s kosim stražnjim krajem u Munchenu tu izvedbu nisu ponovili i s trojkom, ali su zato Bauru ponovno povjerili razvoj i produkciju atraktivne targa-kabrio verzije koja je zbog kombinacije osjetno više cijene s ograničenim kapacitetima u Bauru ostala rijetka pojava (4.595 primjeraka). 

BMW nije imao problema s kapacitetima svojih pogona. Interes za njihovom trojkom nije jenjavao sve do samog prestanka proizvodnje, odnosno do pojave nasljednika (kockice).

Nakon redizajna i novih motora trojka se u sljedeće četiri godine proizvela u dodatnih 760.000 primjeraka. Bio je to odličan početak nove BMW-ove serije. 

Video sadržaj

BMW serije 3
Više u ovoj kategoriji: « Renault 4 Audi 100 »

Google oglas

Istaknuti oglas