Srijeda 22 Rujan 2021
Utorak, 23 Kolovoz 2011 15:43

Citroen

Napisao
Citroen logo Citroen logo

''U automobilskoj industriji vas može održati jedino napredak!''
Ovaj je savjet dao 1917. Andre Citroen (1878.-1935.) svojim suradnicima. On se tih riječi uspješno pridržavao cijelog života. Sa 20 godina (1898.) upisao je prestižni Ecole Polytechnique, a 1902. kreće na specijalizaciju u Poljsku. Tamo upoznaje tehnologiju izrade specijalnih zupčanika, čiju će proizvodnju nakon otkupa licence pokrenuti i u Francuskoj 1905. godine.Prvi susret sa automobilima imao je 1906. kada dolazi na mjesto direktora prodaje u francusku tvrtku Mors (poznata po mnogim brzinskim rekordima), gdje reorganizira tvornicu i uvodi nove modele.U deset godina udvostručio je godišnju proizvodnju tvrtke.Od 1912. postaje predsjednikom francuskog udruženja automobilskih proizvođača, a tu mu se javlja i prilika da posjeti SAD, tr prouči metode rada u Fordovim pogonima.

U Prvom svjetskom ratu Andre Citroen sudjeluje sa činom kapetana u artiljeriji. Uvidjevši probleme s nabavkom topovske municije, predlaže Ministarstvu obrane da organizira tvornicu koja bi serijski dnevno proizvodila pet do deset tisuća granata.

Do 11. studenog 1918. tvornica na Quai de Javelu u Parizu izradila je 24 milijuna granata. Završetkom rata kreće u proizvodnju automobila i ubrzo stječe nadimak ''francuski Ford''.Andre Citroen vjerovao je da industrijski progres mora biti u suglasju sa socijalnim.

Bio je prvi koji je ženama ponudio porodiljni dopust, izgradio je u okviru tvornice vrtiće, škole i zdravstvene ambulante. Tvornica je imala i restoran, tuševe te sobe za odmaranje. Citroen je prvi u Europi otvorio i specijalnu radionicu za invalide. Citroen je kreirao prvi europski serijski automobil sa prednjim pogonom, prvo lako dostavno vozilo, prvu europsku kreditnu liniju (12 ili 18 mjeseci), prvu dilersku mrežu, izdao je prvi katalog rezervnih dijelova.

Osnovao je i prvu vučnu službu, a nakon prodajnog servisa kupac je imao godinu dana garancije na automobil te pravo na besplatne servise tijekom garancije.Citroen je također otvorio i autobusnu kompaniju, taxi službu i vlastito osiguravajuće društvo. Automobili su mu uvijek morali biti u vrhu tehnologije. Nije gajio osobni interes za novac, već ga je smatrao nužnim zlom. Andre Citroen umro je od raka 3. srpnja 1935. godine.

Andre Citroen je i otac modernih komunikacija s kupcima. Prvi je među proizvođačima automobila koji je prodaju automobila popratio agresivnom promidžbenom kampanjom. Većina drugih proizvođača bila je uvjerena da će im se automobili prodavati samo ukoliko budu pobjeđivali na utrkama. Citroen, naprotiv, nikada za svog života nije dozvolio sudjelovanje svojih automobila na natjecanjima. Nastojao je privući što veću medijsku pozornost kroz neobične spektakle. Prvo je sugrađane iznenadio 1922. kada je na nebu iznad Pariza osvanula zrakoplovom ispisana riječ Citroen, duga pet kilometara. Zatim je 1923. prvi proizvodio igračke za djecu u obliku automobila B2 i 5CV, a uskoro je i prvi predstavio male dječje automobile pokretane pedalama. Andre je smatrao da će i juniori u budućnosti na taj način biti naklonjeni upravo njegovim proizvodima.Od 1925. do 1934. na Eiffelovom tornju svijetlilo je 30 m visoko Citroenovo ime. Za to je upotrijebljeno čak 250 000 žaruljica i oko 600 kilometara kabla. Vrhunac je bio 1928. godine, od kada jednom mjesečno Citroen zakupljuje zadnju stranu francuskih dnevnih listova i objavljuje vijesti o svojoj tvrtki (15 milijuna primjeraka).Čak je i ''crna nimfa'' Josephine Baker tada pjevala: ''I love two things: my country and Citroen!'

SLAVA ZUPČANICIMA

Prije automobila Andre Citroen izrađivao je specijalne ''strelaste'' zupčanike. Od 1905. suvlasnik je radionice za njihovu izradu, a od 1911. i jedini vlasnik tvrtke Societe Anonyme des Engrenages Citroen. Izgled zupčanika bio je 1913. presudan i za nastanak zaštitnog znaka tvornice, poznatog ''Double Chevron''. Ovaj stilizirani znak Citroen će postaviti i na svoj prvi automobil, a on se i danas nalazi na svim Citroenima.Prvotni znak bio je žute boje na plavoj podlozi. Znak je redizajniran tek 1985., u sklopu predstavljanja novog imidža tvrtke, kada je stara kombinacija boja zamijenjena crveno-bijelom kombinacijom.

Google oglas

Istaknuti oglas