Srijeda 22 Rujan 2021
Nedjelja, 15 Veljača 2015 19:27

FAP

Napisao
FAP i povorka FAP i povorka

Priboj je 1953. godine mjesto na desnoj obali rijeke Lim, sa prijavljena 1.902 stanovnika. Priboj je 1991. mali, multikulturalno i ekonomski bogat grad, protežući se i na lijevu obalu rijeke, sa 22.137 stanovnika.

Sve to omogućio je razvoj FAP-a — Fabrike automobila Priboj.

FAP je zvanično otvoren 30. listopada prve pomenute godine. Proizvodnja teških vozila prvobitno se zasnivala na pribavljenoj licenci bečkog proizvođača Saurer - Werke. Nakon isteka tog ugovora, a prije 1970. godine, kada je ozvaničena suradnja sa Daimler-Benzom, tvornica je nastavila sa intenzivnim razvojem.

Rastom proizvodnje i širenjem usluga, širio se i sam grad i rasli su prvi pribojski neboderi. Odrastali su i Danilo Lazović, Mustafa Hasanagić, Nada Polić, poznatija kao Ana Bekuta. Na njihov, kao i na uspjeh mnogih Pribojaca i Jugoslavena, značajno je utjecao FAP, podržavajući njihovu kreativnost raznim stipendijama. Nažalost, očigledno je da u dizajn, jednu od sfera umjetnosti, nisu mnogo ulagali, o čemu svjedoči i prva FAP-ova kabina iznad motora, konstruirana tijekom šezdesetih godina, koja je, zbog svog aerodinamičnog izgleda, u narodu dobila naziv Trafika.

fap osvajac cesta fabrika automobila priboj 01

Trafiku i danas možete naći u Iranu, Siriji, Egiptu, Iraku, Saudijskoj Arabiji, Kini…

Kako bi iz tvornice izašli spremni za sve moguće uvjete eksploatacije, kamioni i ostala vozila bili su podvrgnuti raznim ekstremnim testovima. Na ovoj fotografiji možete videti “Njuškaša” koji je letio 14 metara, pri brzini od 73km/h. Na žalost, ili sreću, ne postoji fotografija nakon prizemljenja.

fap osvajac cesta fabrika automobila priboj 03

Video sadržaj

Dokumentarac o FAP-u

Google oglas

Istaknuti oglas