Srijeda 22 Rujan 2021
Srijeda, 14 Rujan 2011 08:44

Kübelwagen

Napisao
Kübelwagen Kübelwagen

Noć. Okupirani grad. Mirko i Slavko šuljaju se u diverziju, kada ih najednom zaskoči njemačka patrola. 'Halt! Ausweis!' Naši junaci brzo izvuku pištolje, ali imaju samo petnaest metaka, kojima poubijaju isto toliko dušmana. No, tih je uvijek u patroli više no municije u partizana, pa uglas poviču: 'Banditen!' Dok naši neranjeni junaci trče u sigurno sklonište obližnje šume, otvaraju se vrata kasarne i iz njih izlijeću gomile Nijemaca, koji ih počinju naganjati u nekim čudnim, uglatim otvorenim vozilima, koja zvuče poput VW Bube.
Halt! Zaustavimo kadar! Da, to je Kübelwagen, vozilo o kojem pišemo. To neobično vozilo uistinu je razvijeno na osnovi Volkswagena KdF (Kraft durch Freude - snaga kroz veselje), predstavljenog 1938. i 50-ih od milja prozvanog Käfer (Beetle, odnosno Buba). Proizvodio se u dvije verzije: Typ 82 Kübelwagen (cestovno-terenska verzija) i Typ 166 Schwimmwagen (amfibijsko vozilo). Obje su bile vrlo uspješna vojna vozila, pa je tim čudnije što je Volkswagen čekao čak dvadeset i pet godina po svršetku rata na predstavljanje cestovne verzije, modela 181. Hitlerova deviza prema kojoj ‘u Njemačkoj ima mjesta za jedan narodni auto, a ne za njih deset’ često je citirana kao objašnjenje inzistiranja Volkswagena na Bubi i samo Bubi, ali ne može se prihvatiti kao posve istinita.
Dr. Heinz Nordhoff nije imao potreba nadopunjavati gamu u situaciji kada je Buba godinama bila najbolje prodavani automobil na svijetu, no VW je zarana počeo igrati važnu ulogu u specijaliziranim tržišnim segmentima kombija (Typ 2) i sportskih automobila (Karmann Ghia).

Valja se prisjetiti da je tržište terenaca ili automobila za slobodno vrijeme do kraja je šezdesetih bilo minorno, gotovo u povojima. Nitko tada nije imao razloga vjerovati da će takvi automobili jednog dana zavladati i gradskim ulicama. Zbog toga Volkswagen nije sudjelovao čak ni na natječaju za službeno vozilo Bundeswehra 1954., premda su vojni čelici htjeli upravo modernizirani i poboljšani Kübelwagen. Na natječaju je pobijedio DKW s modelom Munga, koji će u dvanaest godina biti proizveden ukupno u 46.750 primjeraka, što vojnih, što civilnih - te su brojke sa stanovišta proizvođača iz Wolfsburga vjerojatn.o bile nevažne Volkswagen se na proizvodnju ‘vojnog’ vozila odlučio tek 1969., a novopredstavljeni je Typ 181 bio frapantno nalik četvrt stoljeća odsutnom prethodniku. Od vojnih isporuka nije se ni tada dalo živjeti, Bundeswehr će ukupno kupiti samo 15.200 primjeraka, no slobodni je duh šezdesetih godina stvorio novu klasu kupaca, pogotovo u Kaliforniji, i Nordhoff je smatrao kako je modernizirani Kübelwagen vozilo koje savršeno paše njihovim potrebama. I nije se prevario: iako 181 nije bio megauspješan model, ipak ih je tijekom deset godina prodano 140.768, mnogo više no što je itko u početku očekivao.

U Volkswagen 181 ugrađivani su klasični Bubini zrakom hlađeni bokserski motori od 1493 i 1584 ccm, koji su razvijali između 44 i 48 KS. Kako je i podvozje bazirano na Bubi, uključivo s čvrstom šasijom i stražnjim pogonom, terenske su mogućnosti ovog modela bile razmjerno ograničene, no to nije spriječilo njegovu široku primjenu među šumarima, lovcima i, dakako, vojnicima. Još je 1992. Bundeswehr u službi imao oko četiri tisuće primjeraka, a ovo su vozilo, sastavljano i u Meksiku i Indoneziji, koristile i mnoge druge vojske.

Dakako, zbog sličnosti s prethodnikom iz ratnog razdoblja ovi su automobili obilato prerađivani u scenske rekvizite, replike Kübelwagena, a nekada čak i neprerađeni glumili prijevozna sredstva Wehrmachta u nebrojenim filmovima, pri čemu bi, barem u onima partizanskim, u svakoj eksploziji nekog od ovih vozila za mirne lovce i ribiče poginulo barem po deset Nijemaca, naguranih u 181 kao u indijski autobus. Mnogo je učestalija ipak bila njegova civilna primjena, pogotovo u SAD, gdje je, u tradicionalno originalnoj Volkswagenovoj reklamnoj kampanji, bilo prodavano pod imenom THING (stvar). I inače, Volkswagen je na različitim tržištima davao različita imena ovom modelu, pa je tako u Engleskoj prodavan kao Trekker, u Italiji kao Pescaccia, a u Meksiku kao Safari.

Na sreću, nigdje ga nisu prodavali pod tvorničkim imenom Mehrzweckwagen (višenamjensko vozilo)… Hedonistički doživljaj (naspram dominantno vojnog, ozbiljnog dojma Jeepa ili Land Rovera) dodatno je naglasilo korištenje narančastih 181 tijekom sedamdesetih u reklamama tvrtke Fa, s obnaženim ženskim modelima u njima... Klasično kvalitetan i
‘nepoderiv’, kao i svi zrakom hlađeni Volkswageni, 181 je sačuvan u priličnom broju primjeraka, a i kod nas ih ima nekoliko. Vrlo je popularan u krugovima ljubitelja zrakom hlađenih Volkswagena, veseloj i vrlo brojnoj družbi koja organizira mnogo susreta na kojima se možete dobro zabaviti, tako da je ovaj automobil sigurna ulaznica u jednu zanimljivu i ugodnu supkulturu. Nekoliko će tisuća eura dostajati za kupovinu solidno očuvanog primjerka u inozemstvu, a servisirati ga može gotovo svatko tko zna servisirati Bubu.

Drugim riječima, VW 181 je uistinu slatka mala stvar: pouzdan, jeftin i zabavan oldtimer iznimne osobnosti.

Više u ovoj kategoriji: « Ford Granada VW Golf I Dizel »

Google oglas

Istaknuti oglas