Srijeda 22 Rujan 2021
Nedjelja, 20 Studeni 2011 16:36

MINI - mali auto sa velikim zadatkom

Napisao
AUSTIN MINI COOPER AUSTIN MINI COOPER

Potreba je bila "majka" izuma i glavna motivacija koja stoji iza kreacije Minija. Nakon sueske krize u rujnu 1956, opskrba naftom bila je drastično reducirana i uslijedile su mjere štednje goriva na otoku. Prodaja velikih automobila sa velikom potrošnjom praktički je zastala i stanovnici otoka okrenuli su se ekonomičnijim automobilima proizvedenim u Njemačkoj.

British Motor Corporation (BMC), koji je nastao kao spajanje Austin Motor Company i Nuffield Organization 1952, trebao je malo i ekonomično vozilo i to brzo. 

BMC je naložio svom glavnom dizajneru, Alecu Issigonisu, da radi na tom projektu. Issigonis, genij koji stoji iza dizajna Morris Minor-a i bio je pravi izbor za dizajn lakog automobile za prijevoz četiri putnika u minimalnom prostoru. 

Do listopada 1957, Issigonis i njegov tim proizveli su prototip koji je bio ništa manje nego revolucionaran. Automobil je koristio klasični četverocilindrični vodom hlađeni motor, ali smješten sprijeda poprečno, u blizini prednjih kotača koje je i pogonio. Ovaj dizajn nije samo povećao putnički prostor, već je doprinio stabilnosti automobila prililkom skretanja.

Neke od temeljnih inovacija provedenih na Miniju:

  • Hladnjak je montiran sa lijeve strane vozila (ventilator je ostao na motoru)
  • Mijenjač i motor koristili su isto ulje
  • Maleni 10-colni kotači smješteni su na najudaljenijem kraju školjke kao kod gokarta
  • Kompaktan i neovisan ovjes sa gumenim elementima
  • Zadnja vrata prtljažnog prostora bila su ovješena na šarkama sa donje strane, koja su u vožnji mogla ostati otvorena nebi li se povećao prostor za prtljagu
  • Rasplinjač montiran sa zadnje strane motora
  • Korištenje vanjskih šavova varenja, nebi li se u proizvodnji još uštedjelo koristeći ručni rad

Rezultat svega bio je jeftin, brz automobil sa motorom od 848 ccm3 koji je mogao doseći brzinu od skoro 130 km/h sa četvoro udobno smještenih putnika. 

Ovakva verzija Minija bila je dostupna u kolovozu 1959, marketinški promovirana pod dva BMC branda, Austin Seven i Morris Mini Minor, sa jedninom prepoznatljivom razlikom u bedžu. Ime "Mini" počelo se koristiti 1961. Prodaja je na početku išla polako, ali ubrzo su ga njegova svestranost i šarm, učinili popularnim među jet-set burnih šezdesetih. Mini je postao i pop ikona sa "celebrity" vlasnicima poput Beatlesa, Petera Sellersa i princeze Margaret, te je učestvovao u filmu iz 1969 godine. Posao u Italiji. Postao je pravi modni hit.

Nakon 40 godina i 5,3 miliona proizvedenih i prodanih Minija diljem svijeta, te primitka nagrade europskog automobila stoljeća, posljednji Mini proizveden je u listopadu 2000.

Dali će novi BMW MINI imati isti uspjeh? Samo vrijeme može pokazati.

Google oglas

Istaknuti oglas