Srijeda 22 Rujan 2021
Utorak, 06 Rujan 2011 09:40

Saab 99

Napisao
Saab 99 instrument ploča Saab 99 instrument ploča

Od samih početaka Saabovog izleta u automobilsku industriju, malo iza drugog svjetskog rata, tvrtka se orijentirala na evoluciju, a ne revoluciju, i svi su Saabovi do druge polovice šezdesetih bili vrlo jasne izvedenice originalnog modela 92 iz 1949.

Koji je bio toliko napredan za svoje vrijeme da se i njegova ultimativna inačica, model 96, do 1980. dobro držala na tržištu. No staračke su bore ipak postajale sve teže za sakriti, pa su se u Trollhättanu odlučili na razvoj posve novog modela, koji će svjetlo dana ugledati 1968. i ponijeti brojku 99. Upravo će taj model presudno odrediti tipični vizualni dojam gotovo svih Saabova do današnjih dana, može se reći da su čak i najnoviji modeli vizualno naslonjeni na linije nacrtane sredinom šezdesetih od strane Sixtena Sasona. To je moguće prije svega zbog njihove neprolazne, jednostavne elegancije, ali i nepobitne modernosti koja sakriva godinu nastanka bolje od ma kojeg onovremenog limuzinskog konkurenta, osim NSU Ro 80.

Zajednička značajka ovim automobilima, koja u velikoj mjeri i objašnjava suvremenost njihovog izgleda, jest izvrsna aerodinamička učinkovitost: Saab 99 je imao koeficijent otpora zraka od 0,37 u vrijeme kada du vrijednosti od 0,45 ili 0,50 bile mnogo uobičajenije. Linije ovog švedskog klasika stoga nikada nisu zastarjele na način, primjerice, glavnih tržišnih konkurenata, kockastih Alfa Romea Giulije ili BMW-a 2002, a valja napomenuti i kako je za razliku od njih imao i prednji pogon.

Švedska promišljenost u odabiru dizajna novog modela nije značila i automatsko odbacivanje starog. Interesantno je u tom pogledu povući paralelu s glavnim domaćim konkurentom na skandinavskom automobilskom tržištu. Početkom sedamdesetih i Saab i Volvo našli su se u gotovo idealnoj situaciji. Imali su nove, uspješne i moderne modele u ponudi - zanimljivo, i Volvova serija 140/160 i Saabov 99 udarili su osnovne dizajnerske smjernice koje na neki način i danas prepoznajemo u automobilima ove dvije tvrtke. S druge strane, stari modeli uživali su tako dobar glas da su ih obje tvrtke morale zadržati u proizvodnji još neko vrijeme, Saab čak puno desetljeće, jer potražnja za njima nije jenjavala. Dvadesetak godina kasnije, isti će se slučaj polaganog, prolongiranog odbijanja umiranja dogoditi i njihovim nasljednicima.

Saab 99 ostati će u proizvodnji sve do 1984., iako ga je model 900 polako počeo istiskivati još potkraj sedamdesetih. No taj je nasljednik zapravo nastavak teorije evolucije, vrlo je vjerojatno da će slabiji poznavatelj povijesti Saaba prije pomisliti da su 99 i 900 dvije generacije istog modela nego da je riječ o različitim proizvodima. Dodatno zbunjuje što su oba modela bila dostupna i u limuzinskim i u kombilimuzinskim inačicama, koje njihov dizajn prilično dobro skriva, pa ih nije uvijek lako na prvi pogled prepoznati - a potkraj karijere 99 je dobio i presađen stražnji kraj modela 900!

Ukupno je proizvedeno više od šesto tisuća primjeraka Saaba 99, uključujući i izlazni model koji je nosio oznaku 90, što je impresivno za malu švedsku tvornicu.Jedan od ključnih razloga priče o uspješnosti Saaba 99 leži u pametnom promišljanju i, pogoditi ćete, evoluciji u njemu korištenih motora. Inicijalno, Saab je planirao razviti vlastiti četverocilindrični motor, a za pomoć su se obratili uglednoj tvrtki Ricardo, gdje su saslušali njihove želje i uputili ih u Triumph. Engleska je tvrtka upravo razvijala motor točno onakvih karakteristika kakve su tražili u Saabu, pa će Šveđani isprva ugrađivati britanske motore i tek sedamdesetih preuzeti proizvodnju i redizajnirati ih, eliminirajući slabije točke. Pritom su postigli za ono vrijeme iznimnu izdržljivost, te su kilometraže od više stotina tisuća kilometara prije generalke više pravilo nego iznimka za ovaj model. Glavni prigovori u ranim testovima odnosili su se na nedostatak snage, rani modeli imali su samo 80 KS. Saab je reagirao na to uvođenjem elektronskog ubrizgavanja i, kasnije, u najuzbudljivijem trenutku razvoja modela, turbopunjačem.

Saab 99 Turbo bio je prvi velikoserijski turbo model, začetnik nove ere, automobil koji je svijet uveo u osamdesete, usput vrativši tvrtki i relijaški ugled stečen modelom 96. Sa za današnje pojmove izraženom, no u odnosu na ranije pokušaje mnogo kultiviranijom turbo rupom i 145 KS, 99 Turbo bio je i ostao ultimativna inačica modela i jedan od najpoželjnijih modela ove tvornice uopće. No svaki je Saab 99 danas respektabilan, neobičan i razmjerno rijedak oldtimer, iako ih je iznenađujuća količina još uvijek u rukama starije gospode, prvih vlasnika, koji brinu i paze o njima od prvog dana.

Više u ovoj kategoriji: « Mercedes-Benz W123 VW tip 3 »

Google oglas

Istaknuti oglas