Petak 3 Prosinac 2021
Ponedjeljak, 22 Travanj 2013 10:45

Traktor Story - izložba oldtimer traktora u Istri

Napisao
Fordson traktor Fordson traktor

Traktor story je prva stalna izložba oldtimer-traktora u Hrvatskoj otvorena od 2010. godine kao kolekcija pedesetak traktora, vršilica i ostalih poljoprivrednih strojeva te brojnih sačuvanih fotografija i dokumenta iz tog vremena. Izložba je otvorena za posjet od 01. travnja do 31. listopada.

U izložbi se posebno ističu stari Fordson iz 1923 godine, prvi traktor koji je došao u obližnje selo Novu Vas te stari motor na grijanu glavu koji je početkom prošlog stoljeća služio za pokretanje porečkog mlina.

Od antike do danas na tim je prostorima tradicionalno bila zastupljena poljoprivreda. Nagli razvoj tehnologije u 20. stoljeću uvjetovao je zaborav običaj, alata i strojeva koji su donedavno obilježavali kulturu ovoga kraja. U nostalgiji za tim vremenima rodila se ideja čuvanja i prezentiranja priče o poljoprivredi, a važan iskorak u realizaciji bila je nabava starog Fordsona koji je, kao prvi traktor, služio u selu.

U vremenu koje slijedi prikupljeno je mnoštvo starih traktora, vršilica te drugih strojeva i eksponata koji danas čine vrijednu zbirku otvorenu za posjet.

Ovaj turistički objekt posjetiteljima nudi pregršt zanimljivih sadržaja i svakako preporučamo posjetiti. Ukoliko posjetite Poreč, Traktor Story sa svojim popratnim sadržajima nikako ne biste smijeli zaobići. (Planet Croatia)

Više u ovoj kategoriji: « Autosajmovi kroz povijest Zastava 101 »

Google oglas

Istaknuti oglas