Srijeda 22 Rujan 2021
Ponedjeljak, 19 Ožujak 2012 19:16

Vjerna replika ikone i evolucije dizajna 50-ih

Napisao
Alfa Romeo Disco Volante Alfa Romeo Disco Volante

Nakon nekoliko godina uspjeha i dominacije u Grand Prixu, Alfa Romeo se 1951. godine povukao iz tog prestižnog natjecanja te je svoju pozornost okrenula na stvaranje čistokrvnih sportskih automobila. Tipo C52 Disco Volante, samo je jedan od primjera tog pohvata. Nazvan je po aerodinamičnom obliku karoserije koji podsjeća na svemirski brod odnosno "leteći tanjur".

Dizajn je djelo velikog Milanese Carrozzeria Touring studija, tvrtke odgovorne za novi dizajn Alfe nakon Drugog svjetskog rata.
Značajan napredak ponudila je cjevasta šasija koja je nudila veliku čvrstoću bez dodatne težine. Ispod neobičnog i jedinstvenog poklopca motora prvotno se krio 1.9 litreni 4-cilindrični motor. Milanese Carrozzeria Touring izbacila je tri različita prototipa, kratki i dugi Spider te Coupe model.

Jedan model je 1952. godine sudjelovao u 24 Sata Le Mansa no Alfa nikad nakon tog nije Disco Volante postavila na trkaću stazu. Izvorni Spider i Coupe model trenutno borave u Alfinom muzeju "Museo Storico" u Italiji.
Jedan takav model, identična kopija Disco Volantea sa cjevastom šasijom kojeg je 1950. godine naručio bogati talijanski klijent izrađen je u Carrozzeria Corasco u Torinu . Ovaj jedinstveni primjerak ide pod čekić na Bonhams aukciji u Parizu. Početna cijena je oko 140.000 eura...(Dnevno)

Google oglas

Istaknuti oglas