Kada auto postaje oldtimer?

Sve što trebate znati.

Za registraciju vozila starijeg od 30 godina, poznatijeg kao oldtimer, potrebno je slijediti određene korake i osigurati odgovarajuću dokumentaciju. Prvi korak uključuje stjecanje potvrde od Hrvatskog oldtimer saveza. Ova potvrda mora sadržavati informacije da je automobil proizveden prije više od 30 godina, očuvan je u izvornom stanju i predstavlja vrijedan dio tehničke kulture i tradicije. Nadalje, važno je pribaviti i potvrdu od Državnog zavoda za mjeriteljstvo koja potvrđuje starost automobila i njegovu sposobnost da se koristi unatoč tome što ne udovoljava Euro 3 standardu ili EU regulativama vezanim za emisiju štetnih materija iz ispušnih plinova.

Automobili koji se smatraju oldtimerima izuzeti su od procesa homologacije, koji inače uključuje detaljnu provjeru usklađenosti automobila s određenim zakonskim propisima, uključujući emisiju plinova, tip motora, razinu buke i druge karakteristike. Prema pravilima, oldtimeri, kao vozila muzejske vrijednosti starija od 30 godina, nisu predmet ovog postupka.

Kada je riječ o samoj registraciji oldtimera, postupak se može podijeliti u nekoliko koraka. Prije svega, potrebno je učlaniti se u lokalni oldtimer klub, koji ih trenutno broji preko 20 u Hrvatskoj. Članstvo u klubu omogućava dobivanje potvrde o starosti vozila, što dalje vodi do ostvarivanja prava na popust pri osiguranju automobila. Nakon toga, s potvrdom iz kluba treba se uputiti u osiguravajuću kuću za izdavanje police osiguranja, a potom i odvesti vozilo na tehnički pregled. Važno je napomenuti da oldtimeri mogu biti registrirani na period do 12 mjeseci, s tim da svaka naredna registracija zahtijeva troškove za nove registarske pločice i prometnu dozvolu.

Posebnost kod registracije oldtimera je mogućnost dobivanja PV registarskih pločica, koje se izdaju po nižoj cijeni i sadrže oznaku “PV” te numeričku kombinaciju. Ovo je omogućeno zahvaljujući identifikacijskoj ispravi Hrvatskog oldtimer saveza, koja se dobiva na samom početku procesa.