Srijeda 8 Prosinac 2021
Utorak, 26 Studeni 2013 18:15

Godišnja skupština FIVA-e u Splitu

Konferencija FIVA-e Konferencija FIVA-e

Na međunarodnom susretu predstavnika saveza starih automobila sudjelovalo je čak 120 delegata iz 84 nacionalna saveza 68 zemalja. Rapravljali su o problemima održavanja, uvoza, izvoza te drugih pitanja vezanih uz stare limene ljubimce, odnosno oldtimere. 

Svake godine, FIVA održava Godišnju skupštinu (General Assembly) u drugoj državi. Naporom hrvatskih delegata, predstavnika Hrvatskog oldtimer saveza (HROS), u konkurenciji gradova kao što su Peking (Kina) i Johanesburg (Južnoafrička republika), Split i Hrvatska su se izborili da budu domaćini na ovogodišnjoj skupštini. 

FIVA je međunarodna federacija za očuvanje starodobnih vozila sa sjedištem u Bruxellesu, koja postoji od 1966. godine. Delegati FIVA-e su raspravljali o aktualnim problemima i donosili zaključke i odluke koje će utjecati na buduća događanja na međunarodnoj sceni u svijetu svih oldtimer vozila. 

Posebno je zanimljiva diskusija o zakonskoj regulativi, jer Hrvatska usklađuje svoje propise s međunarodnima, tako da će svi uspjesi FIVA-e na polju europske zakonske regulative, pronaći put i do hrvatskih zakona. Do sada je HROS uspješno prenio dio međunarodnih zakonskih propisa tako da je sada u hrvatskom Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, motornim vozilima u RH priznat status “oldtimer vozila” što je rezultiralo i određenim olakšicama vlasnicima prilikom osiguranja i registracije. 

Konferencija je bila pravi izazov koji se, prema statistikama, kod nas opet može dogoditi tek za možda pedesetak godina. Dopredsjednik Hrvatskog oldtimer saveza je spomenuo malo poznatu informaciju o prvom Splitskom autoklubu Spalato, koji osnovan 1907. godine, dakle par godina prije Hajduka. Organizaciju svjetski poznate konferencije u Splitu možemo zahvaliti ljudima kojima nije dovoljno samo posjedovanjem oldtimera i katkada zajednička vožnja, već su željeli napraviti nešto više od hobija.

Google oglas

Istaknuti oglas