Utorak, 26 Studeni 2013 18:15

Godišnja skupština FIVA-e u Splitu

Konferencija FIVA-e Konferencija FIVA-e

Na međunarodnom susretu predstavnika saveza starih automobila sudjelovalo je čak 120 delegata iz 84 nacionalna saveza 68 zemalja. Rapravljali su o problemima održavanja, uvoza, izvoza te drugih pitanja vezanih uz stare limene ljubimce, odnosno oldtimere. 

Svake godine, FIVA održava Godišnju skupštinu (General Assembly) u drugoj državi. Naporom hrvatskih delegata, predstavnika Hrvatskog oldtimer saveza (HROS), u konkurenciji gradova kao što su Peking (Kina) i Johanesburg (Južnoafrička republika), Split i Hrvatska su se izborili da budu domaćini na ovogodišnjoj skupštini. 

FIVA je međunarodna federacija za očuvanje starodobnih vozila sa sjedištem u Bruxellesu, koja postoji od 1966. godine. Delegati FIVA-e su raspravljali o aktualnim problemima i donosili zaključke i odluke koje će utjecati na buduća događanja na međunarodnoj sceni u svijetu svih oldtimer vozila. 

Posebno je zanimljiva diskusija o zakonskoj regulativi, jer Hrvatska usklađuje svoje propise s međunarodnima, tako da će svi uspjesi FIVA-e na polju europske zakonske regulative, pronaći put i do hrvatskih zakona. Do sada je HROS uspješno prenio dio međunarodnih zakonskih propisa tako da je sada u hrvatskom Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, motornim vozilima u RH priznat status “oldtimer vozila” što je rezultiralo i određenim olakšicama vlasnicima prilikom osiguranja i registracije. 

Konferencija je bila pravi izazov koji se, prema statistikama, kod nas opet može dogoditi tek za možda pedesetak godina. Dopredsjednik Hrvatskog oldtimer saveza je spomenuo malo poznatu informaciju o prvom Splitskom autoklubu Spalato, koji osnovan 1907. godine, dakle par godina prije Hajduka. Organizaciju svjetski poznate konferencije u Splitu možemo zahvaliti ljudima kojima nije dovoljno samo posjedovanjem oldtimera i katkada zajednička vožnja, već su željeli napraviti nešto više od hobija.

Novosti

Kao i ostali, i mi imamo temu novosti, ali iz svijeta oldtimera. To su raznorazni izvještaji iz klubova, reportaže sa susreta ili pokoja korisna nova informacija ili zanimljivost iz svijeta oldtimera. Novosti koje objavljujemo nisu samo iz Hrvatske već iz cijelog svijeta. Zanimljivosti su dobrodošle, bez obzira od kuda dolaze.