Srijeda 8 Prosinac 2021
Utorak, 13 Studeni 2012 18:07

Grad ustupio tvornicu Pluto za muzej automobila

Automobil je na zagrebačke ulice stigao je prije 114 godina. Uskoro će postati bogatiji za muzej automobilizma, prvi u Hrvatskoj. 

Sve vam u životu mogu uzeti, ali uspomene ostaju. Klub Zagrepčana osnovan je 1931. godine, a Ferdinand Budicki je umro 1951. Danas je zaboravljena legenda Zagreba, tim riječima obratio se Silvije Degen brojnim Zagrepčanima koji su došli na predstavljanje projekta Ferdinand Budicki. 

Riječ je o hvalevrijednoj inicijativi obzirom da Zagreb i Hrvatska nemaju knjigu, muzej ili tek film posvećen automobilu. Taj najrevolucionarniji proizvod u povijesti na zagrebačke je ulice stigao prije 114 godina. Zbog toga su zaljubljenici u naš grad i limene ljubimce osmislili cijeli projekt kako bi se oživjele uspomene na automobilizam u Hrvatskoj. 

- Zahvalni smo Gradu koji nam je ustupio 1.670 metara kvadratnih prostora u nekadašnjoj tvornici Pluto. Ona još uvijek nije uređena, ali to će biti mjesto na kojem će se nalaziti Muzej automobila Ferdinand Budicki.

Želja nam je otvoriti vrata u lipnju 2013. godine, a već 25. siječnja, u Noći muzeja, građanima ćemo prirediti multimedijalni spektakl - istaknuo je Valentino Valjak koji je, između ostalog, i autor monografije pod nazivom 'Bešte, ljudi - ide auto' i idejni začetnik i pokretač ovog projekta.

Riječ je o knjizi koja govori o razvoju automobilizma u Hrvatskoj, a nastala je na osnovu višegodišnjeg istraživanja svih dostupnih izvora i razgovara s članovima obitelji začetnika automobilizma na našim prostorima.

Sastanku u Klubu Zagrepčana odazvao se i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.  

"Prekrasno je da u Zagrebu imamo entuzijaste koji su spremni uložiti svoje vrijeme i trud u projekt kao što je pokretanje Muzeja automobila. Svaka čast i priznanje prof. Valentinu Valjku i njegovoj ekipi na dvije godine truda i rada – od kada sam prije godinu i pol prvi puta čuo za ovu inicijativu pa do danas, doista je odrađen lavovski dio posla. Grad ce i dalje podržavati ovu inicijativu, i prostor u tvornici Pluto postat će novi kulturni ures Grada Zagreba. Pokrenut ćemo Muzej automobila Ferdinand Budicki do lipnja 2013.!’, naglasio je među ostalim gradonačelnik Zagreba Milan Bandić.

Google oglas

Istaknuti oglas