Petak 3 Prosinac 2021
Nedjelja, 22 Svibanj 2011 20:43

Kiša pokvarila '2. American Cars Meeting'

Drugi susret ljubitelja američkih vozila pod nazivom '2. American Cars Meeting Žminj 2011.' nažalost nije ponovio prošlogodišnji uspjeh.

Unatoč silnom trudu organizatora da osmisle dvodnevno druženje štovatelja američke automobilske industrije i kulture općenito, kiša je u potpunosti onemogućila nedjeljni program.

U subotu se tijekom cijelog dana žminjskim sajmom prošetalo oko tisuću posjetitelja čiju je pažnju zaokupljalo 40-ak limenih ljubimaca s oznakom 'made in USA'.
Bilo je tu nekoliko iznimno atraktivnih Corvetta, među kojima se posebno isticala C3 inačica iz 70-ih godina te posljednja inačica iz 2006. koju karakterizira snaga od 560 KS.
Posebno se isticao crveni Pontiac Firebird iz 1968. godine kojeg karakterizira brojač okretaja smješten na poklopcu motora.

Malo dalje bio je izložen ruzinavi Buick Skylark iz 1970. godine, zatim Ford Mustanzi različitih godišta, luksuzni Cadillaci, nekoliko Dodge Transam modela te dva Chevroleta Camaro iz 1978. i 1979.
Noviji model, inače još u fazi restauracije, poslužio je kao model rovinjskoj majstorici airbrusha Sonji Fattorich koja je na njegovom poklopcu motora pred publikom crtala motiv anđela.
Terenski program činili su Jeep Willisi iz doba Drugog svjetskog rata, dva Chevrolet Blazera iz `79. i `80. godine te nekoliko modela Cherokee. Ništa manje atraktivni nisu bili Chevy Van G20 kombiji

iz sredine 80-ih godina prošlog stoljeća, nama poznatih isključivo iz američkih filmova.
Izložba je imala i natjecateljski karakter. Organizirano je natjecanje u glasnoći ispušnog sustava u kojem je sudjelovalo 13 automobila.
Snažni osmerocilindrični V agregati bili su pravi melem za uši, a najglasniji je bio Ford Mustag 5,8 iz 1967. godine kojem je izmjereno 120,8 decibela.
Tek 0,3 db manje imao je Mustang iz `71., a treće mjesto pripalo je Jeep Cherokeeju s izmjerenih 119,8 db.
Očekivao se znatno veći broj vozila iz susjednih zemalja obzirom da je osiguran dvodnevni program, a odazvao ih se tek jednak broj kao i prošle godine.

Google oglas

Istaknuti oglas