Petak 3 Prosinac 2021
Utorak, 22 Siječanj 2013 21:32

Olditimer bus prevozi Zagrepčane na 8. Noć muzeja

Brzi Vinko Brzi Vinko

Stari autobus od milja zvan ‘Brzi Vinko’, marke TAM 3000 i proizveden 1968., pojavit će se na ulicama Zagreba 25. siječnja u podne!

Brzi Vinko će građane Zagreba toga petka kupiti po gradskim ulicama i voziti u Muzej automobila Ferdinand Budicki - na 8. Noć Muzeja, gdje će kao prvi izlazak novog Muzeja u javnost na 1500 kvadrata prostora biti izloženo 50 starodobnih automobila i motora.

Sama vožnja je oldtimerski doživljaj, jer je Brzi Vinko uređen prvenstveno za zabavu i obilazak vinskih cesta i promociju eko-turizma u požeškom kraju.

Radi ugođaja u unutrašnjosti montirana je peć na drva, tako da dim privlači pažnju gdje god se pojavi – a na parkiralištu Muzeja automobila dobit će uporabnu funkciju kroz kuhanje vina za posjetitelje.

U zadnjem kraju autobusa nalazi se pak kutna garnitura na izvlačenje, tako da se Vinko, ako zbog previše vina bude potrebno, vrlo brzo može pretvoriti u spavaonicu.

Inače, svoje ime dobio je po svojoj zavidnoj maksimalnoj brzini od 80 km/sat – i naravno, vinu.

U svojoj bogatoj autobiografiji pamti se da je Vinko odslužio ratni staž u 123. požeskoj brigadi moto satnija. Vojsci ga je zajedno sa 20 motora poklonio gosp. Vilko Sever. Nakon toga autobus završava u moto klubu Sokol iz Požege gdje je služio za prijevoz motora, da bi na kraju odbačen završio u jednom voćnjaku gdje je polako propadao - dok ga nisu zapazili članovi Udruge za očuvanje starih automobila i motocikala „Pleternica“ - i udahnuli mu novi život. (Večernji list)

Sličan sadržaj

Google oglas

Istaknuti oglas