Petak 3 Prosinac 2021
Utorak, 11 Studeni 2014 18:58

Otišao još jedan automobilski as

Đani na Salzburg ringu 1971 Đani na Salzburg ringu 1971

Hrvatsku je automobilističku i oldtimersku scenu jutros šokirala vijest o neočekivanom odlasku jednog od nekoliko najvećih vozača utrka u našoj povijesti, nenadmašnog Đanija Šverka.

Pri rođenju je u Buzetu dobio ime Ivan, no i za prijatelje i za sve ljubitelje auto utrka ostao je samo - Đani. U sjajnoj generaciji velikana utrka, s Palikovićem, Štrokom, Regvartom, Gluhakom, Langom i ostalima Đani je bio nedvojbeno najatraktivniji. Taktiziranje nije postojalo, vozio je uvijek na pobjedu, a automobile pripremao tako 'da se motor raspadne u počasnom krugu', kako je sam volio reći. Nastojao je povesti utrku i ondje ostati do cilja, što bi mu obično i uspjelo, ako bi automobil izdržao.

Bio je specijalist za Abarthe, kojima je često mrsio račune i natjecateljima u snažnijim, većim klasama. Neslužbeni je prvak Europe u klasi do 850 cm³ 1968., a domaćih naslova osvojio je pregršt, prvo u voljenim Abarthima, a kasnije i formulama V i Super V. Po završetku karijere posvetio se spašavanju trkaćih automobila kojima je njegova generacija nastupala, ali i zanimljivijih sportskih modela, te je prikupio najveću zbirku klasičnih automobila u Hrvatskoj.

Nažalost, nije uspio realizirati ambiciju da ih sve restaurira i izloži u vlastitom muzeju, no nadamo se da će nasljednici ostvariti taj projekt. Uspomena na njega ostaje svim zaljubljenicima u domaći automobilizam. 

Đani je podijelio svoje pokale i otišao u vječnost. Istrijan po rođenju, Zagrepčanec po življenju. Jedan od najvećih iz zlatne generacije sedamdesetih, s titulom prvaka Europe na kružnim stazama u svom legendarnom „Abarthu 1000“, uz bezbroj sjajnih utrka i pobjeda na kružnim i brdskim stazama. Nema više Gluše, Dade, Mireka, u nebeski „parc ferme“ pridružio im se i Đani. 

Hvala mu za sve što je dao hrvatskom auto sportu i nek mu je vječna hvala i slava.

Google oglas

Istaknuti oglas