Srijeda 8 Prosinac 2021
Utorak, 07 Kolovoz 2012 12:43

3. Days of vintage cars - Buzet Classic 2012

Napisao
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Buzet Classic 2012 Buzet Classic 2012

SUDJELOVALO 90-ak NATJECATELJA

Prva oldtimer staza u Istri, Hrvatskoj, pa i u Europi, službeno je otvorena u subotu 4. kolovoza u sklopu održavanja 3. Days of vintage cars - Buzet Classic 2012. 

Riječ je o kružnoj stazi dužine gotovo 53 kilometara. Sa startom i ciljem u Buzetu, staza prolazi Štrpedom, Mažinjicom, dolinom Bračane, Sovinjakom, Sv. Donatom, Vrhom, Paladinima, Šćulcima, Valicama, Motovunskim mostom, Livadama i Istarskim Toplicama.

Ona ujedno nudi mogućnost kupnje autohtonih istarskih proizvoda poput maslinova ulja, vina, tartufa i dr., restorane i konobe te smještajne objekte.

Novi je to vid turizma, rekao je prilikom njene promocije u subotu predsjednik Hrvatskog oldtimer saveza Anton Presečki. Dodao je kako spomenuta staza objedinjuje značajna ruralna mjesta unutrašnje Istre i njihove blagodati.

Uz to, svi registrirani oldtimeri koji podignu iskaznicu u Oldtimer klubu Istra ostvaruju pravo popusta od 20% u svim smještajnim i ugostiteljskim objektima na ovoj oldtimer stazi. Kao nastavak ove priče započete u Buzetu slijedi otvaranje i prve međunarodne oldtimer staze, koja bi startala i zavšavala u Buzetu, a prolazila Rijekom, Zagrebom, Krapinom, Ptujom, Ilirskom Bistricom i Ljubljanom.

Čast da prvi obiđu prvu oldtimer stazu u Europi imalo je gotovo 90-ak sudionika subotnjeg oldtimer susreta u Starom gradu Buzetu, koji su došli iz cijele Hrvatske, Slovenije i Italije. Najstariji je primjerak bio Fiat 501 Torpedo iz 1919. godine.

Subotnji je susret imao i natjecateljski karakter.

Naime, održana je brdska utrka od Trga Fontane do starogradskih Velih vrata. Stazu je trebalo proći sa što manjim udaljavanjem od zadanih 2,26 minuta, što je najbolje odradio Ivan Sinčić, član Adria Classic Koper, koji je svojim Fiatom 124 Sport Cabrio iz 1967. postigao vrijeme 2.25,93, stotinku ispred drugoplasiranog Roberta Ronca (Ruote del passato) u Alfa Romeo Guiliji iz 1974. godine. Treći je bio Josip Flego (OTK Pula Rovinj) u Fiatu 500 iz 1953. godine.

Ovogodišnji je susret počeo u petak 03. kolovoza noćnim rally-em, čime je ostvaren jedan od ciljeva ove manifestacije. A to je, osim novog sadržaja tijekom ljetnih mjeseci na ovom području, popunjenje smještajnih kapaciteta.

Organizator manifestacije Days of vintage cars - Buzet Classic 2012. je Mjesni odbor Buzet Stari grad. (Regional Express)

Google oglas

Istaknuti oglas