Srijeda 1 Prosinac 2021
Subota, 18 Kolovoz 2012 16:26

Izložba oldtimera u Požegi

Napisao
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Trophy - Požega Trophy - Požega

POŽEGA - održana je još jedna u nizu izložbi oldtimera. Evo nekih zanimljivosti;

Bastert

 

Ovo je jedini primjerak ovog motora na području bivše Jugoslavije, ali i šire. Sve ručni rad, a motor je emajliran, poput emajl posuda. Nakon tri godine restauriranja izgleda kao da je jučer izašao iz dućana. Kaže to Željko Petrnac, ponosni vlasnik motora njemačke marke Bastert iz 1949. godine, kojega je dobio od punice. 

- Dijelova za njega nema. Ne pitajte kako sam se snalazio, dijelove smo ručno sami pravili. Vrijednost? Pa vidite da je raritet, a ako je raritet ima veliku vrijednost. Kaže da ga nikada ne bi prodao, da on za njega nema materijalnu vrijednost, ali da mu je cijena oko 10.000 eura. 

Petrnac je predsjednik Oldtimer cluba Trophy iz Požege koji je organizirao međunarodni oldtimer susret čiji su se sudionici okupili na središnjem požeškom trgu.

 

Packard

 

Stomatolog ulaže u američke oldtimere

- Ni svojoj ženi ne kažem koliko platim automobil, pa zašto bi to dijelio s javnosti, kroz smijeh govori stomatolog Ivan Bagarić iz Nove Gradiške. Ponosno stoji pored Packarda iz 1937. godine. Koliko goriva potroši ne želi reći, samo pojašnjava da se radi o velikim količinama. Dovoljno govori činjenica da automobil ima 5.000 kubičnih centimetara zapremine i 8 cilindara.
- Gorivo se u Americi do nedavno prodavalo za 25 centi po litri. Potrošnja nije bila važna. Ovo je automobil s dušom, a svi dijelovi na njemu su originalni. Sve što sam zaradio, a imam 40 godina radnog staža, uložio sam u automobile, to je moja ljubav i moja mirovina, kaže Bagarić.

Dodaje kako se u svim svojim oldtimerima, a ima i starog Buicka i Pontiaca vozi i do 100 km na sat, a da ga najviše smetaju oni koji ga prestignu, pa koće kako bi vidjeli stare ljepotane.

 

Taunus

Taunusom iz '67. bili na moru

Svjetlan Savić na izložbu je došao iz Banja Luke u Fordu Taunusu iz 1967. godine.

- Ide odlično, baš smo neki dan s njim bili u Zadru. Problema za dijelove nema, a ovaj automobil nema neku ekstra vrijednost, može se prodati za 6 do 6 i pol tisuća eura. Motor ima zapreminu od 2.000 kubnih centimetara i 6 cilindara, troši 8 litara na 100 kilometara, kaže Savić. 

Na izložbi oldtimera sudjeluju i gosti iz Bosne i Hercegovine, Mađarske i Srbije, najavili su organizatori koji će kolonu starih oldtimer vozila provesti Požeškom dolinom pravcem Požega - Velika - Biškupci - Marindvor.

Ukupno je izloženo oko 90 motora, automobila, bicikala i traktora. Susret će završiti druženjem iza Gradske kuće u poslijepodnevnim satima. (034 Portal)

Google oglas

Istaknuti oglas