Srijeda 1 Prosinac 2021
Utorak, 11 Rujan 2012 10:22

Oldtimeri na prometnicama Bujštine

Napisao
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Dodge Brothers, 1928 Dodge Brothers, 1928
Posade stotinjak oltimera, sudionici Međunarodne, ‘pokretne’, izložbe vremešnih automobila i motocikla proizvedenih početkom prošlog stoljeća, a koju je organizirao umaški old timer klub ‘Eppur si muove’, jurile su protekle subote prometnicama Bujštine.
Okupljanje automobilista, vlasnika oldtimer automobila iz Hrvatske, Slovenije, Italije i Austrije bilo je zakazano na umaškoj rivi a nakon protokolarnih obaveza i ‘otvaranja’ izložbe od strane umaškog dogradonačelnika Veljka Ivančića, započela je promenada i ‘pokazivanje’ umažanima i turistima koji su sa zanimanjem guštirali stare automobile od kojih su mnogi i raritetni.
Parada old timera nastavljena je i na novigradskom Velikom trgu, drugoj ‘sceni’, uz onu predviđenu i u Bujama, na kojoj su brojni prolaznici i šetači među kojima je bilo i puno turista sa zanimanjem razgledali i fotoaparatima ‘zabilježili’ svoju prisutnost uz vječno ‘mlade’ automobile.
Hupmobile proizveden 1921 godine u SAD-u bio je najstariji, sjajni, ‘eksponat’.
 
Ne manju znatiželju promatrača izazvao je raskošni i rijetki dvosjed Philips Berlina iz 1936 godine proizveden na Floridi u SAD-u a kojih u EU ima navodno samo tri primjerka, jedan je u Ukrajini te desetak u Americi i Kanadi.
 
Dodge Brothers iz 1928 godine bio je posebno zanimljiv primjerak s obzirom da je, prema oznaci na automobilu, bio u vlasništvu poznatog glumačkog para komičara, Stanlija i Olija, Stan Laurela i Oliver Hardya.
 
Karavana old timera prošla je prometnicama Buja koji je slavio Dan grada a u večernjim satima u kolona old timera zaustavila se turističkom naselju Kanegra gdje su sudionicima old timer parade dodijeljena priznanja.
Ovogodišnja međunarodna izložba starih automobila imala je i humanitarni karakter budući su sudionici izložbe skupljali dobrovoljne priloge namijenjene za pomoć u liječenju trogodišnje djevojčice Matee iz Umaga. (iPress)

Google oglas

Istaknuti oglas