Petak 3 Prosinac 2021
Utorak, 17 Srpanj 2012 20:26

Vršidba žita u Staroj Subockoj

Vršidba Vršidba
Oldtimer Klub „Lanz-Buldog“ iz Stare Subocke organizator je tradicionalne, treće po redu vršidbe žita koja je 15.srpnja održana u Staroj Subockoj i kao sadržaj pod pokroviteljstvom Grada Novske obogatila ovogodišnji program „Ljeto u Novskoj“.
Izuzetno  je bio veliki interes mještana Subocke susjednih naselja  kao i zaljubljenika u stare strojeve koji  su uživali u cjelodnevnoj  manifestaciji prezentaciji vršidbe žita, slavonskim nošnjama i običajima, pjesmi i plesu.
Odltimer Klub „Lanz- Buldog“  okuplja zaljubljenike u stare strojeve , a u protekle dvije godine koliko djeluju sudjelovali su na brojnim izložbama, promotivnim vožnjama, Danima kulture u Krapju, Lukovu u Novskoj, i izložbama konja i Rally traktora u Garešnici.
Autor knjige „Stara i Nova Subocka„ , Ivan Gračaković  u  svojoj pozdravnoj riječi govorio je o lokaciji na kojoj se manifestacija održava  gledajući s povijesne strane,  a to je mjesto između riječice Subocka, crkve pohoda blažene Djevice Marije  iza mjesnog doma, gdje su nekad stari Suboćani održavali veliki sajam, mjestu gdje je osnovan i DVD Stara Subocka 1932.godine, a u neposrednoj blizini je škola i raskrižje puteva.
 
Potpredsjednica HSS-a Marijana Petir čestitala je mještanima Subocke i svim mještanima okolnih naselja što za mjesto svog života izabrali ruralni kraj.
U ime organizatora manifestaciju je otvorio zamjenik gradonačelnika Grada Novske Marin Piletić  koji je podsjetio kako je prije tjedan dana na imanju Ožoga  prezentiran stari običaj vršidbe žita ručno  i ovaj pomoću strojeva,koji su ne tako davno još bili uobičajeni na ovim prostorima.
Zahvalio je svim udrugama žena, vatrogascima i Oldtimer Klubu“ Lanz -Buldog“ na organizaciji te riječima „Slavonijo dok ti ime traje čuvat ćemo tvoje običaje“, otvorio manifestaciju vršidbe žita u Staroj Subockoj.

Google oglas

Istaknuti oglas