Srijeda 8 Prosinac 2021
Nedjelja, 18 Kolovoz 2013 10:16

VW kombi odlazi u povijest

VW Kombi "Last edition" VW Kombi "Last edition"

Nakon 63 godine prestat će se proizvoditi legendarni Volkswagenov model koji je, između ostalog, utijecao i na hipi kulturu šezdesetih. Iako je njegova proizvodnja u Europi obustavljena još 1979, ovo vozilo se proizvodilo u Brazilu sve do danas. 

VW Kombi, koji je imao originalnu tvorničku oznaku Type 2, je automobil koji bi se današnjim rječnikom mogao nazvati mini-vanom ili MPV modelom.

Njegova prva verzija, T1, zasnovana na Volkswagenovoj "Bubi" nastala je davne 1950. godine i proizvodila se do 1975. Nakon toga lansiran je model T2, čija se vanjština, kao što se vidi na fotografijama, od tada nije bitno izmjenila. Model VW Kombi proizvodio se u Brazilu u dvije generacije, T1 i T2, od 1957. godine. Kao i u slučaju "Bube", čija se proizvodnja u latinoameričkim državama također produžila do 21. vijeka, i kombi je postupno moderniziran, kada je riječ o motorima i mehanici, ali i interijeru. 

Godinama, vozilo je dobilo noviji motor sa vodenim hlađenjem, unutrašnjost je poboljšana ugradnjom modernijih materijala, novih instrumenata i suvremenog radio-uređaja. 

Ipak, zadržan je duh nekih prošlih vremena i simbolika kombija koji je kod generacija mladih predstavljao sinonim za avanturizam i slobodu putovanja.

Poslije dvije generacije i 56 godina proizvodnje u Brazilu, te 1,5 miliona primjeraka, Type 2 odlazi u povijest. Iako potražnja za Kombijem na tom tržištu i dalje postoji, tvornica je djelomično i zbog novih sigurnosnih propisa bila prinuđena obustaviti njegovu proizvodnju. 

Kako bi se na poseban način oprostio od svog dugovječnog modela, Volkswagen je za kraj pripremio ograničenu seriju od 600 numeriranih primjeraka. 

Ovi automobili prodavat će se na brazilskom tržištu po nimalo pristupačnoj cijeni, za razliku od nekadašnjeg Kombija. Svaki primerak iz posljednje serije koštat će 85.000 brazilskih reala (oko 26.700 eura). 

Kupci će za ovaj novac moći dobiti dio povijesti, s obzirom da će vozila biti obojana u retro plavu boju, dok će krov, branici i čelični naplatci sa ratkapama biti bijeli. Slična kombinacija predviđena je i za unutrašnjost vozila, a nisu zaboravljene i starinske, plave vinilne zavjesice na prozorima.

Posljednji VW Kombi pogonjen je 1.4 litarskim motorom koji razvija 78 ks kada se za gorivo koristi benzin, dok ako sipate čisti etanol dostiže i svih 80 "konja". Snaga se prenosi pomoću ručnog četverostupanjskog mjenjača.

Google oglas

Istaknuti oglas