Subota 27 Studeni 2021

Restauracija Fiat 1100E

Napisao
Ocijeni sadržaj
(14 glasova)
Fiat 1100E Fiat 1100E

Fiat 1100 E kupljen je u jesen 2007 godine. Automobil je njegov dotadašnji vlasnik dovezao. Iako u voznom stanju, već na prvi pogled je bilo vidljivo da su na automobilu vršeni radovi koji su značajno narušili njegovu početnu izvornost, a pokušaj naknadne vožnje ukazivao je na to da vozilo ima još puno nedostataka i da se sa istim nije moguće služiti. Vlasnik je donio odluku da se automobil u cijelosti obnovi kao da je izašao iz tvornice bez obzira što je za tu obnovu potrebno.
Cjelokupna obnova je provedena u radionici Auto plus iz Ilove, u samoj obnovi vlasnik je i sam osobno i aktivno učestvovao. Automobil je rastavljen potrebnim redoslijedom prema funkcionalnim sklopovima. Po rastavljanju odmah se pristupilo poslovima obnove.

Rastavljanje...

View this gallery on Flickr

Prvo se pristupilo obnovi šasije i školjke i to na način da se sa istih u cijelosti uklone svi prethodno naneseni materijali (kit, boja). Posebno pažnja posvećena je uklanjanju i najmanjeg traga korozije. Izgled i stanje rastavljenih sklopova bolje od bilo kojih riječi prikazuju slike u prilogu.  Šasija i školjka, blatobrani prednji i zadnji, vrata i poklopci u potpunosti su pjeskarenjem očišćeni.

ista metalna površina otopinom fosforne kiseline je pasivizirana i nakon toga zaštićena temeljnom bojom. Iza toga se pristupilo zamjeni korozijom uništenih dijelova. Izgled šasije i školjke nakon pjeskarenja te naknadno nakon popravka i bojanja prikazuju slike u prilogu.

Uklanjnjem korozije sa šasije i školjke i izradom novih dijelova školjke koji su korozijom bili uništeni dostignuto je stanje da se šasija i školjka mogu u potpunosti antikorozivno zaštititi. Nakon toga se na šasiju postavljaju elementi ovjesa.

Ovjes...

View this gallery on Flickr

Izrađuje se nova kočiona instalacija, a školjka se nakon antikorozivne zaštite poda s donje strane postavlja na šasiju. Nakon postavljanja školjke na šasiju moralo se izvršiti međusobno prilagođavanje pojedinih elemenata školjke (blatobrana, vrata, prednjeg nosa) što je zbog njihove oštećenosti pjeskarenjem bio zahtjevan i mukotrpan posao.

Završetkom prilagođavanja limarski radovi su gotovi. Završetkom limarskih radova počela je priprema vanjskih površina školjke za lakiranje što je također dugotrajan i mukotrpan posao.

Lakiranje i limarija...

View this gallery on Flickr

Za vrijeme radova na šasiji i školjki vozila paralelno se radilo na uređenju motora. Prvotna namjera bila je da se izvrši kontrolni pregled i zamjena brtvi bila je samo dobra želja. Rastavljanjem motora bilo je vidljivo da je na istom potrebni izvršiti generalni popravak. Popravak motora je zahtijevao ugradnju novih košuljica cilindara, varenje bloka, brušenje radilice, izradu novih glavnih ležajeva i uređenje glave, bez mogućnosti izmjene vodilica što je obzirom na stanje glave moglo istu nepovratno uništiti. Većinu potrebnih novih dijelova za motor je kupljena.

Što se više nije moglo kupiti to je izrađeno. Nakon sastavljanja motora isti je montiran na prethodno napravljen probni stol na kome je radio kako bi se uočili nedostaci koji su prije ugradnje otklonjeni. 

Motor...

View this gallery on Flickr

Nakon bojanja školjke izvršena je ugradnja prethodno razrađenoga motora. Iza toga počinje bojanje i montaža prednjeg nosa i blatobrana. Nakon toga se uređuju preostali dijelovi i sklopovi koji se odmah montiraju na vozilo što traje do cjelokupne završenosti. Nevezano na radove u radionoici svi kromirani dijelovi dani su na kromiranje u Galvanizaciju - Rijeka. 

Sve potrebne dijelove koji se nisu mogli restaurirati (brtve, brtvene gume, ručice, bočni pokazivači pravca i dr.), kupljeni su na sajmovima u Imoli i Padovi. Neke dijelove i preko E-baya-a.

Kompletna unutrašnjost vozila onovljena je od nule. Friški tapecirung...

Novi interijer...

View this gallery on Flickr

I na kraju finalni proizvod:

Kraj...

View this gallery on Flickr

Opisani radovi vremenski su kontinuirano trajali oko 2 godine. Automobil se sada povremeno koristi u svakodnevnoj vožnji u uvjetima lijepog vremena i u odlascima na susrete ljubitelja starodobnih vozila. Ovo je zasigurno jedan od najbolje obnovljenih automobila u Hrvatskoj, a i šire.

Google oglas

Istaknuti oglas