Ponedjeljak 29 Studeni 2021

Restauracija Herald Triumph 1360

Napisao
Ocijeni sadržaj
(8 glasova)
Triumph Herald 1360 Triumph Herald 1360

Herald Triumph-u 13/60 iz 1968 godine. Prethodnik Triumph Spitfirea. Od početka do kraja obnove ovog automobila trebalo je ukupno četiri godine, nebrojeni sati rada. Vozilo je detaljno rastavljeno i obnovljeno. Korišteni su originalni dijelovi, nabavljeni iz Engleske. "Colni" navoj odradio je svoje, te je vlasnik odlučio zamijeniti sve vijke, pločice i matice novima, naravno originalnima. Ovaj sport koštao je oko 10.000 eura, bez računanja radnih sati. Kroz galeriju slika provest ćemo vas kroz komplentnu restauraciju.

Početak, dolazak vozila i rastavljanje. Svi dijelovi su pospremljeni u posebne kutije, uz sortiranje. Oni koji su upotrebljivi i daju se obnoviti, te oni koje treba zamijeniti novima. Odrađeno je i fotodokumentiranje te popis postojećih dijelova. Pjeskarenje dijelova odrađeno je u vanjskom servisu, ostatak u vlastitoj radioni. Ovaj automobil jedan je od 16.000 proizvedenih na svijetu, a za samo 1500 komada se zna gdje su.

Školjka:

Nakon obnovljene limarije, auto je svježe prelakiran (samo školjka). Tako rastavljeni dijelovi (poput vrata i haube) spremljeni su na suho mjesto i čekali svoj trenutak za montažu. Nakon obnavljanja krovne konstrukcije, uslijedila je i sama montaža. Platneni krov je nov i postavljen po prvi puta. Zanimljivo je da se zadnje "staklo", kad je krov otvoren, može otvoriti patentnim zatvaračem. Unutrašnje kvake (krom) zamjenjene su novima i krov radi odlično. Kako je vrijeme odmicalo, školjka se pomalo popunjavala. Sitni detalji, osim dobre pripreme, stavili su točku na i. Bez njih, auto ne bi bio potpun. Savjet: detalji finiša najvažniji su za izgled vozila i potpun dojam. 

View this gallery on Flickr

Prijenos:

Ovaj dio uključuje mjenjačku kutiju, diferencijal te osovine. Mijenjač je rastavljen u potpunosti, opran, podmazan i nanovo složen. Original brtve vratila (kombinacija lima i filca) zamjenjene su standardnim gumenim semerinzima. Nije pretjerano pomoglo, i dalje kapa. Diferencijal je na isti način obnovljen u potpunosti. Na kardanskom vratilu, te na poluosovinama, križevi su zamjenjeni novima. Kompletni mijenjač montiran je na motor prije montaže u auto. Nakon monaže motora i postavljanja diferencijala, postavljeno je i kardansko vratilo. Znači, postroj presložen iz nule.

View this gallery on Flickr

 

Kočnice:

Kočnice na ovom vozilu obnovljene su u potpunosti. Kompletna instalacija kočionih cijevi zamijenjena je novom. Glavni kočioni cilindar, zadnji ekscentri te zadnji kočioni cilindri su novi. Zadnji doboši, kao i prednji diskovi, su pobrušeni. Prednje kočione čeljusti obnovljene su novim klipovima i gumicama, uz prethodno poliranje cilindara. Sajle ručne kočnice također su nove. Popravljen je i mehanizam ručne kočnice u kabini, te stavljena nova zaštitna guma. 

View this gallery on Flickr

 

Ovjes:

Karoserija ovog automobila učvrščena je s devet vijaka na okvir (šasiju). Nakon stavljanja karoserije, pristupilo se obnovi ovjesa prednjeg i zadnjeg kraja. Uz neumorno četkanje, uglavnom žičanim četkama i bušilicom, svaki komad je šrican temeljnim namazom i prelakiran u 2 sloja "Hameritom". Svi selen blokovi su novi i prilagođeni "srednjoj tvrdoći ovjesa". Prednji i zadnji amortizeri, novi , standardni. Lisnata opruga zadnjeg kraja (poprečna) pjeskarena je i zaštičena istim premazom. Krajnici, kugle, spone, kao i svi vijci i matice zamjenjeni su novima colnog (originalnog) navoja. 90 % matica na ovom auto ima teflon (godina je 1968).

View this gallery on Flickr

 

Interijer

Nakon dubinskog čišćenja interijera (podova i stranica), napravljena je površinska zaštita tankim premazom mat smole. Zvučno je dampiran pod kao i stranice. Nakon toga su na red došli originalno naručeni podovi, tj. tepisi. Automobil i interijer već su izgledali puno bolje - vidio se napredak. Prethodno obnovljena sjedala i zadnja klupa čekala su ugradnju. Slijedi montaža instrument ploče i ostatka električne instalacije. Zbog nemogućnosti nabavke žica u originalnim bojama, naručena je nova ručno motana električna instalacija. Ovo je odlična opcija i preporuka svakome tko radi restauraciju od nule. Prethodno obnovljena instrument ploča došla je na red. Ploča je u poptunosti obnovljena i furnirana trešnjinim furnirom. 3-4 sloja laka, dali su ploči poseban štih. Instrumenti su očišćeni i kompletirani, a brojač okretaja nabavljen je s engleskog otpada. Kožni žbičani volan nabavljen je u Zagrebu od jednog zaljubljenika u Triumph Spitfire. Slijedi montaža bočnih tapecirunga (otraga), zadnje klupe te prednjih tapecirunga i sjedala. Automatski pojasevi naručeni su iz Engleske u originalu (skupo). Prednja vrata zadavala su najviše glavobolje; ugradnja nije bila jednostavna zbog novih brtvi i filcanih lajsni - nedostatak zračnosti.

View this gallery on Flickr

 

Motor:

Reparirani motor dolazi u originalu iz SAD-a. Motor je 1500 ccm, od Triumph Spitfire-a. Nakon što je kupljen u SAD-u, poslan je na generalno uređenje u Njemačku, gdje je i prilagođen za bezolovni benzin.  Tako složen stajao je u kutiji na suhom više od deset godina. Motor je došao bez razvodnika paljenja (kupljen originalni novi) i bez rasplinjača. Polirana usisna grana i Weber 32/38 DGEV došli su iz New York-a. Alternatorom je zamjenjen originalni dinamo. Nakon spajanja struje, montaže novog hladnjaka, dodavanja potrebnih tekućina, odradio je i prvo verglanje bez svječica uz prethodno ušpricavanje ulja u svaki od cilindara. Vraćanjem svječica i spajanjem kablova, uz malo direktnog dodavanja goriva u rasplinjač, motor je upalio vrlo brzo. Odradio je svojih prvih pola sata u komadu bez problema, bez pregrijavanja i eventualnog probijanja vode ili ulja na brtvama. Važno je napomenuti da su sve gumene cijevi (voda), kao i hladnjak zamijenjeni novima. Provjereni su i nanovo podešeni ventili, te je prelakiran poklopac ventila. I to je to. Radi odlično!

View this gallery on Flickr

 

 

Prijenos:

{flickr-album}Type=Photoset, User=68860244@N04, Photoset=72157627924757955{/flickr-album}

Google oglas

Istaknuti oglas