Ponedjeljak 29 Studeni 2021

Restauracija Mini Morris

Napisao
Ocijeni sadržaj
(9 glasova)
Srce budućeg Minija Srce budućeg Minija

I sada nešto sasvim drugačije… Iz pera vlasnika...
Zaželio sam se imati još jednog minija i to kompletno restauriranog / rebuildanog. Minija koji se neće morati “šerafiti” svaki vikend i koji će biti hiljadarka ala Cooper 998. Mini koji će potpuno biti sastavljen od mojih ruku, do zadnjeg vijka i matice. Tu viziju imao sam jednog narkotičnog ljeta, nakon par toksina i velike količine sunca. Sastavio sam u glavi kompletan auto, prenio na papir i odlučio to materijalizirati. 
Za početak odlučio sam kupiti golu, polimarenu školjku sa papirima, dakle goli lim. Nažalost nemam slika (stvarno ne znam zašto) gole školjke prije nego što je počela obrada kod lakirera. Ali zato evo kako je to izgledalo na početku kad je mini bio u “špric” kitu i “bodyshutz-u”. I evo kako je izgledao nakon lakiranja opaska: kako god ga slikao nisam uspio uhvatiti zelenu onakvom kakva je u stvarnosti.
Slijedeća stavka bio je zadnji most: Zadnji most: nov, kupljen kod Hwezde, ramena reparirana, kočioni dijelovi novi, HILO kit sa Kayaba amortizerima. I još malo dodatne zaštite sa donje strane. Svaki spoj lima, ulegnuće popunio sam sa silikonom za auto-lim. Nanio još extra sloj “bodyshutz-a” i opet sloj akril zelene. 
Zatim slijedi prednji ovjes i kočnice. Prednji most iz '91 za hiljadarku MKIV, repariran, kupljen kod Danijela, nova ramena; osovine; lageri; homići; diskovi; lajtungi; itd. Novi: farovi, žmigavci. Reparirano: letva, pedale, kuplung cilindar, motor brisača, čeljusti.

Reparatura i novo...

View this gallery on Flickr

Dalje slijedi: Kompletno nova, custom, instalacija izrađena po mojim specifikacijama od MiniSporta Novi kočioni sustav, nova maska i “rostfrei” branici

Što se tiče interijera: 
Novi podni tepisi, stranice, kasnije volan (motolita), tapecirung krova, kljuke i kvake za vrata, tapecirung police i oko glavne ure, brojač okretaja…Pretapecirani sicevi, donja polica od Igorovog Estate-a (thanks) Ostali dijelovi većinom reparirani dakle: raskopani, očišćeni, zamjenjeni neispravni dijelovi, lakirani i ispravno sastavljeni.Vjetrobranska stakla su skinuta sa mojeg najvećeg donatora – Santiaga. Prednja nova, od Minimotorsporta.
Trenutni izgled bez motora i proširenjaNakon dvije godine mukotrpnog rada i odricanja. Nakon utrošenih xy eura, pet litara krvi, tri metra živaca i 730 dana života sa velikim ponosom i časti donosim vam ovu vijest !!!!! Dragi moji ukućani, prijatelji, kmetovi i podanici, danas, 2.11.2007 u točno 17:30 rođena je ZELENA ZVIJER!!!!!! Udahnula je prve kubike zraka i zarežala punim auspuhom !!! 
GREEN STUFF je živ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Dakle red je i da prikažem tijek: začeće i razvijanje fetusa zelenjave. 
Za početak donator organa...Blok, radilica i getriba je od A+ motora iz 90 godine Prvo je kompletno raskopana i očišćena getriba, zatim kompletno rebuildana do zadnje pločice, brtvi i ležaja... 
Zupčanici, ležaji, osovine itd. su standardni, dok od extra stvari je "central oil pick up pipe" i stavljena je odgovarajuća kombinacija zupčanika za kilometar sajlu koji odgovara za smithovu uru, 10" kotače i 1:3,11 diff a da ura ne "laže"…previše.Klipovi su nažalost rabljeni iz jednostavnog razloga je se više takvi ne proizvode: Cooper 998 raised D klipovi i klipnjače potrebni su iz razloga da bi se ostvarila odgovarajuća kompresija u kombinaciji sa cooper 998 12G295 glavom ! Klipovi su kupljeni od dragog nam austrijanca gdina Michaela Hwezde !Klavijatura je MiniSportova 1:1.3 roler tip rocker, a bregasta je Kentova 256 uz nove duple opruge i podizače.Blok je strojno obrađen tj. upucane su nove standard stubline, pošmirglana gornja strana, očišćene uljne galerije i upucani novi ležajevi bregaste. Klipovi su očišćeni, nove karike, pikse na klipnjačama. Radilica je brušena na prvu specijalu kao i leteći, novi polumjeseci dakle pravilan aksijalni luft. Glava je obrađena totalno: brušenje, nove vodilice, novi ventili, novi dosjedi (bezolovni), bypass cjevčica, kompletno očišćena glava i ošmirglani kanali. 

Dijelovi...

View this gallery on Flickr

Idemo dalje.... Blok je kompletiran kao i mijenjačka kutija sa diferencijalom 3.11. Htio sam 3.2 ali, em ga nema, em je skup… Uglavnom diferencijal je isto rebuildan: pin, planetari, lageri, filcevi, luftevi itd...Lanac je naravno dvoredni tzv. Duplex. Čak sam štelao lančanike, mali naspram radilice tj. luft lančanika na bregastoj. Sve da lanac nebi vozio u koso .. previše.I evo sklopnjenog motora... BTW zamašnjak je verto tip, novi i olakšani. Nova je i naravno lamela, potisni ležaj i mali kuplung cilindar i obojano sa visoko temperaturnom mat crnom bojom (ručno popenzlano).E da, nova uljna pumpa i malo jača tj. većeg kapaciteta. Eeeee, dolazimo na najbolji dio..... Rasplinjači !!! i to dupljaci HS2.Full rebuild kit za dupljake (osovine, plovki, igle plovaka, jetovi, dihtungi, leptiri, nove glavne igle; federi damper-a; heat shield; K&N filtar ulošci;Novi unutarnji homokinetički zglobovi, manžete i stare poluosovine ali recimo zdrave..Ispušna grana je cooper freeflow .
Auspuh je RC 40 single box straight exit. Slijedi ubacivanje srca ....Ugradnja je uspješna !! Slijedi ostatak organa. Razvodnik paljenja je Aldonov “Yellow tag” /polutrkaći/, jača Lucas bobina i A+ Lucas alternator, elektropokretač je također od A+ koncepcije.Hladnjak je 3 row standard, novi. I interijer uz novi Moto-Lita volan ..Danas sam napokon stavio štitnik “kartera”.Te čep za rezervar: Monza locking type.Jedan mali detalj... Svaki motor sa štangica getribom u miniju bi trebao biti fixiran sa 4 stabilizatora ! Sve ostalo je premalo i uzrokuje plesanje motora, pucanje auspuha, dizne na rasplinjaču i ostale neugodne zvukove i efekte.
Kučište filtera (ofarbano u običnu mat crnu) i KaenciMontirao sam i retrovizionare Konačni izgled motornog prostora:Drugovi !! Od sad ništa neće biti kao prije !! 
Sa velikim smješkom i potpuno praznim džepom, veliko mi je zadovoljstvo objaviti da je Green Stuff registriran !!!!! Uz malo "podmazivanja", planiranja, spleta okolnosti i dosta novca sve je rješeno u jednom danu. Slijedi super fino podešavanje i razrađivanje motora. Specijalova klasična proširenja lakirana u gloss crnu i Kupresove 4.5" felgičičice koje još čeka reparacija i lakiranje. Gume su Falken 165/70/10, rabljene.
I još jedan detalj. Obavezno bi trebalo stare ure tj. brojčanike raskopati očistiti i podmazati sa finim uljem. 

Ugrubo školjka...

View this gallery on Flickr

Ali ... Kad sam se vratio pred garažu, ugasio autinu, ponovno upalio, ..... NEĆE ŠALTATI !! NEMREM VIŠE UBACITI U BRZINU ! Stišćem kvačilo, hidraulika radi, ali šaltat nemrem !! Priča se nastavlja i ne nazire se kraj…

Google oglas

Istaknuti oglas