Subota 27 Studeni 2021

Prvi korak - rastavljanje Istaknuto

Napisao
Ocijeni sadržaj
(6 glasova)
Rastavljeni oldy Rastavljeni oldy

Uspjeli ste konačno doći do svog projekta obnove i užitka, te parkirati automobil u odgovarajući prostor za rastavljanje. Svi vaši alati su pri ruci, ima puno svjetla i vaš fotoaparat i notes (ili računalo), te priručnik o vozilu su nadohvat ruke. Dakle, gdje biste trebali početi? Pa, s fotoaparatom, naravno! 

Fotografirati cijeli automobil sa sve četiri strane. Pokušajte fotografirati što detaljnije; detalje dijelova „tapicirunga“, vrata - razmak do tijela vozila, brtve prozora i vodilica, razmake – razmake na haubama, krovu.. sva četiri otvora za kotače. Zatim fotografirati sve unutrašnje detalje, uključujući i kompletan izgled komandne ploče. Nemojte zaboraviti zadnji dio iza sjedala. Nakon toga, unutrašnjost oko motora s prednje i obje strane, pazeći da je svaka komponenta detaljno fotografirana (zaboravit ćete gdje je što stajalo). Ako se automobil može podići, fotografirati i sa donje strane. Ako ne, doći ispod najbolje što možete, ali nemojte zanemariti zadatak. Morate snimiti izgled ovjesa i način na koji je auto sjedi. Napomena: sve neobično, nesimetrično ili slično zapisujte. 

Rastavljanje

Skoro je vrijeme za početak rastavljanja, ali prvo provjerite da li imate neke plastične vrećice, traku ili vrpcu i tamni marker. Kako bi uklonjene predmete stavljali u vrečice i označili.

dijelovi u vrecice minPrvo dolazi trim - oprema (vanjski dio, svijetla, žmigavci, branici,,)
Očekujte trajanje od bar jednog dana na ovaj dio.
Uklanjanje odbojnika i velikih komada je jednostavan dio. Oni su obično na vijcima i maticama, uzmite ključeve i odvijte ih. Ako su vijci i matice zapušteni , ugrijte ih sa malo plamena (propansko grijalo) da otpuste. Ako ne idu, jednostavno ih otpilite, ionako ćete ih zamijeniti.
Stavite odbojnike u stranu (nakon vađenja parkinih svjetla, itd.) i počnite uklanjati ukrase hauba, bočne letvice, slova i razne slične stavke. Ako ste iskusan oldtimer restaurator, u potpunosti shvaćate koliko vrijednih komada se može sačuvatii. Promotrite svaki komad kako bi utvrdili da li se drži na vijcima (ili slično) ne bi li izbjegli deformiranje istih. Ove dijelovisu gotovo uvijek najskuplje stvari za zamjenu. Držite sve dijelove koji su kromirani na jednom mjestu , a čelične na drugom. Skicirajte određene pozicije, ako je potrebno. 

Ukonite sva stakla

Obloge/učvrščivače brtvi stakala je najteže ukloniti. Specijalizirani dijelovi i ekstrudirani oblici koji se drže na letvicama i lako se savijaju. Očito, bilo koji komad koji preklapa drugi će morati biti uklonjen prvi. Mnogi komadi izgledaju identični, ali su oblikovani da stoje samo sa jedne strane. Do vremena kad ste završili, automobil će izgledati prilično ružno. Bez svjetala koji ga  okružuju, rešetaka, stražnjih svjetala, itd.

Fotografirajte , a zatim označite komade koje treba popraviti, ponovno kromirati ili zamjeniti.

Želite li ukloniti svo staklo, najkrhkiji dio automobila, budite oprezni kako bi izbjegli lom. Vjetrobrane (prednje i zadnje staklo) je lako naći, ali stražnji prozori i neka bočna stakla teško je nabaviti.
Počnite s vjetrobranskog stakla. Budući da je vanjski gumeni dio već opušten, sve što morate učiniti je ukloniti stakla sa vozila, a zatim otpustite brtve iz okvira. Ako je auto star i gume su isušene, lako je moguće da puknu.

Nakon što ste oslobodili brtve - uđite u auto i početi lagano gurati vjetrobransko staklo prema van. Ne vucite izvana. Kada je vjetrobransko staklo slobodno, ostavite gumene brtve na njemu i pohranite daleko na sigurnom mjestu.

Bočno prozorsko staklo drži se na dnu kanala u sklupu mehanizma za otvaranje (ručno ili elektromotorom). Na nekim automobilima kanal može se može ukloniti iz mehanizma, dok je u vratima, ali u drugima trebamo ukloniti cijeli mehanizam. Budući da se auto kompletno obnavlja , preporučujemo uklanjanje prozora i mehanizma, tako da se svaki popravak može izvesti prije ponovnog instaliranja stakla. Fotografirajte mehanizam u gornjoj  i donjoj poziciji. Zapišite cijeli postupak demontaže , označite svaki mehanizam za svaka vrata. Pohranite vrata. 

Uklanjanje dijelova interijera 

Dekoracija vrata (tapecirung) se drže na opružnim stezaljkama ili vijcima, ili oboje. Uklonite vijke, zatim nježno ,širokom alatom kao što je širok nož pokušajte pomalo odvojiti panel od vrata. Vidjet / osjetit ćete opružne stezaljke. Približite alat što bliže stezaljkama i odvojite panel , stezaljku po stezaljku. Iza panela naići ćete na neki oblik tzv. parne brane, ili posebnog papira ili plastike, koji je zaljepljen na panel. Skinite ga i spremite za ponovno korištenje ili kao obrazac za novu. Nemojte zaboraviti fotografirati.
Sada je vrijeme za uklanjanje sjedala, prvo prednja. Najbolje je ukloniti cijeli sjedalo, uključujući vodilice. Dići tepih ili gumene podne obloge dok ne vidite vodilice. Vodilice sjedala montirane su vijcima na jednom ili na oba kraja. Ovi vijci su dostupni iz unutrašnjosti automobila ili s donje strane, ovisno o proizvođaču. Uklonite ih na bilo koji način možete, bilo da koriste ključ (odvijanje) ili, u najgorem slučaju, otpilite ih brusilicom. Ostavite vodilice na sjedalu i uklonite prednja sjedala. Stražnja sjedala su obično lakše ukloniti, jer su gotovo sva su sjedala klupa.
Dalje, uklonite unutarnje gumene brtve oko vrata i slično. Pažljivo označite lokaciju i orijentaciju.
Komandna  ploča  - sada ili kasnije? 

To se može obaviti u nekoliko sati, ali uzmite si dosta vremena. 

Preporučamo uklanjanje komandne ploče sada. Instrumenti, stup upravljača i ostali pribor mogu se odnijeti na obnovu odmah nakon demontaže.
Najprije, izvadite volan, prsten trube, itd., od stupa. Pogledajte uputu za demontažu u vašem priručniku , ne gubite dijelove. Zatim uklonite vrata pretinca za rukavice i unutarnji džep, a zatim radio. U vašem priručniku naći ćete kako pristupiti tim komponentama.
Sada instrumenti ... Mnogi automobili su imali izmjenjive komande ploče koje se mogu izvaditi kao kompletnu cjelina. To je zgodno, ali bez obzira dali su instrumenti u cijelini ili zasebno potrebno je odvojiti ožičenje. Učinite to pažljivo – izradite crtež izgled leđa svih instrumenata na list papira. Obilježite svaku vezu na crtež boja žice, tipu konektora, itd. Također, označite kraj svake žice kao i na koji instrument je bio spojen, koristeći samoljepljivu traku. Iza komandne ploče ima puno raznog ožičenja , pa uzmite vremena i sve dobro fotografirajte. Pohranite dijelove.

To je to, ogoljela unutrašnjost, osim stupa upravljača, papučica kočnica /spojke te uređaja za grijanje / ventilaciju. Slijedite svoje priručnik shop i uklonite ove komponente.

Uklanjanje pogonskog dijela 

Ovdje dolazimo do težih fizičkih poslova restauracije. Prije uklanjanja podvozja, morat ćete osigurati gdje će automobil ostati neko vrijeme.

Prvo, izvadite bateriju/akumulator. Zatim uklonite poklopac motornog prostora / prednju haubu. Najvjerojatnije je montiran na šarkama sa 4 (ili više) vijka. Netko treba držati dok  uklanjate vijke, inače će skliznuti i oštetiti jedan ili više rubova. Ako vam nema tko pomoći osigurajte ga užetom. Njegova brava je dobro mjesto za takvo osiguranje Pohranite poklopac motora nakon skidanja sa vozila .
Dalje, ispustite svu tekućinu iz motora i mjenjača . Uklonite dostupne dijelove sa motora i smjestite ih u kutije. Koristite jednu kutiju za dijelove treba zamijeniti (pumpa vode, pumpa za gorivo, truba, remenje, crijeva, glavni kočioni cilindar, itd, gotovo uvijek je potrebno zamjena), i drugu za one koje možete obnoviti i restaurirati (generator ili alternator, rasplinjač, ventilator, hladnjak , regulator napona, motor brisača, itd.)
Isključite sve električne žice, ali označite svaki položaj / svrha (ako ga znate) uz komad samoljepljive trake (koristiti jednostavne oznake, kao što su: Bobina +, motor brisača -, regulatoru i "faza", itd.). Prostor oko motora bi trebao biti potpuno prazan nakon skidanja svih dijelova. Fotografirajte.
Sada ste spremni skidanje spojke , ispušnih cijevi, kabla brzinomjera, mjenjačke kutije, vratila, itd.
Napomena: trebali biste konzultirati priručnik specifičan za vaše vozilo. Što stvarno trebate znati točno jest slijed uklanjanja , jer neke dijelove koje treba uklonjeni možda neće biti tako očite.
Većina vozila omogućuje uklanjanje motora i mjenjačke kutije kao cjelinu. Proučite uputu! Kada ste spremni, sve što je ostalo za uklanjanje su nosači motora i prijenosa. Budite oprezni! Osigurajte dizalicom ispod motora prostor.
Stop!
Imajte sigurnost na umu.
Jeste li odlučili o tome kako ćete izvaditi motor / prijenos? Jeste li našli pogodno mjeto gdje ćete ih staviti kada ih izvadite? Hoćete li biti u mogućnosti micati ih sa mjesta na mjesto? Ako još niste razmislili , uzmite pauzu ...
Nemojte nastaviti sve dok niste odgovorili na sljedeća pitanja:
1. Dali su spremni alati za podizanje? Ako koristite dizalicu, dali je podešena/dovoljna za težinu? Ako koristite vitlo dali je ispravno podržano i pozicionirano?
2. Imate li dovoljno prostora za dizanje u visinu?
3. Imate li pomoć? Trebat će vam barem jedan dodatni par ruku tijekom uklanjanja.
4. Jeste li ispustili ulje, preostalu tekućinu za hlađenje?
Ok, sada možete pratiti svoj priručnik za postupak uklanjanja. Kada su motor / prijenos van vozila, pobrinite se da se težina pravilno distribuira ne bi li se oštetio donji dio (poklopac uljnog spremnika) na motoru.
Dok je oprema za dizanje postavljena, odvojite motor od prijenosa.  

Stražnji kraj 

Uz motor i mjenjač koji su izvađeni sve što je ostalo od pogonskog dijela je stražnji kraj. Automobili sa krutom osovinom imaju stražnji kraj jednostavan za uklanjaje (diferencijal i osovine), izlaze kao jedinica nakon razdvajanje stražnje opruge i amortizera, zajedno s kablovima parkirne kočnice i hidrauličkih linija. Automobili sa neovisnim stražnjim vješanjem imaju složeniji ovjes koji se da rastaviti na dijelove.
Prije bilo kakvog uklanjanja, pobrinite se da je automobil dobro osiguran tako da se stražnja osovina i ovjes može uklonti bez smetnji. Fotografirajte! 

Ovjes

Nakon uklanjanja stražnjeg ovjesa, vrijeme je za prednji.
Oprez! Ne rastavljajte ništa, dok se ne ne proučite priručnik vozila. Bilo da automobil koristi spiralne opruge, torzione šipke ili potpornje, ovjes je pod velikim pritiskom. Uklanjanje nekoliko vijaka bez ispuštanja komprimiranog izvora može rezultirati ozljedama.
Vjerojatno ćete morati doći do nekog od alata za dekompresiju opruga za ovaj zadatak, pa planirajte unaprijed i ne budite nestrpljivi. Ostavite opruge, amortizere , spone, i ostale dijelove ;osovina / vratilo s ovjesom također, a odvojite dijelove kočnica (bubanj, rotor, disk ploče, pločice, itd.). Kompletne kočnice stavite u kutiju za obnovu. 

Što sad? Ožičenje? 

Automobil izgleda prilično strašno u ovoj fazi, ali to je to. Vjerojatno ima puno hrđe i grešaka, i možda se pitate kako ćete to ikada dobiti natrag zajedno. Ne brinite, to je lakše nego što mislite. Idemo do ožičenja.
Većina ožičenja na vozilu sastoji se od tri glavna dijela: prostor motora, komandna ploča i stražnji dio. Počnite s stražnjeg kraja. To je najmanje kompleksan dio ožičenja i obično se sastoji od ožičenja za kočnice / žmigavac svjetla, svjetla za vožnju unatrag, svjetla registarskih pločica, jedinice indikatora goriva i svjetla prtljažnog prostora. Pronađite i označite sve veze i označite smjer glavnog ožičenja. Izvadite ga, krečući se prema komandnoj ploči.
Zatim uklonite ožičenje motornog prostora. U svakom slučaju trebate označiti sve veze, imajte na umu usmjeravanje i motanje, gdje se povezuje (ili ulazi) komanda ploča. Fotografirajte prije i poslije.
Posljednji, uzeti nekoliko dubokih udisaja i počnite sa ožičenjem komandne ploče. To je najsloženiji dio ožičenja, s najvećim brojem žica. Također, mnogi proizvođači koriste teško dostupne obujmice i nosače ožičenja. Prvo sve fotografirajte, a zatim počnite od strane  suvozača u smjeru vozača . Pohranite kompletno ožičenje za sada.
Školjka /tijelo vozila, napokon!
Mislim da smo svi se slažu da je vozilo "ra...sta...vlj...eno" ...
Postoje tri glavne vrste školjki /tijela vozila: tijelo-na-okviru, u bloku (ili polu-monocoque), i monocoque. Što učiniti sada ovisi o tome kakva je vaša školjka ...
Vozila sa Tijelom-na-okviru (većina prije 1960) koristi kruti okvir pune dužine na kojem je podvozje i tijelo. Tijelo je montirano na okvir vijcima. Ovi vijci mogu se ukloniti u bilo kojem redoslijedu po želji. Prije uklanjanja tijela / okvir nosače, napraviti bilješke
Monocoque tijela su potpuno, zavarene školjke koje koriste pod-okvira kao za nosenje motora i stražnje osovine. Budući da nema okvir „monocoque“ automobil, tijelo je struktura. Hrđa je, dakle, temelj strukturnih mana na tim automobilima i treba se kvaliteno popraviti.
Što sad?
Pa, to je to za rastavljanje. Uzmite odmor i pripremite se za dugoročnu restauraciju, rastavljanje i obnovu svakog dijela, komponente. Tipično sredinom 60-ih auto ima oko 8.000 pojedinačnih dijelova, a svaki od njih će proći kroz prste. Ne budite nestrpljivi ili frustrirani.
Sada bi trebali odlučiti koje dijelove ćete popravljati u svojoj radionici , a koji će ostati u garaži . Što ćete raditi za lijepa vremena , a što preko zime, itd. Preporučujemo imati uvijek spreman jedan "vanjski" projekt i jedan " unutarnji " u bilo kojem trenutku. Na taj način, neće vam biti  dosadno radeći samo jedno , a vrijeme neće utjecati na napredak. Zabavite se!

 

Više u ovoj kategoriji: Restauracija TOMOS APN 4 »

Google oglas

Istaknuti oglas