Subota 27 Studeni 2021

Restauracija TOMOS AUTOMATIC A3MS

Napisao
Ocijeni sadržaj
(26 glasova)
Tomos Automatic Tomos Automatic

Ovaj motocikl ušao je u treće desetljeće i zavrijedio kompletnu obnovu. Naime, radi se o Tomos Automaticu A3MS iz 1981.

Motor je kupljen od prvog vlasnika, a potom kompletno restauriran i dotjeran. Obnova je trajala dvije godine i još traje. Zanimljivo je to što je motor složen od nule, tj. okvir sa papirima -  pa "snađi se druže". U motor je teklo i još teče puno, puno, truda, ljubavi, volje i novca. Bolje rečeno oko 10.000 kn. Puno za Tomos, ali isplatilo se. Motor vjerno služi, a još bolje izgleda. Registriran je ove godine bez i da je pregledan, što je veselilo ponosnog vlasnika.

Motor je jako atraktivan, te privlači veliku pažnju, divljenje među ljudima. Ima samo 700 km otkad je obnovljen. Trenutno je garažiran i konzerviran i čeka proljeće. Neke nadogradnje i poboljšanja koje su uključena, nisu poremetile stil tog vremena, a unaprijedila su motor.

Npr. na mjestu gornjeg trokuta nalazi se krom kontakt bravica koja služi protiv krađe. Tu je i orginal bravica volana koju je ne teško, nego nemoguće više nabaviti.  

Ukratko odrađen posao; motoru je kompletno odstranjena boja, te je profesionalno pripremljen za lakiranje u termo-komori. Nakon toga slijedilo je sve što je potrebno i naravno obnova nekih dijelova; amortizera, poliranje kromiranih dijelova, slaganje kotača s novim obručima, centriranje…

U sam motor utrošeno je najviše truda, od poliranja pa nadalje. Ugrađen je novi original montis cilindar sa klipom, nova radilica, novi ležajevi radilice SKF, SKF semerinzi, i nanovo sastavljena mijenjačka kutija sa kompletno novim dijelovima. Montiran je i novi originalni ispuh, te novi Bing rasplinjač, Iskrino paljenje 6v 17w …sjajno!

Priču možete pogledati u galeriji fotografija.

Priča sa Korčule

View this gallery on Flickr

Google oglas

Istaknuti oglas