Srijeda 21 Kolovoz 2019
Rješavanje oldtimer problema

Rješavanje oldtimerskih problema

Kao što i sam naslov teme govori, pokušat ćemo pomoći kroz tekstualni ili slikovni prikaz rješenja pojedinih problema koji se mogu dogoditi na starodobnim vozilima. Spremni smo uz vašu pomoć objaviti i vaša rješenja pri nastalim problemima. Vaše ideje i iskustva pošaljite elektronskom poštom na adresu naše redakcije. Sigurni smo da je svaki savjet dobrodošao.
kako riješiti neki od problema vezanih uz oldtimer vozilo...

Dovod zraka do cilindara

Napisao
Filter zraka Filter zraka

Zrak se najprije filtrira i događa se da je filter začepljen. Ili se mijenja ili, za prvu pomoć, može se ispuhati komprimiranim zrakom iz kompresora (smjer strujanja treba biti suprotan normalnom smjeru zraka kada ulazi u motor, npr. iznutra filtera torusnog oblika). 

Ako motor ima mjerač protoka zraka (klapna kojom se mjeri protok zraka u motor) on može biti zakočen ili potpuno otvoren uslijed eksplozije u usisnoj grani (posebno ako se radi o pogonu na plin). Pravilna količina zraka može biti poremećena uslijed tkz. "lošeg" usisnog zraka – tada dolazi do isprekidanog rada motora - ''izbijanja'' ili ''pumpanja'', ili u svim režimima rada ili samo kada je motor hladan ili pak samo kada je vruć.

Treba provjeriti dali dobro brtve svi spojevi crijeva i gumenih dijelova kroz koje prolazi zrak u usisnu granu motora. Moguće je da su cijevi napukle ili se olabavila obujmnica.