Subota 27 Studeni 2021

Mjerenje kompresije motora

Napisao
Motometar Motometar

Ovim kratkim tekstom probat ćemo objasniti što je to kompresija ili bolje rečeno tlak kompresije, kako se mjeri i čemu služi.

Dakle, tlak kompresije se koristi kao kriterij za procjenu stanja motora. On pomaže pri procjeni stupnja istrošenosti cilindarskog sklopa (cilindar + klip + prstenovi). Napominjemo da se ovim načinom mogu otkriti samo gruba oštećenja i neispravnosti cilindarskog sklopa, ventila i brtve cilindarske glave..

Tlak kompresije se mjeri manometrom (mjerni instrument za mjerenje tlaka) koji se priključuje na otvor svječice. Mjerenje se vrši na potpuno ohlađenom motoru (rezulteti će biti nešto niži nego kod ugrijanog motora ) koji je prije toga mirovao barem 5 sati, kako bi se ulje ocijedilo sa klipnih prstenova. Ulje poboljšava brtvljenje i kvari rezultate testiranja.

Sa svih cilindara treba skinuti svječice zato da elektropokretač lakše vrti motor. Akumulator mora biti ispravan i napunjen ili ga tjekom mjerenja treba priključiti na jaki radionički punjač, kako bi brzina vrtnje motora pri mjerenju na svim cilindrima bila podjednaka. Jedna osoba mora držati manometar pritisnut na otvor za svječicu, a druga mora sjediti na vozačevom mjestu i vrtjeti motor elektropokretačem. Također, papučica gasa mora biti pritisnuta do kraja kako bi zaklopka u usisnoj cjevi bila otvorena što omogućava zraku da ulazi u cilindre.

Ukoliko rezultati mjerenja pokazuju da je tlak kompresije prenizak ili je u pojedinim cilindrima niži nego u ostalima, to ne mora odmah značiti da je motor neispravan. Prenizak tlak može biti i posljedica neujednačene zračnosti ventila, lošeg brtvljenja ventila i neujednačene brzine motora za vrijeme testiranja, zbog slabog akumulatora.

U slučaju niskog tlaka na jednom cilindru, loše se brtvljenje neispravnih klipnih prstenova može utvrditi tako da se u sumnjivi cilindar ulije malo motornog ulja ( 4... 5 cm3), elektropokretačem se provrti motor i ponovo izmjeri tlak. Ako je rezultat bolji, neispravni su klipni prstenovi; ako je i dalje loš, propuštaju ventili ili brtva glave)..

Okvirne vrijednosti tlaka kompresije hladnog automobilskog motora.

Otto motor
novi (proizveden do 1990g.) > 12 bar
još dobar (proizveden do 1990g.) > 11 bar
potreban popravak (proizveden do 1990g.) < 9 bar

Postoji pouzdaniji i profinjeniji način za procjenu stanja motora. Zrak se pušta pod tlakom u cilindre te se promatra brzina njegova opadanja. Time se mogu otkriti i vrlo mala propuštanja cilindara koja mogu biti kobna po rad motora, a ovisno o tome kuda odlazi propušteni zrak može se utvrditi gdje leži neispravnost.

Dva glavna mjesta kroz koja bježi stlačeni zrak (ili smjesa) pri kompresiji su klipni prstenovi i ventili. Moguć je i gubitak kroz izgoreni klip ili puknute klipne prstenove te oštećenu brtvu glave motora, ali su to rijetki slučajevi i u tom slučaju je obavezno skidanje glave motora. Na slici crvenim strelicama su prikazani volumetrički gubici pored klipa, pored prstenova i preko ventila.

Curenje kompresije

Google oglas

Istaknuti oglas