Ponedjeljak 29 Studeni 2021

Zamjena spojke

Napisao
"Kuplung set" "Kuplung set"

Zamjena spojke u gotovo svim slučajevima podrazumijeva demontažu mjenjača ili motora i gotovo cijeli dan posla na dizalici - ovo je trošak od 1500 do 10.000 kuna koji vozača snađe bar jednom u pet do deset godina. 

Kako ćete znati da je spojka pri kraju?

  • Ako okretaji rastu dok vozite, a s njima ne raste brzina vozila, znat ćete da spojka proklizava.
  • Ako pedala spojke stoji visoko to je znak da je spojka već istrošena i bliži joj se kraj.
  • Ako se čuje struganje kod kretanja, također.
  • Ako kod otpuštene pedale spojke čujete da ležaj "ruži", i to može biti znak da ćete uskoro imati trošak.
  • I miris paljevine je loš znak.  

Zamijenite cijeli komplet

Kako god bilo, najbolje je mijenjati cijeli komplet u sastavu lamela / košara / potisni ležaj, jer bilo kakav servis na spojci zahtijeva skidanje mjenjača ili motora i jednostavno nema isplativosti mijenjati samo jedan dio. Učinite to kako treba, pratite naše savjete i mirni ste oko 100.000 km. Vozači koji su spretni, iskusni i pažljivi spojku mogu voziti i preko 200.000 kilometara, pa čak i više. Brzina njenog trošenja ovisi o tome kako se i koliko opterećeni vozite te kakav ste vozač. Kvarovi spojke onemogućuju daljnju vožnju, a popravak nije nimalo lak i ne može se izvesti izvan radionice bez velike muke.  

Lagana dijagnostika

Neki od rijetkih automobila kojima se spojka može zamijeniti bez razdvajanja motora i mjenjača su Opelovi modeli starijih godišta za koje postoji poseban alat. Samim time, zamjena kod njih traje svega dva sata, dok kod svih ostalih treba utrošiti gotovo čitav dan u servisnoj radionici na dizalici. Posao počinje dijagnostikom. Srećom, kada spojka "ode" dvojbe nema, pratite sve gore nabrojano i možete biti sigurni da je problem dijagnosticiran. Kada krećete u zamjenu, povjerite to kvalitetnoj radionici. Spojku se može zamijeniti i na parkiralištu, ali to uključuje veliku muku i ako bilo što pođe po ziu sve se u tili čas pretvori u spektakularni fušeraj. Povjerite to pravoj radionici, kasnije dobijete račun i to vam je svojevrsna garancija dobro odradenog posla. Zamjena stoji od 500 kuna naviše. Skupo? Pokušajte stajati pored auta dok traju radovi i shvatit ćete da to sami ne biste radili za taj novac. 

Bolje mjenjač nego motor 

Svaki će mehaničar radije skidati mjenjač nego motor. Naime, na motoru je ukopčano puno senzora, cijevi, instalacija, stoga je najbolje demontirati mjenjač s nekoliko nosača i tek par kablova koji služe za ukapčanje svjetala za rikverc i eventualno za putomjer. S godinama, zbog djelovanja soli i vode vijci zapeku pa ih je ponekad vrlo teško otpustiti. Više je trikova da se to uspješno obavi, specijalni sprejevi su najblaži, a grijanje vijaka najgrublji način. Tad počinje zamjena spojke koja se nalazi vijcima pričvrščena na zamašnjak motora. Kada se spojka skine obavezno treba pregledati zamašnjak je li zakaljen (plavičasti sloj i brazde), a svakako ga treba prebrusiti brusnim papirom.

uklanjanje mjenjača

Zamjena potisnog ležaja 

Potisni ležaj nema vanjsko podmazivanje pa treba provjeriti je li napunjen mašću i montirati ga na osovinu koja ulazi u mjenjač. Pričviščivanje lamele i korpe vrši se alatom za centriranje bez kojeg je vrlo teško namjestiti spojku tako da mjenjač lagano uzubi lamelu i upadne u za to predviden otvor na zamašnjaku.

Dvomaseni zamašnjak

Dvomascni zamašnjak posebna je priča ukoliko ga auto ima, potrebno je provjeriti njegovu zračnost i po potrebi ga zamijeniti. On stoji od oko 3000 do 8000 kuna, a zamjenski su dijelovi rijetki, za neke modele čak i nepostojeći. Njegova je funkcija skladištenje najvećeg okretnog momenta u unutra ugrađene opruge. Naime, dvomaseni zamašnjak upije nagli izboj okretnog momenta u trenutku zapaljenja smjese odnosno najviših tlakova u cilindru, skladišti ga u ugrađene opruge, a zatim vraća nazad raspoređujući okretni moment na veći vremenski interval. Ako je loš i ostavite ga na autu, riskirate štete na mjenjaču. Naime auti sa dvomasenim zamašnjacima imaju manje, lakše, optimizirane mjenjače koji nisu tako robusni.

Opsežan i težak posao

Sama izmjena spojke kratko traje, a montaža mjenjača još i kraće nego demontaža jer su svi vijci razrađeni. Jasno, to je težak fizički posao i bez velike i dodatne pomoćne dizalice i dva para ruku doslovno je mukotrpan.
lzgleda lako i bezopasno, ali ponekad sc zakomplicira. Kupite li kvaliteme dijelove i povjerite li radove kvalitetnom servisu, bojazni nema. Čuvajte se fušera. Svi znaju promijeniti spojku, ali nitko kasnije ne stoji iza odrađenog posla, a trgovci dijelovima ne priznaju eventualnu manjkavost prodanog dijela ako ga nije ugradila servisna radionica. Kada promijenite spojku, mekana pedala ispratit će vas u sljedeću vožnju, neće više biti trzaja ili trešnje kod kretanja s mjesta.

vraćanje mjenjača na motor

5 SAVJETA VOZAČIMA - KAKO PRODULJITI VIJEK TRAJANJA SPOJKE

  1. Nemojte kočiti motorom - osim što ubrzana trošite spojku smetate ABS sustavima modernih automobita i produljujete si zaustavni put. U današnje vrijeme, stobodno izvdite puna kočenja sa stisnutom spojkom. Supromo vjerovanju nekih kada stisnete spojku, prije kočenja auto ne ubrza jer je to - nemoguće.
  2. Krećite nježno s čim manje gasa - ako auto mato i zatrese, ne brinite nosači motora će to apsorbirati, a i ako kojeg oštetite, puno ih je lakše i najčešće jeftinije pojedinaćno zamijeniti nego mijenjati spojku. Nemojte davati puno gasa dok ne otpustite pedalu spojke u potpunosti koda kretanja i prebacivanja brzina.
  3. Nemojte na uzbrdicl auto “držati na vagi" pedalom spojke - raskrižje je na brdovitom terenu, čekate zeteno i držite auto "na vagi” pedalom spojke. Iako se spojka pritom troši malo ako ste ntježni s gasom, izbjegavajte to. Koristite ručnu kočnicu, zato i postoji na automobilu.
  4. Nemojte pod punim optrerećenjem ubrzavati punom snagom - posebno vrijedi za vozače kombija kojl često koriste nosivost do krajnjih granIca te za vozače idu na dalek put. Vozite se nježno, jer moment motora bort se s velikim masom. Spojka je jedlna veza u toj jednadžbl, a u takvim stučajevima može potpuno otkazati poslušnost.
  5. Maknite nogu s pedale spojke u vožnji - loše navike teško se brišu, all maknite nogu i spustite ju na odmorište ili pod automoblla. Neki vozači nesvjesno stalno lagano napinju pedalu, spojka pritom proklizava i ubrzano se troši. Ako osjetite miris paljevine, to je znak da imate ozbiljan problem. (izvor: revija Auto; autor: Branimir Tomurad)

Video sadržaj

Zamjena seta kvačila

Google oglas

Istaknuti oglas