Subota 27 Studeni 2021
Nedjelja, 14 Listopad 2012 21:42

Autocesta i stara cesta - prednosti i mane

Napisao
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)
Stara cesta nekad... Stara cesta nekad...

Posljednje se vrijeme puno pitanja postavlja o tome je li bolje na more krenuti autocestom ili pak starom cestom. Hrvatska koja je milijarde uložila u izgradnju cestovne infrastrukture ima jedne od najboljih autocesta u Europi. No, zašto se onda postavlja to vječito pitanje? 

Pa razlozi su jednostavni, autocesta nudi određenu sigurnost i brzinu dolaska na željenu destinaciju dok stara cesta nudi ono što se autocestom ne može doživjeti – nezaboravno iskustvo. Pa krenimo redom, koje su to prednosti i nedostaci autoceste i stare ceste.

AUTOCESTA
Autocestom danas možete doputovati u bilo koji kraj lijepe naše uz vrlo malo vremena. Sigurne su i lijepe, a od neki dan i skuplje za 15 posto. Krećete li na poslovno putovanje, u žurbi ste s vremenom i morate stići u jednom danu od Zagreba do Rijeke ili Splita i natrag? Nema dvojbe, jedino ćete uspjeti stići na vrijeme i obaviti sve obaveze ukoliko se odlučite za autocestu. 

Cijene autocesta u Hrvatskoj jedne su od najviših u cijeloj Europi, no na vama je da prosudite što je za vas bolje. Od Zagreba do Rijeke autocesta je donedavno koštala ravnih 60 kuna, danas iznosi 69 kuna. Od Zagreba do Karlovca platit ćete dvije kune više nego prije, tj. 18 kuna. Ukoliko idete južnije, cestarinu do Zadra ćete platiti 121 kunu, do Šibenika 154 kune, a do Vrgorca cijelih 220 kuna. Dakle za odlazak na sastanak u Zadar s pretpostavkom da se u Zagreb vraćate isti dan, potrebno vam je 241 kuna, ne računajući gorivo. 

U svom tom poskupljenju ima i jedna dobra stvar – a to je da ukoliko ste korisnik ENC-a, tada nećete bitno osjetiti poskupljenje, jer njega za Vas neće biti. No da ne dođe do zabune, vama će se s ENC-a skinuti puni iznos, uvećan za 15 posto poskupljenja, ali ćete prilikom iduće nadoplate, dobiti 15 posto popusta. 

Također, mnogi od vas su krenuli u kupnju ENC-a i ostali razočarani činjenicom da ga ne mogu kupiti za kunu i 25 lipa nigdje drugdje nego samo u sjedištu HAC-a. 

Kada govorimo o nekakvim razgledavanjima, njih jednostavno možete zaboraviti jer su u većini slučajeva popularne atrakcije udaljene su od najbližeg izlaza i više desetaka kilometara, a jedinu civilizaciju možete sresti na jednoj od brojnih benzinskih crpki koje je prate. Od Zagreba do Rijeke preporučujemo vam da posjetite benzinsku crpku Vukova Gorica gdje možete jedan solidan obrok dobiti već od 30 kuna, što nas je uvelike iznenadilo, s obzirom da se radi o jednoj od najprometnijih odmarališta na toj relaciji. 

Do Splita se možete okrijepiti na jednoj od čak njih 16 crpki a najbolje su svakako odmorište Draganić na 56. kilometru autoceste, te odmorište Zir na 208. kilometru autoceste. Cijene pića na benziskim crpkama variraju, no nećete naići na kavu ispod 8 kuna, dok ćete za sendvič platiti i dva ili tri puta više. 

Dakle, da rezimiramo, put autocestom platiti ćete pa i 40 posto više nego put starom cestom, no svakako, ukoliko idete na put sami i potrebna vam je brzina dolaska, u tom slučaju preporučujemo da krenete na najbliži ulaz na cutocestu i put pod noge.

AUTOCESTA

PREDNOSTI - brzina, veća sigurnost
MANE – cijena cestarine, skuplje gorivo, skuplja ugostiteljska ponuda, nedostatak popratnih sadržaja 

STARA CESTA 

Stara naša lijepa cesta, kojom smo svi godinama putovali na more, nekako na samu pomisao budi nostalgiju. Svi se sjećamo onog kada smo na more kretali u 3 ujutro, kad je do Rijeke bilo potrebno i više od 6 sati iz Čakovca ili Varaždina. Na put su se obavezno spremali sendviči i kava u termosici a jedini stajalište je bilo parking odmaralište uz cestu. Pri povratku s mora se je obavezno stajalo u nekom od brojnih lokala koji nude svježu janjetinu ili odojak, kako bi se gastronomski zaokružilo čitavo iskustvo ljetovanja.

Ukoliko vam se vraća nostalgija pri pomisli na staru cestu, svakako odaberite ovaj put i priuštite svojoj djeci to nezaboravno iskustvo. Brojne atrakcije koje se nalaze uz staru cestu, mogu biti samo još jedan plus tome, a novac umjesto za autocestu možete potrošiti na razgledavanje Plitvičkih jezera, predivne okolice Skrada – posjetiti Zeleni vir i Vražji prolaz, ohladiti se u jednoj od brojnih rijeka koje se nalaze na putu.

Ceste su relativno dobre, mnoge od njih su i potpuno obnovljene pa je i užitak bolji, no povremeno možete naići na stare derutne ceste pune rupa, i to što se spuštate južnije. Gastronomska ponuda uz staru cestu nije ista kakva je bila nekada, no oni rijetki koji su opstali nude nezaboravno iskustvo po povoljnim cijenama. 

Ukoliko na put krenete starom cestom, također, moramo vam napomenuti da su veće šance da budete uhvaćeni ako prekoračite koje prometno pravilo jer policija vreba iza svakog ugla. Što i nije tako loše s obzirom da su tamo jer paze na vašu sigurnost. Također imajte na umu da mnogo kamiona još uvijek putuje starom cestom upravo zbog skupih autocesta.

Autocesta je zasigurno brže rješenje, te se do odredišta može stići pa i duplo brže nego po staroj cesti, no stara cesta pruža ono što autocesta nikad nije – a to je doživljaj putovanja.

STARA CESTA

PREDNOSTI – cijena, jeftinije gorivo, jeftinija ugostiteljska ponuda, pregršt popratnih sadržaja
MANE – pojedine dionice mogu biti derutne, policija koja patrolira, vrijeme putovanja

Google oglas

Istaknuti oglas