Subota 27 Studeni 2021
Petak, 07 Listopad 2011 08:53

Čarolija kupoprodaje vozila

Napisao
Ocijeni sadržaj
(3 glasova)
Temeljni dio ugovora Temeljni dio ugovora

Dobrom pripremom automobil možete prodati znatno lakše i brže, i to po osjetno višoj cijeni. Kako? Samo slijedite naše savjete.

Dobar oglas ubrzava prodaju 

On mora biti jasan i što više informativan. Dakle, uključite sve važne informacije kao što su: točna oznaka modela, motora i paket opreme, boja, godište (prva registracija), Najvažnija dodatna oprema, stanje limarije i motora, servisna knjižica, računi servisa, broj kilometara, informacije o vlasniku – je li prvi vlasnik, do kada je auto registriran, obavezno oglasu priložite fotografiju, ili više njih i konačno, odredite realnu cijenu.

Odredite realnu cijenu 

Kako odrediti realnu cijenu? Prelistajte stručne novine, auto-oglasnike, otiđite na sajam automobila. Provjerite kolika je prosječna cijena vašeg automobila istog godišta. Ako vaš automobil ima bolju, specifičnu opremu od sličnih modela koji se nude, to će vam pomoći da ga brže prodate, ali zbog toga nećete moći dobiti znatno više novca. Također, nedostatak  neke bitnije opreme, koju ostali automobili u klasi imaju, kao npr. klima uređaj, može sniziti cijenu i za 1.000 eura.

Dakle, saznajte kolika je prosječna cijena modela koji prodajete, te cijenu korigirajte naviše ili naniže s obzirom na ukupno stanje automobila (limarija, pogonski sklopovi), opremljenost i redovito održavanje. Tada, cijenu za koju ste spremni prodati auto, malo povisite, kako biste si ostavili prostora za spuštanje cijene.

Svaki kupac voli imati osjećaj da je zaključio dobar posao. 

Uredite auto za prodaju 

Napravite manja ulaganja koja vam se mogu višestruko povratiti. Dobro je  uložiti malo truda, vremena i novca u svog ljubimca, kako biste ga brže i bolje prodali. Mnogo bolji dojam na potencijalnog kupca ostavlja opran, čist auto, zato nemojte štediti i dobro ga operite. Neka auto bude čist iznutra i izvana. Posvetite pažnju detaljima – očistite kokpit, zamjenite tepihe, ako su već ofucani, ispraznite pepljaru, očistite felge, gume namažite premazom za gume. Popravite ili zamjenite manja oštećenja. Ako  npr. imate razbijen far ili recimo retrovizor, potražite iste na nekom otpadu, može se dogoditi da taj problem riješite vrlo jeftino umjesto da vam kupac predbacuje neispravnost navedenih dijelova i obara vam cijenu. 

Ako motor nije u najboljem stanju, dobro je prije prodaje zamijeniti ulje, i koliko toliko obrisati motor. Ipak, nemojte se odlučiti na pranje motora, jer će kupci odmah pomisliti da nešto nije u redu s njim. 

Vještine pregovaranja

Kada se kupac pojavi, probajte mu što  kraće i iskrenije odgovoriti na pitanja. Hvalite svoj auto umjereno. Ako procijenite da je kupac ozbiljan, i naravno, da ima vozačku dozvolu, ponudite mu probnu vožnju. Bilo bi dobro da prije vožnje zapišete njegove podatke iz vozačke i osobne iskaznice. Obavezno pođite s kupcem na probnu vožnju, a prometna dozvola neka uvijek bude kod vas, jer se nikad ne zna. Prihvatite odlazak u servis, ili na tehnički pregled, jer time dokazujete da ništa ne krijete. Pošto ste i sami svjesni da prodajete polovan auto, koji svakako nije u idealnom stanju, bolje je da odmah malo spustite cijenu, i time pokažete dobru volju. Također, odredite i iznos ispod koje nećete ići i gledajte da automobil prodate prije nego što mu istekne registracija, jer vam to može osjetno oboriti cijenu.

Kupoprodaja

Prodaji pristupite tek kada se uvjerite da kupac ima traženi iznos, a novac obavezno provjeriti u banci ili obližnjoj mjenjačnici u koje imate povjerenje. Pripremite kupoprodajni ugovor koji mora sadržavati odredbe o:

•    predmetu ugovora (detaljni podaci o tipu vozila, god. proizvodnje, boji, itd.),
•    cijeni automobila
•    uvjetima plaćanja
•    dodatne napomene koje kupac zahtjeva od prodavača o stanju vozila

Kupoprodajni ugovor ovjerite kod javnog bilježnika. Nakon toga, odjavite vozilo u MUP-u. Odjava vozila obavlja se u bilo kojoj policijskoj upravi/postaji po novom, pri čemu je potrebno donijeti: knjižicu vozila, prometnu dozvolu, registarske pločice, upravnu pristojbu u biljezima, u iznosu od 20,00 kuna i osobnu iskaznicu vlasnika vozila ili opunomoćenika. Vozilo može odjaviti vlasnik vozila ili njegov opunomoćenik, te novi vlasnik uz predočenje ovjerenog kupoprodajnog ugovora. U slučaju odjave vozila zbog promjene vlasnika, prilaže se i dokaz o izvršenoj promjeni. Znači ne mora se odjaviti tamo gdje je registrirano, već se pločice mogu vratiti i u drugom gradu, što olakšava stvar jer nije potrebno vaditi probne pločice.

Promjena vlasnika

Vozilo registrira policijska uprava/postaja prema mjestu prebivališta (fizička osoba), odnosno sjedištu (pravna osoba) novog vlasnika, pri čemu treba priložiti:

•    dokaz o vlasništvu (račun, kupoprodajni ili darovni ugovor, rješenje o nasljeđivanju…)
•    knjižica vozila i prometna dozvola s upisom odjave,
•    obrazac za promjenu vlasnika,
•    polica obveznog osiguranja (na uvid),
•    registracijski list (ako je isteklo važenje prometne dozvole)

Troškovi:  
35,00 kuna za obrazac prometne dozvole
35,00 kuna za obrazac knjižice vozila
35,00 kuna u državnim biljezima

U dosadašnjoj je praksi bio dovoljan kupoprodajni ugovor – sada prodavatelj u roku od 15 dana mora odjaviti automobil, bez obzira je li ga prodao ili mu je istekao rok važenja prometne dozvole. Također, bilo bi najbolje u društvu kupca, u policijsku upravu ili postaju u roku od 15 dana mora donijeti odgovarajući (kupoprodajni) ugovor, prometnu knjižicu i knjižicu vozile, te u iznimnim slučajevima, ako se ne radi o istom registracijskom području, i registarske pločice radi odjave.

Nakon što prodavatelj odjavi vozilo, na kupcu je da podmiri obveze prema državi (plati porez) i da obavi preregistraciju automobila. Za taj posao mu treba dokaz da je vozilo osigurano, tehnički pregledano (tehnički pregled vrijedi od prethodnog vlasnika ako nije istekao rok) i da je plaćen porez. Na taj način se zatvara krug u kojem prodavatelj odjavljuje, a kupac prijavljuje kupljeni automobil uz niz dodatnih radnji između toga.

Kazne za nepoštivanje Zakona o sigurnosti prometa na cestama - objavljenom u Narodnim novinama (broj 67/08) u članku 250, iznose 700 kuna za fizičku osobu, dok za pravne subjekte iznosi između 5.000 i 15.000 kuna. Odgovornu se osobu može kazniti novčanom kaznom od 1.500 do 5.000 kuna. 

Što se pak tiče osiguranja od auto–odgovornosti, vlasnik automobila može zatražiti povrat dijela premije osiguranja ako je odjavio vozilo iz nekog razloga. U slučaju da je vlasnik prodao automobil, a želi dio novca od preostalog osiguranja natrag, mora donijeti potvrdu o odjavi vozila koju izdaje MUP, odnosno policijska uprava.

Uz uredno odjavljene papire vozila mora posjedovati i originalnu policu osiguranja, kao i potvrdu da je nije ustupio novom vlasniku. Ostatak vrijednosti police osiguranja ne može se isplatiti ako je vlasnik imao štetu i iz njegove se premije podmirio oštećeni.

Odluka o tome hoće li prodavatelj zadržati policu ili će je prepustiti do isteka roka novom vlasniku vozila, stvar je dogovora između prodavatelja i kupca prilikom sklapanja kupoprodajnog ugovora. Ako se odluči za prvu varijantu, može uz sve potrebne papire i originalnu policu zatražiti povrat dijela novca ili ostatak prebaciti na policu novog automobila pri čemu će mu iznos biti umanjen upravo za taj dio.

Ako je u pitanju druga opcija, kupac zadržava staru policu do isteka roka važenja, nakon čega sklapa novi ugovor o osiguranju od autoodgovornosti na svoje ime. Sa starom policom i ostalim dokumentima o odjavi od bivšeg vlasnika obavit će preregistraciju automobila.

Google oglas

Istaknuti oglas