Ponedjeljak 29 Studeni 2021
Četvrtak, 12 Listopad 2017 11:58

Kako ispitati kapacitet akumulatora

Napisao
Ocijeni sadržaj
(4 glasova)
Osnovni dijelovi akumulatora Osnovni dijelovi akumulatora

U ove predstojeće zimske dane vrijedi ispitati akumulator na vozilu. Evo nekoliko relativo jednostavih savjeta u tu svrhu koje možete odraditi i sami. 

  • provjeriti nivo elektrolita u svakoj ćeliji, po potrebi dopuniti
  • prije mjerenja, napuniti akumulator nekim boljim punjačem, strujom 1/10 nazivnog kapaciteta olovnog akumulatora
  • za mjerenje kapaciteta akumulatora koristiti omsko opterećenje - npr. žarulju (obratiti pažnju da struja pražnjenja ne pređe 1/3 nazivne struje akumulatora, ali najbolji rezultati su (i štiti se akumulator od pretjerane struje pražnjenja) strujom koja je bliska ili jednaka 1/10 kapaciteta, znači za akumulator od 45 Ah struja pražnjenja max. 4.5 A.

Za točno mjerenje potrebno je serijski priključiti ampermetar i u kraćim intervalima mjeriti struju pražnjenja, koja će se vremenom mjenjati. Priključivanjem opterećenja uključiti štopericu i ujedno voltmetrom mjeriti napon akumulatora, koji će vremenom sa nekih 13,5V pasti do GRANICE od 10.8 V, što je krajnja donja granica pražnjenja i tada isključiti štopericu 

Množenjem srednje vrijednosti struje pražnjenja sa vremenom pražnjenja dobit ćete kapacitet akumulatora u Ah, aproksimativno.

Gustoća elektrolita tijekom pražnjenja se mijenja tako da mjerenjem gustoće elektrolita možemo utvrditi koliko je akumulator pun. Kod punog akumulatora gustoća elektrolita je 1,28 g/ccm a kod praznog 1,1 g/ccm.

Google oglas

Istaknuti oglas