Četvrtak 2 Travanj 2020

Kako legalizirati oldtimer bez papira?

Napisao
Ocijeni sadržaj
(4 glasova)
Prometna dozvola Prometna dozvola

U našoj državi postoji određeni broj vlasnika oldtimera koji svoja vozila ne mogu registrirati jer za njih ne posjeduju pravovaljanu dokumentaciju (vlasničku knjižicu, prometnu dozvolu ili račun). U najvećem broju slučajeva bivši vlasnik je nepoznat ili više ne postoji, a dokumenti su izgubljeni.

Također postoji dio vozila koja su ilegalno uvezena u bivšu državu i nikad nisu registrirana na ovom području. Legalizacija gore navedenih vozila može se obaviti isključivo sudskim putem.

Dakle, sadašnji vlasnik oldtimera mora tužiti bivšeg vlasnika (ukoliko je on poznat i stvarno postoji) ili osobu s kojom će se dogovoriti da će ona u postupku biti protustranka. Sastav ovakve tužbe je vrlo jednostavan i vlasnik oldtimera može ju pripremiti sam, a kako bi izbjegao odvjetničke troškove.

primjer tužbe

Nakon predaje ovako sročene tužbe u sud, bit će zakazano ročište. Praksa je pokazala da se ovakvi postupci mogu riješiti vrlo brzo na manjim općinskim sudovima gdje je broj predmeta mali. Brzina postupka ovisi o samom sucu. Tako je bilo primjera gdje su postupci završeni samo na jednom ročištu, a bilo je i primjera gdje je sudac za drugo ročište zakazao saslušanje dva svjedoka, a potom i vještačenje vozila i identifikacijskih brojeva od strane sudskih vještaka. U prvom slučaju sudac je uzeo i minimalnu vrijednost sudske pristojbe te je cijeli postupak koštao samo 200,00 Kn (postupak je vođen na manjem općinskom sudu i trajao je svega 30-ak dana od dana podnošenja tužbe), dok je u drugom slučaju postupak koštao više od 2.000,00 Kn (postupak je vođen na većem sudu i trajao je gotovo dvije godine od dana podnošenja tužbe).

Na upit suca o vrijednosti spora svakako ne treba izjaviti da je vozilo preskupo, već da je vrijednost cca 1.000,00 Kn, a zbog visine sudske takse. Također, ako je parnica završena na prvom ročištu dobro je da se na samom ročištu protustranka odrekne prava žalbe jer će u tom slučaju presuda odmah biti izvršna, tj. moći će se po primitku presude odmah registrirati vozilo.

Nakon što je vlasnik zaprimio presudu, na vrijednost vozila treba platiti porez u Poreznoj upravi po mjestu boravka tužitelja, sada vlasnika. Budući Porezne uprave ne raspolažu katalozima na osnovu kojih bi mogli odrediti vrijednost oldtimera, treba napraviti procjenu vozila. Procjenu može obaviti gotovo svaka auto-kuća koja se bavi prodajom vozila. Praksa je pokazala da se u prometu oldtimera u RH obično kao vrijednost vozila stavlja iznos 1.000,00 – 2.000,00 Kn. Na taj iznos Porezna uprava razrezat će 5% poreza, a po uplati Uprava će presudu ovjeriti zelenim žigom. S ovako ovjerenom presudom moguće je napraviti tehnički pregled, a stanica za tehnički pregled vozila izdat će registarsku oznaku, vlasničku knjižicu i prometnu dozvolu, koje je potrebno ovjeriti u policijskoj postaji navedenoj u presudi.

Tehnički pregledi ne posjeduju u svojim evidencijama tehničku dokumentaciju za većinu oldtimera. Savjetuje se stoga uz vozilo donijeti neku brošuru ili knjižicu s uputstvima ili pak izvući podatke putem interneta za tip vozila koji se registrira. Konkretno, radi se o podacima koji su potrebni za popunjavanje rubrika u prometnoj dozvoli i vlasničkoj knjižici.

Pri registraciji vlasnik oldtimera ima pravo na 90%-tni popust na posebnu naknadu za okoliš. Popust se ostvaruje ako ima potvrdu Oldtimer kluba u kojoj je potrebno navesti vrstu vozila, godinu proizvodnje i br. šasije, uz obrazloženje da vozilo ima status povijesne vrijednosti koji je steklo na osnovi svojih tehničkih, konstrukcijskih i dizajnerskih značajki.

potvrda za umanjeni iznos naknade