Subota 27 Studeni 2021
Utorak, 13 Siječanj 2015 18:19

Kako otvoriti tvrtku za 10 kuna?

Napisao
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)
Jednostavni d.o.o. Jednostavni d.o.o.

Nije oldtimerska tema, ali vrijedi znati. Možda ipak netko od nas ima želju pokrenuti posao vezan uz oldtimere… Evo ukratko;

  1. Odaberite naziv tvrtke. Dostupnost istog naziva (ne možete registrirati već postojeći naziv) provjerite na sudreg.pravosudje.hr .
  2. Na šalteru hitro.hr možete predati naziv tvrtke, ”fora” je u tome što ime mora imati značenje na hrvatskom jeziku ili biti na jednom od jezika EU.
  3. Kod javnog bilježnika; ponesite osobnu iskaznicu i objasnite mu situaciju, oni već znaju postupak otvaranja jednostavnog d.o.o.-a i pripremit će vam sve dokumente. Razmislite o tome koje ćete sve djelatnosti prijaviti. Pitajte ga i za vaš sljedeći korak.
  4. Javni bilježnik će vas kontaktirati u roku od 2-3 dana i javiti je li naziv vaše tvrtke prihvaćen. Ako je, morate srediti papirologiju s javnim bilježnikom (potpisati izjave i ovjere) i platiti sudske pristojbe i osnivački polog. Sačuvajte sve odreske i račune jer ćete ih morati pokazati bilježniku.
  5. Nakon dobivanja OIB-a tvrtke i potpisivanja kod bilježnika (i sada ste razriješili sve s javnim bilježnikom), idite na zavod za statistiku, ali prethodno obavezno dajte izraditi pečat, isti obavezno ponesite u zavod za statistiku. Informacije o formularu koji trebate popuniti i što trebate iskopirati i donijeti pročitajte ovdje. Ako niste sigurni što trebate popuniti, pomoći će vam u zavodu.
  6. Kada dobijete rješenje zavoda za statistiku, uputite se sa SVIM dokumentima (i pečatom) do banke u kojoj želite otvoriti poslovni račun. Koristite internet bankarstvo, da lakše upravljate poslovnim računom. To će vam sve objasniti djelatnici u banci.
  7. Ako ćete surađivati s inozemnim tvrtkama u EU, potreban vam je EU VAT broj. Za to ćete (sa svim dokumentima uključujući ugovor o sjedištu tvrtke) morati otići do vaše porezne uprave, gdje ćete dobiti nekoliko obrazaca za popunjavanje. Izdavanje tog broja obavlja se na licu mjesta.

Računovodstveno gledano, porez od 20% na dobit je u principu sve što ćete morati platiti prilikom poslovanja vaše tvrtke, ali to je druga priča…

Google oglas

Istaknuti oglas