Ponedjeljak 29 Studeni 2021
Srijeda, 13 Srpanj 2011 06:55

Nepredvidivi troškovi - neoriginalni dijelovi

Napisao
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Riskiranje s neoriginalnim dijelovima nikako se ne isplati jer može donijeti samo više troškova.

Zbog krize i pada kupovne moći, mnogi vlasnici automobila pribjegavaju održavanju izvan ovlaštene servisne mreže, zamjenskim dijelovima. Pritom u prvoj fazi 'uštede' nešto novca, a što je s drugom i trećim fazom? U konačnici nitko na tome nije zaradio, a mnogi su se 'opekli'.

Automobil s neoriginalnim dijelovima postaje manje pouzdan i trajan, pa se skraćuje interval izmjene dijela, a servisni posao treba često ponoviti. Samo jedan neodgovarajući dio može poremetiti funkcioniranje cijelog sklopa i oštetiti druge dijelove, a troškovi popravka i posljedice, odnosno izravna i neizravna šteta višestruko nadmašuje ono što se uštedjelo kroz ugradnju zamjenskih dijelova.

Mogućnost otkazivanja donosi nepredvidive troškove, neugodnosti i rizike. Dodatno se troši vrijeme, novac i - živci. Najgore je kad se štedi na vitalnim dijelovima kočnica, ovjesa, upravljačkog mehanizma... Mnogi se, nakon kupnje jeftinih zamjenskih metlica brisača iznenade kako loše brišu staklo. Na tržištu je dosta filtara, svjećica, amortizera... sumnjiva podrijetla te se njihovim korištenjem u pravilu znatno više gubi nego dobiva.

Zbog toga treba dobro promisliti isplati li se štedjeti na kvalitetnom i redovitom održavanju. Svi oni koji misle da su profitirali, jer su 'isto' dobili po cijeni, koja ponekad i nije toliko povoljna (ovlašteni servisi često nude velike popuste na originalne dijelove i rad), trebaju znati 'isto' nije isto. 

Nešto viša cijena itekako ima opravdanje, a često se ugradnjom filtra neprovjerenih svojstava i kvalitete može napraviti velika šteta motoru.

Nesumnjivo, uz redovito servisiranje u ovlaštenom servisu i ugradnju originalnih dijelova automobil je pouzdaniji i sigurniji, a uz to i štedljiviji, pa je takvo održavanje u konačnici i najisplativije.

Više u ovoj kategoriji: « Provjera kočnica Geometrija kotača »

Google oglas

Istaknuti oglas