Subota 27 Studeni 2021
Subota, 28 Prosinac 2013 15:07

Novi propis za vožnju zimi

Napisao
Ocijeni sadržaj
(2 glasova)
Zimske gume Zimske gume

Ovih je dana donesen propis prema kojem se na većini cesta u kontinentalnoj Hrvatskoj mora koristiti zimska oprema između 15. 11. i 15. 4. bez obzira na to jesu li ceste suhe, a uvjeti idealni za vožnju, pada li kiša ili možda snijeg. 

Dosad je zimska oprema bila obavezna samo na cestama na kojima bi bili proglašeni zimski uvjeti. Odluka je na snagu stupila odmah, tako da su svi oni koji se voze bez zimske opreme u prekršaju i policija ih može isključiti iz prometa čak i kad je cesta savršeno suha, a temperatura u “debelom plusu”. O kojim se cestama radi, možete provjeriti na stranici Narodnih novina ili na slijedećem linku. Radi se o 40-ak državnih i županijskih cesta i šest autocesta, s ukupno više od 2000 km. Izuzeti su samo krajevi uz Jadran.

Ipak, ovo ne znači da svi moraju stavljati zimske gume kako ne bi bili u prekršaju. Naime, pored zimskih guma na svim kotačima odnosno guma s oznakom M+S, zimskom opremom i dalje se smatraju ljetne gume na svim kotačima te lanci za snijeg pripravni za postavljanje na pogonske kotače.

Zimi se u samo nekoliko desetaka kilometara ili minuta vožnje situacija na cesti može drastično pogoršati. Tijekom zime valja očekivati snijeg ili poledicu, pa je ova odluka ispravna. Razina sigurnosti na cestama time bi trebala biti povišena, a i smanjuje se mogućnost prometnih zastoja koje znaju prouzročiti neodgovorni vozači koji na put krenu bez zimske opreme.

Kazna od 700 kuna spada među manje koje su u Hrvatskoj propisane za prometne prekršaje. Ipak, vlasnici tvrtki i obrtnici mogu biti kažnjeni i do 15.000 kuna ako narede ili dopuste vožnju vozilom bez odgovarajuće opreme. Isto tako, odgovornoj osobi u tvrtki prijeti do 5000 kuna kazne.

Jedina negativna strana ove odluke su gužve kod vulkanizera, koje će već iduće godine osjetno porasti. Naime, definiran određeni datum natjerat će mnoge da vulkanizeru krenu u isto vrijeme.
Odlazak k slovenskim vulkanizerima u pravilu se više ne isplati, ali vrijedi se raspitati o cijenama.

Ne oslanjajte se na ljetne gume i lance

Odluka o obaveznoj zimskoj opremi mogla bi spriječiti mnoge nezgode i sudare, no činjenica da se pod zimskom opremom i dalje smatraju ljetne gume i lanci u prtljažniku donekle zabrinjava. Kakva korist od lanaca u prtljažniku kad automobil iznenada naleti na poledicu? Pri samo 40 km/h tad mu za zaustavljanje treba čak 120 metara, a sa zimskim gumama dvostruko manje.

Kad uopće služe lanci?

Oni funckioniraju tek kad su montirani na kotače, a mnogi vozači koji ih imaju ih nikad ih nisu ni pokušali montirati, pa je pitanje bi li to uspjeli u snijegu kad bi to bilo zaista potrebno. Osim toga, vožnja s lancima je neudobna i bučna, a i oštećuje ovjes.

Savjeti za kupnju zimskih guma

Ako ste se do sada premišljali o potrebi kupnje zimskih guma, možda je ovaj novi propis dobar poticaj da krenete u akciju. Kako biste što bolje odabrali, informirajte se o testovima i njihovim rezultatima te budite svjesni jednog pravila - skuplja guma je uvijek dobra guma, jeftina guma je u pravilu loša.

Zato izbjegavajte nepoznate proizvođače i neprovjerene proizvode koji znaju biti i 30-50% jeftiniji od najboljih. Već po kiši i temperaturi od 10 Celzijevih stupnjeva zimska guma je osjetno bolja. Na snijegu je zaustavni put ljetne gume dvostruko duži

Također, želite li uštedjeti, a živite u Zagrebu, još se za neke gume isplati posjet vulkanizeru u Sloveniji. Gume više nisu toliko jeftinije, nema ni povrata poreza, no ipak se na setu guma i montaži može uštedjeti i nekoliko stotina kuna, ovisno o modelu i dimenziji.

Google oglas

Istaknuti oglas