Subota 27 Studeni 2021
Ponedjeljak, 11 Veljača 2013 20:44

Podešavanje ventila

Napisao
Ocijeni sadržaj
(14 glasova)
Podešavanje ventila Podešavanje ventila
 
Relativno jednostavan, a izuzetno koristan i neophodan postupak. Sve se svodi na jednostavno podešavanje same radne duljine podizača ventila, tj. njihovu zračnost. 
Trebat će nam odvijač i viljuškasti ili okasti ključ primjerene dimenzije i "špijuni", tj etaloni za mjerenje debljine. 
Prvo trebamo točno saznati koja nam je zračnost ventila potrebna (servisna uputa za vozilo ili uputstvo za rukovanje automobilom). Proizvođači obično deklariraju i zračnost za hladno i toplo podešavanje ventila. Najbolje je ventile podešavati na toplo, znači potrebne su nam vrijednosti zračnosti ventila "na toplo".
Pričuvajte prste da se ne opečete i podesite ventile prije nego se motor ohladi. Ako ste nestručni i radite to po prvi put, izvježbajte se prethodno na hladnom motoru.
Na nekim motorima razmak zračnosti usisnih i isopušnih ventila se razlikuju, još jednom provjerite vrijednosti za svaki. Niste li sigurni koji je ventil ispušni a koji usisni; ispušni je onaj koji se nalazi na ispušnoj grani, a usisni na usisnoj.
Kako bi provjerili podešenost ventila, morat ćemo okretati motor ručno (ako vam ide preteško, skinite svjećice sa motora) sve dok se ventil koji želimo podesiti potpuno ne zatvori.
Poslužit ćemo se pravilom "devetke" ako se radi o četverocilindičnom motoru. Primjer; ako okrenemo motor do potpune otvorenosti ventila broj 2, oduzmemo broj 2 od 9 i ventil broj sedam bi trebao biti u potpunosti zatvoren. Za šestocilindrične redne motore vrijedi pravilo "trinaestice", pa će ventil 11 biti u potpunosti zatvoren kao na gornjem primjeru.

Procedura

Skinite poklopac ventila na motoru. Okrenimo motor. Kad smo sigurni da je ventil u potpunosti zatvoren, provjerimo zračnost špijunom (etalonom debljine) između samog podizača ventila i klackalice. 
Da bi podesili zračnost, otpustite maticu (ne do kraja). Odvijačem otpustite vijak, ili pritegnite ne bi li prilagodili zračnost. Ponovo provjerite zračnost špijunom.
Ako je zračnost korektna, pritegnite maticu pomažući se odvijačem (ne dozvoliti vijku da se okrene).
Nakon podešavanja svih ventila okrenite motor nekoliko puta, ne bi li vizualno provjerili cijelu podešenost. 
Prilikom podešavanja ventila vrlo je bitno sve podesiti korektno i točno.

Galerija slika

Google oglas

Istaknuti oglas