Petak 3 Travanj 2020

Postupak uvoza oldtimer vozila

Napisao
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)
Na šlepi Na šlepi

U daljnjem tekstu možete pročitati objašnjenje i opis postupka za uvoz oldtimer vozila u Republiku Hrvatsku.

1. Utvrđivanje sukladnosti (homologacija)

Potrebno je obratiti se Državnom zavodu za mjeriteljstvo s zahtjevom za alternativni postupak utvrđivanja sukladnosti vozila (postupak homologacije) koji je potrebno obaviti prije postupka tehničkog pregleda i registracije. Da bi se pristupilo ovom pregledu vozilo treba biti u tehnički ispravnom stanju (restaurirano). Zahtjev treba poslati poštom ili e-mailom na Državni zavod za mjeriteljstvo, Služba za homologaciju vozila, Capraška 6, Zagreb. Potrebne obrasce možete naći u prilogu ovog članka na dnu stranice.
Osim ispunjenog obrasca, potrebno je poslati prometnu dozvolu i jednu sliku vozila (sve se može poslati i elektroničkom poštom). Homologacijski pregled se može obaviti u jednoj od stanica za tehnički pregled koje su ovlaštene za taj postupak, a popis stanica se može naći na www.dzm.hr ili www.cvh.hr ili www.hak.hr.
Cijena pregleda za motocikle iznosi 412,50 kuna, za putnička i laka teretna vozila 625,00 kuna, a za kamione 1.250,00 kuna.

2. Obveza plaćanja posebnog poreza na motorna vozila (trošarina)

Vezano za obvezu podnošenja porezne prijave radi obračuna i plaćanja posebnog poreza na motorno vozilo postoje dvije mogućnosti.
(1) U slučaju da je za vozilo ishođena identifikacijska isprava HROS-a, što podrazumijeva da je vozilo tehnički ispravno, vozilom se može odmah pristupiti homologaciji i nakon toga tehničkom pregledu i registraciji, bez potrebe podnošenja i plaćanja posebnog poreza.
(2) U slučaju da vozilo nije tehnički ispravno (potrebna je restauracija), u područnom carinskom uredu potrebno je temeljem obveze prijave i plaćanja posebnog poreza platiti paušalni iznos od 2.000,00 kuna koji se može dobiti natrag ako se ishodi Identifikacijska isprava HROS-a za starodobno vozilo. Rok za ovu mogućnost iznosi 3 godine. Carinska davanja: Za vozila koja se uvoze iz trećih zemalja (izvan EU) potrebno je prije reguliranja trošarine platiti carinu u pripadajućoj carinskoj ispostavi. Za reguliranje ove obaveze potrebno je imati prometnu dozvolu, dokumente o vlasništvu vozila i potvrdu DZM-a o homologaciji.

3. Izdavanje identifikacijske isprave HROS-a za oldtimer vozilo

Kad se vozilo dovede u tehnički ispravnom stanju vlasnik se može obratiti HROS-u za pokretanje postupka izdavanja Identifikacijske isprave HROS-a. Biti će upućen na jednog od licenciranih povjerenika za vrednovanje vozila koji se nalaze na tom području i s njim će dogovoriti pregled svog oldtimer-a i ostalo postupanje.
Na taj pregled potrebno je donijeti svu dokumentaciju o vozilu kojom vlasnik raspolaže i koja može pomoći povjereniku da u Identifikacijsku ispravu unese što točnije tehničke i ostale podatke o povijesti predmetnog vozila. Identifikacijska isprava HROS-a omogućuje vlasniku oldtimera da ga pod povoljnijim uvjetima registrira(osiguranje), da dobije posebne registarske pločice oznake „PV“ i da u slučaju možebitnog oštećenja (sudar) ili krađe, posjedovanom ispravom dokaže status/vrijednost svog starodobnog (oldtimer) vozila.
(Izvor: HROS – travanj 2017. DZM)