Subota 27 Studeni 2021
Ponedjeljak, 14 Studeni 2011 19:43

Profil i zračni tlak guma

Napisao
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)
Izljev vode iz gume pri rotaciji Izljev vode iz gume pri rotaciji

SIGURNOST I EKONOMIČNOST

Dok se trenje (dakle prianjanje) gume uz kolnik samo malo smanjuje ako se smanji dubina profila i vozi suhom cestom, na mokroj cesti se upadljivo pogoršaju osobine gume s plićim profilom. U najgorem slučaju prianjanje je jednako nuli.

Da vidimo kako se guma ponaša na mokroj cesti: profil prekida vodni film na cesti i pri tome većinu vode odbacuje u stranu ili je uzdužnim cikcak glavnim žljebovima odbacuje natrag. Sitni zarezi u profilu doprinose bržem odbacivanju vode. Zahvaljujući odbacivanju vode (drenaži), između površine kotača koja naliježe na cestu i kolnika uvijek je dodir neposredan dok se kotač kotrlja, tako da kotač prianja uz cestu, što osigurava prijenos sila ubrzavanja, kočenja i bočnih sila između vozila i ceste.

Taj mehanizam djeluje toliko bolje koliko više vode mogu primiti žljebovi profila. Dublji žljebovi mogu primiti više vode, i stoga zakonski propisi, a još više zdrava pamet stavljaju granice najmanjoj dopuštenoj dubini profila.

Uz dubinu je važna i širina kanala u gazećoj površini. Što su kanali širi, više vode primaju; time se povećava i površinski tlak na naležnu površinu gume. Pokazalo se da gume s brojnim poprečnim žljebovima najbolje prekidaju i odbacuju vodni film pod sobom. Da bi na cesti posutoj snijegom mogle dobro prianjati, zimske gume (M + S) imaju grub profil.

U  priloženoj galeriji pogledajte prijanjanje guma na različitim brzinama, kao prikaz prijanjanja guma ili aquaplaninga.

TLAK ZRAKA U GUMAMA

Zrak je nosivi element gume. S povećanjem zračnog tlaka u gumi se povećava i njezina nosivost. Upravo stoga treba zračni tlak često pregledavati i to uvijek kad su gume hladne, što znači prije početka vožnje.

Tvornice propisuju koji tlak je pravilan, što ovisi o opterećenju guma na određenom automobilu.

Po pravilu je za dulje brže vožnje (npr. po autocestama) potrebno povećati tlak i u zimskim gumama za 0,2 bara. Samo uz stalnu brigu o pravilnom zračnom tlaku u gumama možete računati na njihovu pouzdanost i izdržljivost.

Galerija slika

Google oglas

Istaknuti oglas