Subota 27 Studeni 2021
Petak, 17 Lipanj 2011 16:07

Provjera kočnica

Napisao
Ocijeni sadržaj
(2 glasova)
Provjera kočnica Provjera kočnica

Automobili mogu stajati i ne voziti prilično dugo vremena.

Uobičajeno je da nakon dugog stajanja može doći do poteškoća ili zatajenja kočnica nakon što se vozilo ponovo pokrene. Često se dogodi da se kočione brtve u cilindrima ili zalijepe, stisnu ili slično za metalne dijelove koji ih okružuju. Kad se ponovno pokrenu iz stanja mirovanja može doći do curenja ulja i potpunog zatajenja kočnica. 

Ponekad su ovi kvarovi neposredni, a nekad se pojave mjesec ili dva kasnije. Pregledajte prednji i stražnji sustav kočnica.

Kod disk kočnica, provjerite površinu disk ploča i njihovo stanje; hrđu ili drugo oštećenje. Zatim, izvadite disk pločice i pregledajte ih. Ujedno provjerite i kočiona kliješta; moguće je curenje brtvi na klipovima ili eventualna nepokretljivost.

Kod bubanj kočnica, provjeriti površinu samih bubnjeva, a zatim prijeđite na provjeru kočionog cilindra, njegovih brtvi, te provjerite istrošenost obloga („pakni“). Lagano povucite vanjske gumene brtve kočionih cilidara i provjerite dali su hrđavi ili cure. Također, pokušajte provjeriti dali su pomični. Potražite znakove masti, ulja ili tekućine za kočnice.

Provjerite dali su brtve ležaja na osovinama u redu.

Sada prijeđite na kočione cijevi. Provjerite dali negdje cure i dali su zahrđale, utisnute (nemogućnost protoka ulja), itd. Provjerite dali fleksibilne kočione cijevi propuštaju, ili imaju pukotine.

Pređite na glavni kočioni cilindar. Prije svega provjerite razinu kočione tekućine. Ako je pri vrhu oznake na posudi, znat ćete da kočioni sustav nije curio. Ako je nivo prenizak, potražite znakove curenja. Možda ste ih već našli u prethodnim provjerama. Ako niste provjerite curi li cilindar sa zadnje strane na papučici kočnice. Nakon što ste pregledali kočionu tekućinu, uđite u auto i pritisnite kočnicu. Ako imate dobar osjećaj, držite papučicu umjereno pritisnutu 15 do 30 sekundi. Ona mora biti čvrsta. Ako polako propada prema dolje, vjerojatno je došlo vrijeme za obnovu ili zamjenu glavnog kočionog cilindra.

Ako je automobil stajao i nije vožen više od pet godina, najbolji način je zamijeniti sve. Zasada ste već demontirali dosta toga prilikom pregleda, tako da uz još malo truda i zamjenom, sustav bi radio bez greške u nadolazećim godinama.

Kod obnove kočnica, započnite od najudaljenijeg mjesta u odnosu na glavni kočioni cilindar. Prvo stražnje kočnice, a zatim prednje, i na kraju glavni kočioni cilindar. Kod bubanj kočnica, obnoviti ili zamijeniti cilindre, instalirati nove obloge, zamijeniti sve eventualno potrošene mehaničke dijelove, očistiti i namastiti podešivače, zamijeniti brtve ležaja na osovinama kotača. Očistiti unutrašnju kočionu površinu bubnjeva ili zamijeniti cijele bubnjeve. Ako je potrebno podmazati i prilagoditi ručnu kočnicu.

Kod disk kočnica, izvucite kočione pločice iz čeljusti. Lagano pristišite papučicu kočnice dovoljno kako bi klip (ili klipovi) izašli iz cilindara. Budite oprezni da ih ne izgurate u potpunosti van. Pregledajte klipove od hrđe ili drugih oštećenja. Ako izgledaju dobro, koristeći stolarske stezaljke vratite klip natrag u cilindar. Ako ih ne možete vratiti u cilindar, ili su oštećeni ili cure, vrijeme je za obnovu ili zamjenu.

Zamijenite kočione diskove , umetnite nove pločice. I kočnice su skoro gotove. Sada je vrijeme za kočnione cijevi. Opet, ako je automobil je sjedio više od pet godina, fleksibilne gumene cijevi vjerojatno treba zamijeniti. Razmislite o nadogradnji sa gumenih, na cijevi od nehrđajućeg čelika. Bilo koju kočionu cijev koja izgleda slabo, zapušteno ili oštećeno treba zamijeniti.

Na kraju, glavni cilindar treba obnoviti ili zamijeniti, a zatim cijeli sustav napuniti kočionom tekućinom i ozračiti.

Google oglas

Istaknuti oglas