Subota 27 Studeni 2021
Petak, 11 Siječanj 2013 16:02

Skidanje vjetrobranskog stakla i izmjena brtve

Napisao
Ocijeni sadržaj
(2 glasova)
Montaža iznutra Montaža iznutra


Montaža vjetrobranskog stakla na većini oldtimer vozila je relativno lak posao koji zahtjeva samo ponešto ručnog alata i sat do dva truda. Jednom kad naučite, najteži je dio posla vađenje dekorativnog umetka koji se nalazi u većini vjetrobranskih brtvi / guma. Na primjeru VW bube iz 1970 prikazat ćemo i opisat ovaj postupak.

Na vozilima proizvedenim imeđu 30-tih do ranih 50-tih godina vjetrobransko staklo izlazilo je iznutra, a od sredine 50-tih montira se sa vanjske strane. Isključivi razlog tome jest sigurnost. Smatralo se da će staklo koje je montirano izvana izletjeti sa vozila ako je montirano izvana.

Evo kratkog prikaza kako montirati novo vjetrobransko staklo ili zamijeniti brtvu;

Prvo nabavite originalnu brtvu i originalno vjetrobransko staklo, po potrebi.
Da bi izvadili staklo, na prednju haubu razvucite deku da zaštitite lak. Označite pozicije metlica brisača prije skidanja, a nakon toga ih i skinite.

Slijedeće; malim tapetarskim nožićem sa vanjske strane lagano zarežite gumenu brtvu nebi li neoštećeno izvadili ukrasnu lajsnu. Izvadite ukrasnu lajsnu.
Neka vam netko pomogne u slijedećem koraku: iz unutrašnjosti vozila laganim pritiskanjem na staklo iz gornjeg ugla pokušajte izgurati staklo iz brtve. Neka vam pomoćnik sa vanjske strane pridržava staklo. Izvadite staklo i uklonite gumenu brtvu sa vozila. To bi bilo to.
Ako nema tragova hrđe, operite benzinom ostatke stare brtve, a ujedno očistite i vjetrobransko staklo ako isto vraćate natrag,

Instalacija

Sa malo tekućine u koju ste prethodno stavili malo detredženta za npr. posuđe namočite gumenu brtvu po umutarnjem i umetnite vjetrobransko staklo.
Na nekim vozilima lakše je u ovoj fazi umetnuti ukrasnu lajsnu, nego nakon montaže stakla, ali procjenite sami. Naša je preporuka naknadna montaža.
Prije montaže stakla i brtve na vozilo bilio bi pametno sa vanjske strane brtve u žlijeb staviti određenu specijalnu smjesu za brtvljenje. Nemojte koristiti obični silikonski kit jer on vremenom otvrdne i izgubi elastičnost. Specijalne mase za brtvljenje danas je lako nabaviti.

Pronađite komad špage koji je jedno metar duži od ukupnog opsega brtve i vjetrobranskog stakla i umentite ga u žlijeb brtve po cijeloj dužini stakla. Neka se krajevi spoje na donjem dijelu stakla. Zalijepte te krajeve za staklo samoljepivom trakom da se ne izvuku.

Prislonite tako pripremljeno staklo na vozilo. Laganim pritiskanjem vašeg pomagača sa vanjske strane polako izvlačite jedan i drugi kraj špage pazeći pritom da gumena brtva prelazi limeni rub kojeg treba brtviti. Pripazite na rubovima stakla i poslužite se plosnatim komadićem drveta nebi li si pomogli da brtva sjedne kako treba. Ako niste umetnuli ukrasnu lajsnu, učinite to sada pomažući si komadićem drveta (nikako odvijačem) lagano pritiskajući prema unutra.

Očistite mjesta oko brtve, ako je masa za brtvljenje ponegdje izašla. Vratite metlice brišača i to bi bilo to.

Google oglas

Istaknuti oglas