Srijeda 22 Rujan 2021
Utorak, 17 Kolovoz 2021 14:28

75 godina Vespe

Napisao
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Prva Vespa se pojavila 1946. godine te je ovaj popularni skuter do danas prodan u oko 19 milijuna primjeraka širom svijeta. Vespa je učinjena vječnom sudjelovanjem u više filmova na pr. u čuvenom filmu "La dolce vita" – Slatki život. Vespa se smatra jednim od primjera talijanske elegancije i posebnog dizajna. Bila je simbol brzog poslijeratnog rasta standarda Talijana, ali i modni smjer. Danas se proizvodi u tri države, u Pontederi, mjestu gdje je prije 75 godina i počela proizvodnja, dok se za azijsko tržište proizvodi u Vijetnamu i Indiji. Na talijanskom jeziku "vespa" znači osa, a mnogi vlasnici ovog mopeda će potvrditi da svojim osobinama ovaj skuter omogućava brzi transport i neometano "zujanje" u prometnim gužvama velikih gradova.

Prva istinski globalna marka prijevoznog sredstva, Vespa je postala nit poveznica među generacijama, a koristile su je različite društvene skupine koje su stvarale različite kulturne fenomene svojstvene prilikama u kojima bi se našla te je u konačnici postala prepoznatljivi glavni sudionik društvenih kretanja. Utjecala je na običaje, glazbu, popularnu kulturu te pratila zemlje i kontinente na njihovom putu gospodarskog napretka.

Prije dvije godine jedna kineska tvrtka pokušala je registrirati i zaštiti preuređeni model Vespe kao novi izum, ali je europska agencija za patente to odbila kao oponašanje uzora i tako potvrdila jedinstvenost čuvenog talijanskog mopeda.

Vespa je bila zvijezda u brojnim filmovima nastalim sredinom 20. stoljeća, a jednu od nezaboravnih "uloga" imala je u ostvarenju filma "Praznik u Rimu", romantičnoj komediji iz 1953. godine. Film priča o mladoj princezi koja pobjegne tijekom službenog posjeta Rimu i sprijatelji se sa američkim novinarom, koji isprva samo želi ekskluzivnu priču no poslije potpuno promijeni svoj stav i ponašanje ... (Izvor: HAVAP)

Više u ovoj kategoriji: « 130 godina OTK Našice

Google oglas

Istaknuti oglas