Subota 27 Studeni 2021
Utorak, 13 Prosinac 2016 16:56

Kamion Praga - najstariji kamion u Hrvatskoj

Napisao
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

KAMION PRAGA - NAJSTARIJI KAMION U HRVATSKOJ 1916. - 2016. - 100 rođendan !!!!
Kakav je nacionalni odnos prema tehničkoj kulturi najbolje govori ponižavajući i poražavajuci podatak da u Hrvatskoj nema sačuvan ni jedan automobil, motor i kamion proizveden do 1914, tj. do prvog svjetskog rata.

Dok npr. u Europi postoji najstarija utrka London - Brighton koja se vozi od 1896 ( tek 2 godine kasnije u Hrvatsku dolazi prvi automobil ) i na kojoj je 2010. sudjelovalo preko 400 automobila.

Nismo imali ni monografiju, ni muzej, a još uvijek nemamo dokumentarni film. Sve što se moglo, sprešano je, bačeno i uništeno.

Fotografije se svode na skenove iz revije "Svijet". Mislim da tužnije i jadnije ne može biti za naciju koja se prva motorizirala u čitavoj regiji.

Ono malo što imamo je češki kamion marke "Praga" iz 1916. godine koji ove godine slavi svoj 100 rođendan. Preživio je zahvaljujući jednoj obitelji koja ga je kupila kao novi kamion i čuvala svih ovih godina.

Preživjela je Praga prvi i drugi svjetski rat. Bavila se ugostiteljstvom, radila u kameneolomu, prevozila stvari od glavnog kolodvora do centra Zagreba, nagledala se raznih režima, vojski i na kraju sasvim zasluženo završila u muzeju. 

Danas je kamion polazišna edukativna točka gdje djeci i učenicima pokazujemo kako su izgledala prva prometala na početku stoljeća. Drveni kotači, puna guma i Hrvatska u makadamu... Nema servisa, mehaničara, znanja i rezervnih dijelova, ali automobilisticki kotač povijesti vise nije bilo moguće zaustaviti...

Zahvaljujući vlasnicima kamiona digitalizirali smo prilog koji je snimila Televizija Zagreb ( yurt ) 1981. o Pragi kako tada, tako i danas najstarijem kamionu u državi. Hvala Niku na montaži. kamion, naravno možete pogledati u Muzeja automobila Ferdinand Budicki i Zagrebu. (autor teksta: Valentino Valjak, video prilog: Televizija Zagreb).

Video sadržaj

Kamion Praga

Google oglas

Istaknuti oglas