Ponedjeljak 29 Studeni 2021
Četvrtak, 04 Kolovoz 2011 08:55

Sretan 50-ti rođendan!

Napisao
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Zahvaljujući viziji Pierrea Dreyfusa, predsjednika Uprave tvornica Renault, prije pola stoljeća napravljeno je vozilo koje je nadskočilo sve dotadašnje društvene barijere. Ekonomske, generacijske, rodne, geopolitičke.

Geni ove francuske marke učinile su Renault 4 pionirom globalizacije i automobilskom zvijezdom – Renault 4 treći je najprodavaniji automobil u povijesti automobilske industrije.

U brojkama: proizvodnja i sastavljanje automobila odvijalo se u 28 zemalja na 5 kontinenata. Od 1961. godine kada je započela industrijska proizvodnja ovog automobila prodano je 8.135.424 vozila u više od 100 zemalja. Ta brojka obilježila ga je kao najproizvođeniji francuski automobil. Proizvodnja ovog modela u Francuskoj prestala je 1992. godine ograničenom serijom od 1.000 vozila koje su nosile oznaku „Bye-Bye“, a do 1994. godine ovaj legendarni model proizvodio se samo u Sloveniji i Maroku.

Renault 4, kao prvi model s prednjim pogonom tvtke Renault, nametnuo se kao višenamjensko vozilo koje obiteljsko vozilo pretvara u gospodarsko i obrnuto. Mogućnost preklapanja stražnje klupe i dvovolumenska karoserija s motornim prostorom bili su inovacija u automobilskoj industriji. Zahvaljujući neovisnim ovjesima s torzijskim osovinama koje imaju veliki hod omogućeno je kretanje vozila po ekstremnim površinama. Postavljanjem zatvorenog sustava hlađenja u doba kada je još mnogo automobila zahtjevalo duge zahvate održavanja Renault 4 je nagovijestio eru automobila koji će osloboditi vlasnike briga o održavanju. Jednostavan, praktičan, pouzdan i cijenovno prihvatljiv automobil bio je poveznica mnogih – mogao se prilagoditi bilo kojoj sredini i bilo kojem stilu života.

I upravo ga je taj koncept mnogostrukosti učinio kultnim i bezvremenskim. Postao je vozilom za život. I prepoznatljivo vozilo za različite namjene kao što su taxi u Kolumbiji i na Madagaskaru, policijsko vozilo u bivšoj Jugoslaviji, kola hitne pomoću u Meksiku, dostava pošte u Danskoj, pomoć na cesti u Španjolskoj i vozilo francuske žandarmerije osobito prepoznatljivo u svijetu kinematografije.

Za posebnu rođendansku poslasticu za sve ljubitelje „četvorke“ pobrinula se podružnica Renault kluba iz Slavonskog Broda koja 27. kolovoza organizira susret za sve ljubitelje ovog izvanserijskog automobila baš kao što „4L International“ okuplja fanove iz čitavog svijeta u Thenayu u Francuskoj.

Google oglas

Istaknuti oglas