Subota 27 Studeni 2021
Nedjelja, 26 Veljača 2012 15:33

Auto Klub Istra - Oldtimer

AK Istra AK Istra

Osnovan 2000 godine kao sekcija Hrvatskog Auto kluba Pula – Rovinj, jednog od najstarijih hrvatskih auto klubova osnovanog 1948 godine, koji upravo ovih dana mijenja ime u HAK Auto Klub Istra. Član HROS-a ( Hrvatskog odltimer saveza ) od njegovog osnutka.
Sekcija okuplja 60 ljubitelja i zaljubljenika u starodobna vozila i motore iz Hrvatske i Italije koje vezuju moralne i ljudske vrijednosti, te pozitivna i kreativna orijentacija.
U 2003 godini klub je pobratimljen sa Classic car klubom iz Jesola –Italija, a iste godine sa prijateljskim klubom „ Ruote del passato“ iz Pordenonea – Italija , organiziran je „Histria classic“, međunarodni rally preciznosti, prvi i za sada jedini takve vrste u Hrvatskoj koji se vozi prema pravilima FIVA (međunarodne udruge odltimer vozila), i koji se od tada uspješno organizira svake godine , sa prosječno 50- tak posada iz zemlje i inozemstva .
U 2004 godini na sajmu u Padovi iz ruku predsjednika ASI-a (talijanskog oldtimer saveza koji broji 185.000 članova) klub prima priznanje kao najuspješniji organizator natjecanja izvan Italije u kojem sudjeluju talijanski klubovi.
U 2010 godini - najuspješniji klub sa 15 osvojenih trofeja u zemlji i inozemstvu, budući da klupske posade pored sudjelovanja na domaćim natjecanjima, redovito sudjeluju na nekoliko prestižnih natjecanja u susjednoj Italiji i Sloveniji gdje postižu zapažene rezultate .

Te se godine kao prvi oldtimer klub iz Hrvatske predstavljaju na najvećem sajmu starodobnih vozila i motora u Padovi održanom koncem mjeseca listopada, kojeg obiđe više od 70.000 posjetitelja. Od vozila članova kluba s ponosom ističu 3 modela, jedina takve vrste u Hrvatskoj.
U cilju što raznovrsnijih i stalnih kvalitetnih promjena i pomaka, u rujnu 2010 godine klub organizira prvi noćni kup ulicama Rovinja nazvan“ Kup.Sv. Eufemije“ prema zaštitnici Grada. Na tom svojevrsnom mini remakeu Mille Miglia i 24 sata La Manche, sudjelovalo je 6 neprocjenjivih vozila Bentley i Lagonda iz 20-ih i 30-ih godina koja su posebno za tu zgodu došla u Hrvatsku iz Engleske i Njemačke , od kojih su neka u svoje vrijeme sudjelovala i na legendarnoj utrci 24 sata Le Manchea.
U suradnji sa Gradom Buzetom od 2010 godine u kolovozu svake godine klub organizira „Buzet classic Days“, izložbu oldtimer vozila na kojoj je svake godine sudjelovalo više od 120 vozila , a ove godine je manifestaciji pridodan i noćni rally.

Google oglas

Istaknuti oglas