Subota 27 Studeni 2021
Nedjelja, 29 Siječanj 2012 15:12

Oldtimer klub Zagreb

Oldtimer klub Zagreb web stranice Oldtimer klub Zagreb web stranice

Tehnički muzej u Zagrebu je 1986. godine obilježio 100 godišnjicu pojave automobila s dvije manifestacije. Bile su to izložba starodobnih motornih vozila i njihova prezentacija u gradskom prometu. Izložba motornih vozila starijih od trideset godina je tom prilikom priređena u prostorima muzeja. Bila je vrlo dobro posjećena i veliki broj građana je sa zanimanjem razgledavao izložene automobile i motorkotače.

To je bila prva takva manifestacija u Zagrebu koja je okupila mnogo oldtajmerskih entuzijasta.

Prezentiranje starodobnih vozila u tom kontekstu je održano 8. Lipnja 1986. godine ocjenskom vožnjom od Tehničkog muzeja na Savskoj cesti u Zagrebu do Samobora te natrag u Zagreb. Pred Hrvatskim narodnim kazalištem je na povratku bila održana revija tih šezdesetak vozila popraćena komentarom o svakom vozilu i njegovom vlasniku. Cilj vožnje je nakon toga bio u Tehničkom muzeju gdje su se na kraju sudionici razišli.

Iduće godine je dana 7. Lipnja Tehnički muzej organizirao slinu manifestaciju s ciljem u Mladini kraj Jastrebarskog ali tom prilikom je sudjelovalo znatno više vozila što govori da je zanimanje za oldtajmerstvo poraslo.

Nakon te druge oldtajmerske manifestacije sazreli su uvjeti za udruživanje entuzijasta jer je bilo jasno da se kontinuitet takvih priredaba može samo kroz udruživanje uspješno nastaviti. To se dogodilo u travnju 1988. godine kada je u Tehničkom muzeju u Zagrebu održana Osnivačka skupština Oldtimer kluba pri Tehničkom muzeju. Na skupštini je bilo tridesetak osnivača kojima su tom prilikom podijeljene iskaznice Kluba.

Ocjenska vožnja je održana 5. lipnja 1988. godine s ciljem na glavnom trgu u Jastrebarskom. Do 1991. godine Klub je djelovao u Tehničkom muzeju, a 24. travnja 1991. godine je u prostorijama Narodne tehnike na Trgu žrtava fašizma 14 održana osnivačka skupština Oldtajmer kluba Zagreb, koji nastavlja tradiciju kluba osnovanog 1988. godine u Tehničkom muzeju. Sjedište Kluba je od tada bilo u prostorijama Narodne tehnike.

Te je godine u predvečerje Domovinskog rata održan skroman rally s ciljem na uzletištu aerodroma Lučko. Kako su te godine suradnju otkazali veliki sponzori uspješnost održavanja rallya je bila postignuta samo entuzijazmom članova Kluba. Od tada je svake godine početkoim lipnja Oldtimer klub Zagreb organizirao rally starodobnih vozila na kojeima je nastupilo mnogo sudionika iz zemlje i inozemstva.

Tradicija se nastavlja i dalje. Već od 1992. godine započela je izdavačka djelatnost Kluba koja traje i danas. Tada je počelo izlaziti klupsko glasilo, publikacija koja je imala logičan razvojni put; ispočetka kao Bilten, zatim kao Glasnik da bi se od 1997. godine pojavio prvi hrvatski oldtajmerski časopis pod nazivom Oldtajmerski vjesnik. U tom obliku časopis i danas izlazi.

Nakon osnivanja Oldtimer kluba Zagreb u našoj je zemlji naglo poraslo zanimanje za povijesna motorna vozila. Ubrzo počinje osnivanje mnogih oldtajmerskih klubova a Oldtajmer klub Zagreb koji je tada imao vrlo brojno članstvo i mnoga vozila je u toku svog postojanja iznjedrio nekoliko oldtajmerskih udruženja. To su uz matčini Oldtajmer klub Zagreb, Oldtimer klub „Stari kotači“, Veteran klub Lučko 91 i BMW oldtimer klub Zagreb. Ovi klubovi i danas vrlo uspješno djeluju.

Razdvajanje i odcjepljivanje spomenutih klubova nije imalo negativne posljedice za Oldtimer klub Zagreb koji danas broji gotovo dvije stotine članova. Nažalost svi članovi nisu aktivni i prisutni na klupskim manifestacijama, a također nisu niti sva vozila u „izložbenom“ stanju, ali je potrebno naglasiti da u klubu postoje vozila koja su u dobrom i sačuvanom izvornom stanju bez potrebe za bilo kakvim zahvatima i restauracijom.

Od samog početka Oldtimer klub Zagreb je imao specifičan vozni park. To nisu nikada bila posebna i ekskluzivna vozila ve su oduvijek vozila u Klubu bila ona ista koja su se trideset i više godina prije mogla vidjeti na gradskim ulicama i cestama. Ta je činjenica posebno obilježje Kluba za razliku od slinih klubova u inozemstvu. Dakako prema tržišnoj vrijednosti nisu sva vozila na visokoj cijeni ali zasigurno ih njihovi vlasnici a pogotovo oni koji su ih obnavljali i održavali vrlo visoko cijene. Zbog toga vrlo rijetko mijenjaju vlasnike.

Potrebno je naglasiti da Klub i dalje ima veliki fond vozila kaja su i po objektivnim kriterijima visoko vrednovana. Pri tome treba spomenuti tri FORD-ova modela A, FORD Y, FIAT Balilla, dva FIAT-ova modela 1100 E, Sanitetski MERCEDES-Benz 170V, ŠKODA Popular, Renault Juvaquatro Berlina, MERCEDES-Benz 250 kabriolet, PORSCHE 911 T, ALFA-ROMEO Giulietta Spider kabriolet, CADILLAC, JEEP-Wily's, JEEP-FORD, trokolica JAWA Velorex Oskar, motorkotače PUCH 250 T i 250 S4, nekoliko motorkotača BMW i još mnoga druga vozila. Neka od ovdje nabrojenih vozila su u besprijekornom „tehničkom i optičkom stanju“ te bi bez problema uspješno mogla konkurirati za neki svjetski poznati „Concours d' Elegance“.

Više u ovoj kategoriji: Mrežnica classic club »

Google oglas

Istaknuti oglas