Subota 27 Studeni 2021
Četvrtak, 13 Prosinac 2012 21:11

Oldtimer moto klub Karlovac

OMTK Karlovac OMTK Karlovac

Oldtimer moto klub Karlovac započeo je sa radom 17. listopada 1997. godine, sa željom da okupi vlasnike i ljubitelje starodobnih vozila kao i one koji su zaljubljeni u motore od djetinjstva.

Jedan od prvih klubova takve vrste osnovanih poslije Domovinskog rata u Republici Hrvatskoj, odmah se uključio u pripremu i osnivanje Hrvatskog motociklističkog saveza pri Auto moto savezu Republike Hrvatske koji je osnovan 1997 godine, kao i osnivanju discipline oldtimera u sastavu motociklističkog saveza, u kojem se vozi cestovno brzinsko prvenstvo za oldtimer motore.

Klub aktivno učestvuje u osnivanju Hrvatakog oldtimer saveza, koji je i osnovan 2002 godine, a bavi se isključivo problemima oldtimera pod čijim se pokroviteljstvom organizira rally prvenstvo Hrvatske razne izložbe te promotivne vožnje oldtimera.

Nije bilo teško upaliti iskru među ljubiteljima starih vozila u Karlovcu, i to kod ljudi koji su odprije bili poznati kao zaljubljenici u motocikle i automobile. Nije bilo teško okupiti nekadašnje motocikliste koji su nekada i sami nastupali na sportskim natjecanjima (a bilo je to sedmdesetih i osamdesetih godina) bili članovi tadašnjih klubova AMD «Zanatlija» koji je imao oldtimer sekciju i AMD «Karlovac», te postizali vrhunske rezultate.

Osnivače kluba, vodila je želja da se poslije rata spase stara vozila i što duže održe na životu, a time sačuva dio kulturno povijesne baštine našeg kraja koji nije stradao u domovinskom ratu. Ne žaleći truda i vremena da se ih restaurira, provoza njima te uživa u u tzv. «štihu prošlosti».

Klub se bavi sljedećim djelatnostima:
  • obnova i restauracija starodobnih vozila
  • prikuplja i arhivira građu o povijesti i razvoju motosporta u gradu Karlovcu i okolici
  • prikuplja i arhivira stare slike sa motivima starih vozila iz grada i okolice
  • organizira i učestvuje na izložbama oldtimer vozila
  • organizira posjete sajmovima i izložbama
  • sudjeluje u manifestacijama koje organizira grad Karlovac, Policijska uprava, Zajednica tehničke kulture i Turistička zajednica.
  • sudjeluje u promotivnim vožnjama i izložbama.
  • organizacija i sudjelovanje na oldtimer brzinskim cestovnim utrkama koji se boduje za prvenstvo Hrvatske
  • organizira i sudjeluje na oldtimer rally-u koji se boduje za prvenstvo Hrvatske,
  • školuje i usavršava sportske djelatnike, pomaže drugim klubovima pri organizaciji natjecanja

Kroz Oldtimer klub Karlovac od osnivanja do sada prošlo je stotinjak članova, klub ima između 35 do 45 stalnih članova od kojih aktivno sudjeluje u natjecanjima oko 20 članova, 15 sudaca koji sudjeluju u organizaciji natjecana dok ostali sudjeluju u radu kluba. Od nedavno klub posjeduje prostoriju pokraj igrališta osnovne škole Švarća što nam podiže kvalitetu rada.

Tako smo u ovih 15 godina postojanja organizirali 6 izložbi vozila, 12 oldtimer rally natjecanja, 2 oldtimer utrke na kružnim stazama koje su se bodovale za prvenstvo Hrvatske. Marljivi članovi kluba su proteklih godina uz skromna sredstva postigli hvale vrijedne rezulzate.

Najveći uspjeh postigli su:

Renato Kruljac koji je tri puta osvojio prvo mjesto u klasi 2 (motori 2T 250 ccm do 1967 godine) , te «ZLATNU KACIGU», a proglašen je i vozačem trkače sezone 2009,.
Pulez Davor koji je osvajao titulu prvaka države tri puta (2009,2010, 2011 godine klasa 3 te ponovo 2012.) , takođe osvajač «ZLATNE KACIGE», te dobitnik nagrade sportske zajednice Karlovca.
Francisković Janko koji je osvajao titulu prvaka države tri puta (2010, 2011 godine klasa 4 te 2012 u klasi 8) takođe osvajač «ZLATNE KACIGE»

Moramo spomenuti i druge vozače koji su osvajali prva mjesta u prvenstvu Hrvatske kao što su Krznarić Dražen (2011 i 2012 godine klasa 2), Salopek Zoran (2011 i 2012 godine klasa 7), tu su i legende ovog sporta; Sajevac Branko, Perković Dražen, Tomašić Damir, u novije vrijeme i Bjelić Drago, pa možemo reći da oldtimer cestovnim utrkama vladaju karlovčani.

U 2012 godini od 8 klasa imali smo 4 prvaka i jedno 2 mjesto. Svo svoje slobodno vrijeme članovi korise za treninge kako bih postigla što bolja prolazna vremena, kao i dotjerivanje i popravke motora, budući da raspolažemo skromnim financiskim sredstvima motore uglavnom pripremamo sami, a i rezervni dijelovi za ove motocikle se odavno ne proizvode, već se isključivo nabavljaju na sajmovima, popravljaju se ili izrađuju prema uzorku.

Učestvujemo i u Prvenstvu Hrvatske za vozače skutera u klasi 70.Naši najmlađi takmičari postigli su zapažene rezultate u sezoni 2010 god.

Treće mjesto osvojio je Grčić Josip, četvrto Šoše Igor, a 3. mjesto Turković Danijel 2012 god, kao klub osvojili smo 2. mjesto u konkurenciji od 6 klubava.

Naši članovi učestvovali su i u rally prvenstvu Hrvatske za oldtimere, posebno moramo istaknuti g. Bajac Zlatko, Krivec Alem te Perković Dražen, Papa Davorin, Zlatko Novak u klasi E motocikli proizvedeni od 1946 g. do 1960 godine,
u klasi F, motocikli proizvedeni od 1961 g. do 1970 godine nastupali su g.Tomašić Damir, Briščik Vilibor, i Begović Zdravko.
u klasi G, motocikli proizvedeni od 1971 g. do 1979 godine g. Gugec Marijan, Kruljac Renato, Sajevac Branko i natjecateljka Laić Anita.

U sklopu oldtimer prvenstva Hrvatske, klub organizira sada već tradicionalni Karlovački oldtimer rally. To je kulturno sportska manifestacija turističkog karaktera vezana uz dan grada Karlovca. Ona se provodi u gradu, ulicama grada Karlovca i Karlovačke Županije. Ova manifestacija se održava već dvanaestii puta, što dovoljno govori o samom sadržaju i kvaliteti. Prošli puta je na njoj učestvovalo 45 natjecatelja i 25 učesnika koji se nisu natjecali ali su pratili natjecanje, no samu manifestaciju je pratilo oko 2.000 gledatelja diljem županije, te je bila medijski vrlo dobro popraćena (radio, tisak i lokalna TV).

Sama manifestacija započinje jutarnjim okupljanjem oldtimer motora u gradu Karlovcu, ispred Gradske kavane. Tu građani mogu razgledati okupljene motore, dobiti informacije o njima, a organiziran je i ispit spretnosti. Slijedi vožnja Karlovačkom županijom u dužini od 100 kilometara, i završetak rally-a dodjelom nagrada, večerom i zabavom.

Cilj našeg rally-a je dovesti u grad Karlovac što više starih motora, te ih uz prigodnu vožnju po županiji i ispite spretnosti pokazati što većem broju građana. Budući da na natjecanje dolaze učesnici iz cijele Hrvatske (natjecanje se boduje za prvenstvo Hrvatske), to je još jedna promocija prirodnih ljepota i turističke ponude Karlovačke Županije. Osim toga predstaviti Karlovac kao grad koji njeguje tradiciju, vodi brigu o svojim građanima, te potiče rad udruga omogućujući im korisno provođenje slobodnog vremena.

Želimo potaknuti mlađu populaciju na rad u ovakvim udrugama, pokazujući im prednosti ovakvog načina druženja. Informirati što veći broj građana o našem radu, jer obzirom na dosadašnja iskustva, posjećenost i zanimanje za rally je veliko. Osim sudjelovanja na natjecanjima klub je organizirao posjete sajmovima i izložbama; tako smo organizirali izlet na sajam u Imolu i Milano, te kod nas u Strmac i Varaždin. Posjetili smo izložbu oldtimera u u Padovi. Organizirali smo i izložbu motora u Školskoj sportskoj dvorani, koja je pobudila veliki interes građana. Posjetili smo i međunarodnu utrku oldtimera «Greb the Flag» na Grobniku.

Članovi kluba učestvovali su i u akcijama koje u suradnji sa moto klubovima provodi policija kako bi se povećala sigurnost u prometu, ove godine je to bila akcija «policija i motociklisti zajedno» Naši sportski suci sudjeluju aktivno na drugim sportskim natjecanjima a kao udruga sudjelovali smo i na sajmu udruga koji je održan u Karlovcu. Marljivi članovi kluba i ove godine uz skromna sredstva postižu hvale vrijedne rezultate.

U slučaju da želite više informacija o klubu, kao i njegovim članovima kontaktirajte nas!

OLDTIMER MOTO KLUB KARLOVAC - OTMK KARLOVAC
Gažanski trg 1
47 000 Karlovac

Predsjednik
Briščik Vilibor

Google oglas

Istaknuti oglas